Прича: Они остају Наполитанци и провинцијалци!

Клуб са Сан Паола чим пређе преко границе Италије поприма губитнички карактер.

Фудбал 13.04.2019 | 21:15
Прича: Они остају Наполитанци и провинцијалци!
Негде у октобру прошле године многи су говорили о томе како Наполи игра најбољи, можда и најлепши фудбал у Европи, али та лепота на крају није донела прави резултат, баш као што није ни свих ових година уназад. Наполитанци дефинитивно немају ту снагу великих клубова, који не деле утакмице на домаће и гостујуће, већ бодове и запажене резултате остварују на квалитет и драгоцено искуство стицано током историје. Колики проблем имају када изађу граница своје земље Наполитанци су показали и протекле вечери, када су чак и као благи фаворити ушли у двомеч са Арсеналом, али су после окршаја на Емирејтсу у овом тренутку потпуни аутсајдери за пролаз у полуфинале Лиге Европе.

Екипа Карла Анћелотија је на ноге Тобџијама изашла као нека неорганизована провинцијска екипа, коју је састав Унаја Емерија ухватио на препад и очас посла обрисао патос са њом. Док су се Италијани опасуљили на семафору је већ стајало 2:0, а једн што је од тада било у мислима домаћег тима јесте како да сачува идеалан резултат. Не можемо да кажемо да је предност недостижна, али Наполи са оваквом игром на страни не може да рачуна на велики европски резултат у скоријем периоду.

"Био сам изненађен, јер је једна од ствари коју смо желели да имамо јесте храбар почетак утакмице. Уместо тога били смо забринути, уплашени и кажњавали су нас због недостатка прецизности. Било је веома тешко вратити се из тога", рекао је након пораза од Арсенала Карло Анћелоти.

Небескоплави су по општем мишљењу заслужили да прођу даље у групној фази Лиге шампиона, али нису успели, а један од кључних разлога за то били су управо мечеви на гостујућим теренима. Многи у Напуљу су по окончању групне фазе елитног такмичења гостовање Црвеној звезди апострофирали као кључни разлог за освајање само треће позиције на табели групе Ц, али је то заправо само гурање под тепих чињеничног стања, а оно каже да је клуб са Сан Паола у последње две сезоне на гостовањима у европским такмичењима остварио само две победе, против Цириха у 1/16 финала Лиге Евопе у овој сезони (3:1) и Ници у плеј-офу Лиге шампиона (2:0) за сезону 2017/2018.

У међувремену одиграли су осам утакмица (шест у Лиги шампиона и две у Лиги Европе) са скором од два ремија (Црвена звезда и Пари Сен Жермен) и шест пораза (Шахтјор, Манчестер Сити, Фајенорд, Ливерпул, Салцбург и Арсенал).

Ако би се ишло у даље "копање" резултата дошло би се до још драстичнијих података на гостовањимаНаполитанаца у еврокупвима. Наполи је први пут у Европи, не рачунајући Куп сајамских градова, заиграо у Купу победника купова у сезони 1962/1963, а од тада до данас одиграо је укупно 84 утакмице на страни, остваривши укупно 23 победе, 24 ремија и чак 37 пораза.

Наполи нема проблема са гостовањима само у Европи, већ је управо то један од основих разлога због којих су прилично рано испали из трке за шампионску титулу у Серији А. Јувентус је на гостовањима остварио 13 победа уз по један реми и пораз (40 бодова), док Наполи има учинак од осам победа, три ремија и четири пораза (27 бодова). Да је био мало успешнији Наполи би још био у игри, иако му то вероватно не би превише вредело у борби са суровом Старом дамом.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар