Priča: Oni ostaju Napolitanci i provincijalci!

Klub sa San Paola čim pređe preko granice Italije poprima gubitnički karakter.

Fudbal 13.04.2019 | 21:15
Priča: Oni ostaju Napolitanci i provincijalci!
Negde u oktobru prošle godine mnogi su govorili o tome kako Napoli igra najbolji, možda i najlepši fudbal u Evropi, ali ta lepota na kraju nije donela pravi rezultat, baš kao što nije ni svih ovih godina unazad. Napolitanci definitivno nemaju tu snagu velikih klubova, koji ne dele utakmice na domaće i gostujuće, već bodove i zapažene rezultate ostvaruju na kvalitet i dragoceno iskustvo sticano tokom istorije. Koliki problem imaju kada izađu granica svoje zemlje Napolitanci su pokazali i protekle večeri, kada su čak i kao blagi favoriti ušli u dvomeč sa Arsenalom, ali su posle okršaja na Emirejtsu u ovom trenutku potpuni autsajderi za prolaz u polufinale Lige Evrope.

Ekipa Karla Anćelotija je na noge Tobdžijama izašla kao neka neorganizovana provincijska ekipa, koju je sastav Unaja Emerija uhvatio na prepad i očas posla obrisao patos sa njom. Dok su se Italijani opasuljili na semaforu je već stajalo 2:0, a jedn što je od tada bilo u mislima domaćeg tima jeste kako da sačuva idealan rezultat. Ne možemo da kažemo da je prednost nedostižna, ali Napoli sa ovakvom igrom na strani ne može da računa na veliki evropski rezultat u skorijem periodu.

"Bio sam iznenađen, jer je jedna od stvari koju smo želeli da imamo jeste hrabar početak utakmice. Umesto toga bili smo zabrinuti, uplašeni i kažnjavali su nas zbog nedostatka preciznosti. Bilo je veoma teško vratiti se iz toga", rekao je nakon poraza od Arsenala Karlo Anćeloti.

Nebeskoplavi su po opštem mišljenju zaslužili da prođu dalje u grupnoj fazi Lige šampiona, ali nisu uspeli, a jedan od ključnih razloga za to bili su upravo mečevi na gostujućim terenima. Mnogi u Napulju su po okončanju grupne faze elitnog takmičenja gostovanje Crvenoj zvezdi apostrofirali kao ključni razlog za osvajanje samo treće pozicije na tabeli grupe C, ali je to zapravo samo guranje pod tepih činjeničnog stanja, a ono kaže da je klub sa San Paola u poslednje dve sezone na gostovanjima u evropskim takmičenjima ostvario samo dve pobede, protiv Ciriha u 1/16 finala Lige Evope u ovoj sezoni (3:1) i Nici u plej-ofu Lige šampiona (2:0) za sezonu 2017/2018.

U međuvremenu odigrali su osam utakmica (šest u Ligi šampiona i dve u Ligi Evrope) sa skorom od dva remija (Crvena zvezda i Pari Sen Žermen) i šest poraza (Šahtjor, Mančester Siti, Fajenord, Liverpul, Salcburg i Arsenal).

Ako bi se išlo u dalje "kopanje" rezultata došlo bi se do još drastičnijih podataka na gostovanjimaNapolitanaca u evrokupvima. Napoli je prvi put u Evropi, ne računajući Kup sajamskih gradova, zaigrao u Kupu pobednika kupova u sezoni 1962/1963, a od tada do danas odigrao je ukupno 84 utakmice na strani, ostvarivši ukupno 23 pobede, 24 remija i čak 37 poraza.

Napoli nema problema sa gostovanjima samo u Evropi, već je upravo to jedan od osnovih razloga zbog kojih su prilično rano ispali iz trke za šampionsku titulu u Seriji A. Juventus je na gostovanjima ostvario 13 pobeda uz po jedan remi i poraz (40 bodova), dok Napoli ima učinak od osam pobeda, tri remija i četiri poraza (27 bodova). Da je bio malo uspešniji Napoli bi još bio u igri, iako mu to verovatno ne bi previše vredelo u borbi sa surovom Starom damom.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar