Потребне измјене изборних правила

Црнадак је је изразио наду да ће политичке партије које су започеле разговоре што прије формирати власт у ФБиХ и на нивоу институција БиХ. Министар је нагласио и да је забрињавајуће да се у досадашњим разговорима нису спомињале препоруке из извјештаја ОДИХР-а и њихова примјена и да је очигледно да би будући избори у БиХ, с непромијењеним правилима, били бесмислени и не би одражавали стварну вољу бирача.

Босна и Херцеговина 12.04.2019 | 12:37
Потребне измјене изборних правила
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак посјетио је данас у Варшави сједиште Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИХР) и разговарао са директорицом Ингибјöрг Сóлрúн Гíсладóттир.

Црнадак се захвалио за досадашњи допринос ОДИХР-а и ОЕБС-а развоју демократије и очувању основних права и слобода у БиХ, те посебно истакао значај коначног извјештаја ОДИХР-а о општим изборима одржаним у БиХ 7.октобра 2018. године.

Током разговора, Црнадак је истакао да је овај извјештај урађен професионално и непристрасно, али да је, на жалост, потврдио кршења многих демократских стандарда.

Црнадак је, као највеће проблеме, издвојио пријетње и уцјењивање бирача, као и злоупотребу појединих јавних РТВ сервиса, који су били у функцији одређених политичких партија и кандидата, чиме су угрожена основна права грађана на слободан избор и онемогућена фер и поштена правила у кампањи.

Говорећи о постизборној политичкој ситуацији у БиХ, министар је изразио наду да ће политичке партије које су започеле разговоре што прије формирати власт у ФБиХ и на нивоу институција БиХ. Министар је нагласио и да је забрињавајуће да се у досадашњим разговорима нису спомињале препоруке из извјештаја ОДИХР-а и њихова примјена и да је очигледно да би будући избори у БиХ, с непромијењеним правилима, били бесмислени и не би одражавали стварну вољу бирача.

На крају разговора, министар је поновио опредјељење БиХ да интензивно сарађује са ОЕБС и позвао директорицу ОДИХР-а Ингибјöрг Сóлрúн Гíсладóттир да посјети БиХ, саопштено је из Кабинета министра иностраних послова БиХ.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Заставе

12.04.2019 11:44

Видите како се у ЕУ договоре око застава. То је демократија и увазавање, а не ови наси глумци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.04.2019 17:50

Укинут ентитеско гласање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре, не укинути гласање

13.04.2019 07:26

престати лагати и заворити народ на криви пут.