Potrebne izmjene izbornih pravila

Crnadak je je izrazio nadu da će političke partije koje su započele razgovore što prije formirati vlast u FBiH i na nivou institucija BiH. Ministar je naglasio i da je zabrinjavajuće da se u dosadašnjim razgovorima nisu spominjale preporuke iz izvještaja ODIHR-a i njihova primjena i da je očigledno da bi budući izbori u BiH, s nepromijenjenim pravilima, bili besmisleni i ne bi odražavali stvarnu volju birača.

Bosna i Hercegovina 12.04.2019 | 12:37
Potrebne izmjene izbornih pravila
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak posjetio je danas u Varšavi sjedište Кancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) i razgovarao sa direktoricom Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.

Crnadak se zahvalio za dosadašnji doprinos ODIHR-a i OEBS-a razvoju demokratije i očuvanju osnovnih prava i sloboda u BiH, te posebno istakao značaj konačnog izvještaja ODIHR-a o opštim izborima održanim u BiH 7.oktobra 2018. godine.

Tokom razgovora, Crnadak je istakao da je ovaj izvještaj urađen profesionalno i nepristrasno, ali da je, na žalost, potvrdio kršenja mnogih demokratskih standarda.

Crnadak je, kao najveće probleme, izdvojio prijetnje i ucjenjivanje birača, kao i zloupotrebu pojedinih javnih RTV servisa, koji su bili u funkciji određenih političkih partija i kandidata, čime su ugrožena osnovna prava građana na slobodan izbor i onemogućena fer i poštena pravila u kampanji.

Govoreći o postizbornoj političkoj situaciji u BiH, ministar je izrazio nadu da će političke partije koje su započele razgovore što prije formirati vlast u FBiH i na nivou institucija BiH. Ministar je naglasio i da je zabrinjavajuće da se u dosadašnjim razgovorima nisu spominjale preporuke iz izvještaja ODIHR-a i njihova primjena i da je očigledno da bi budući izbori u BiH, s nepromijenjenim pravilima, bili besmisleni i ne bi odražavali stvarnu volju birača.

Na kraju razgovora, ministar je ponovio opredjeljenje BiH da intenzivno sarađuje sa OEBS i pozvao direktoricu ODIHR-a Ingibjörg Sólrún Gísladóttir da posjeti BiH, saopšteno je iz Kabineta ministra inostranih poslova BiH.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zastave

12.04.2019 11:44

Vidite kako se u EU dogovore oko zastava. To je demokratija i uvazavanje, a ne ovi nasi glumci.

ODGOVORITE
Name

re

12.04.2019 17:50

Ukinut entitesko glasanje.

ODGOVORITE
Name

re re, ne ukinuti glasanje

13.04.2019 07:26

prestati lagati i zavoriti narod na krivi put.