78 година отпора нацистима

У Бијељини је парастосом и полагањем вијенаца, одата почаст борцима Првог јуришног /четничког/ батаљона Војске Краљевине Југославије који су погинули у одбрани Семберије у Другом свјетском рату.

Република Српска 12.04.2019 | 12:13
78 година отпора нацистима
У част и помен официрима и војницима Првог јуришног /четничког /батаљона Војске Краљевине Југославије који су 12. априла 1941. године дали животе у одбрани отаџбине  служен парастос и одржан историјски час.

“Ово је вријеме када треба да се сјетимо да је без обзира колико мала, постојала војске која је имала храбрости да се одупре великим силама”,  рекао је Петар Вујичић, предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918.

Испред Спомен-плоче безименим јунацима на градском гробљу у Пучилама свијеће су прислужили и положили вијенце и цвијеће представници Градске борачке организације, Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918, Удружења Краљевина Србија, Удружења српских домаћина и Спомен-храма Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Поштовалац

12.04.2019 13:36

Вјечна им слава и хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина И права

12.04.2019 15:53

Хвала им, али и онима који истину отимају од пројектоване комунистичке „историје“.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историчар

13.04.2019 05:02

Историја заснована на чињеницама, каже да су четници уз љотићевце и усташе, били најоданије фашистичке слуге, који су убијали и пљачкали српски народ.

Name

!!!

13.04.2019 16:39

Историја је на залост наука коју обицно пису побједници, па се врло цесто каснијим генерацијама разбије о главу. И овај примјер херојског отпора јединице у цијем је саставу слузио мајор Миодраг Палосевиц који се убрзо после тог 12 априла срео са Драгољубом и групом војника, подофицира и официра и упутио ка Равној Гори. Тацно је то да је Љотицева и Недицева фракција укаљала образ, ал је тацно и то да је Србска влада у тим априлским данима Драгољуба од пуковника произвела у армијског генерала и министра војног. Драгољуб никад није признао капитулацију. Мајор Александар Мисиц син војводе Зивоина је 1942 иако видно болестан погинуо бранеци Драгољуба и стаб од Њемацког напада. Ако си озбиљан историцар било би добро да анализирас на примјер Озрен и Требаву у поредјењу са Козаром и Грмецом у броју зртава устаског и њемацког терора па цес се изненадити како су у броју зртава неупоредиве. Засто? Зато сто је на Козари вец поцетком 1942 главну ријец водио Броз и комунисти, а Озреном је командовао краљев потпуковник Цвијетин Тодиц. Једне прилике је Драгољуб изјавио и ово °дзаба ти слобода ако је нема ко доцекати и ако јој се немадне ко радовати° Срби су у 2. свј. рату били подијељени у 2 покрета, али на насу срецу оба су у бити била антифасистицка. Није ли Драгољуб постхумно одликован највисим Америцким орденом за спасавање око 500 Америцких авијатицара? Није ли Француски генерал Де Гол као Драгољубов пријатељ после његове егзекуције у Лисицијем потоку одбио да после тога икад кроци у Југославију? Сваста је историја забиљезила, наравно ко је хтео и налазио нацина да процита.

Name

ха ха ха за !!!

14.04.2019 08:13

Казес овоме "хисторицару" ако си озбиљан историцар.Па види се да је нула од историцара.Нека доказе да су нпр цетници на Мајевици,Требави,Озрену.Посавини(Брцко,Обудовац Лонцари ,Самац скроз доле до Требаве) имали икакве везе са фасизмом па цу промјенити мисљење.Били су сељацка милиција и ниста друго.Цуј фасисти.Исто тако у Средној Босни.Знаци Вуцијак, Мотајица,Љубиц,Борија.И да су хтјели ови сељаци нису знали ста је фасизам.Једино су партизани били сколовани и паметни.Захваљујуци њиховој памети су нас овако и оцерупали.