78 godina otpora nacistima

U Bijeljini je parastosom i polaganjem vijenaca, odata počast borcima Prvog jurišnog /četničkog/ bataljona Vojske Kraljevine Jugoslavije koji su poginuli u odbrani Semberije u Drugom svjetskom ratu.

Republika Srpska 12.04.2019 | 12:13
78 godina otpora nacistima
U čast i pomen oficirima i vojnicima Prvog jurišnog /četničkog /bataljona Vojske Kraljevine Jugoslavije koji su 12. aprila 1941. godine dali živote u odbrani otadžbine  služen parastos i održan istorijski čas.

“Ovo je vrijeme kada treba da se sjetimo da je bez obzira koliko mala, postojala vojske koja je imala hrabrosti da se odupre velikim silama”,  rekao je Petar Vujičić, predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918.

Ispred Spomen-ploče bezimenim junacima na gradskom groblju u Pučilama svijeće su prislužili i položili vijence i cvijeće predstavnici Gradske boračke organizacije, Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918, Udruženja Kraljevina Srbija, Udruženja srpskih domaćina i Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih.



BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Poštovalac

12.04.2019 13:36

Vječna im slava i hvala!

ODGOVORITE
Name

Istina I prava

12.04.2019 15:53

Hvala im, ali i onima koji istinu otimaju od projektovane komunističke „istorije“.

ODGOVORITE
Name

Istoričar

13.04.2019 05:02

Istorija zasnovana na činjenicama, kaže da su četnici uz ljotićevce i ustaše, bili najodanije fašističke sluge, koji su ubijali i pljačkali srpski narod.

Name

!!!

13.04.2019 16:39

Istorija je na zalost nauka koju obicno pisu pobjednici, pa se vrlo cesto kasnijim generacijama razbije o glavu. I ovaj primjer herojskog otpora jedinice u cijem je sastavu sluzio major Miodrag Palosevic koji se ubrzo posle tog 12 aprila sreo sa Dragoljubom i grupom vojnika, podoficira i oficira i uputio ka Ravnoj Gori. Tacno je to da je Ljoticeva i Nediceva frakcija ukaljala obraz, al je tacno i to da je Srbska vlada u tim aprilskim danima Dragoljuba od pukovnika proizvela u armijskog generala i ministra vojnog. Dragoljub nikad nije priznao kapitulaciju. Major Aleksandar Misic sin vojvode Zivoina je 1942 iako vidno bolestan poginuo braneci Dragoljuba i stab od Njemackog napada. Ako si ozbiljan istoricar bilo bi dobro da analiziras na primjer Ozren i Trebavu u poredjenju sa Kozarom i Grmecom u broju zrtava ustaskog i njemackog terora pa ces se iznenaditi kako su u broju zrtava neuporedive. Zasto? Zato sto je na Kozari vec pocetkom 1942 glavnu rijec vodio Broz i komunisti, a Ozrenom je komandovao kraljev potpukovnik Cvijetin Todic. Jedne prilike je Dragoljub izjavio i ovo °dzaba ti sloboda ako je nema ko docekati i ako joj se nemadne ko radovati° Srbi su u 2. svj. ratu bili podijeljeni u 2 pokreta, ali na nasu srecu oba su u biti bila antifasisticka. Nije li Dragoljub posthumno odlikovan najvisim Americkim ordenom za spasavanje oko 500 Americkih avijaticara? Nije li Francuski general De Gol kao Dragoljubov prijatelj posle njegove egzekucije u Lisicijem potoku odbio da posle toga ikad kroci u Jugoslaviju? Svasta je istorija zabiljezila, naravno ko je hteo i nalazio nacina da procita.

Name

ha ha ha za !!!

14.04.2019 08:13

Kazes ovome "historicaru" ako si ozbiljan istoricar.Pa vidi se da je nula od istoricara.Neka dokaze da su npr cetnici na Majevici,Trebavi,Ozrenu.Posavini(Brcko,Obudovac Loncari ,Samac skroz dole do Trebave) imali ikakve veze sa fasizmom pa cu promjeniti misljenje.Bili su seljacka milicija i nista drugo.Cuj fasisti.Isto tako u Srednoj Bosni.Znaci Vucijak, Motajica,Ljubic,Borija.I da su htjeli ovi seljaci nisu znali sta je fasizam.Jedino su partizani bili skolovani i pametni.Zahvaljujuci njihovoj pameti su nas ovako i ocerupali.