Јача амерчки утицај на Балкану

Повратак САД на западни Балкан и јачи ангажман у том региону кључни су за напредак свих земаља на путу ка евроатлантским интеграцијама, наведено је у најновијој студији о препорукама америчке спољне политике према нашем региону, коју је објавила утицајна "Херитеџ фондација", блиска америчком предсједнику Доналду Трампу и Републиканској странци.

Босна и Херцеговина 12.04.2019 | 08:18
Јача амерчки утицај на Балкану
У студији се тврди да је размјена територија између Београда и Приштине супротна интересима САД и да би такав развој ситуације довео до даље дестабилизације региона. Такође, истичу да је кључ за стабилност региона у рјешавању спора између Београда и Приштине.

"Уколико се садашња пат позиција између двије земље настави, то може саботирати дијалог о нормализацији односа и бацити регион у нову спиралу сукоба, што може отворити простор недобронамјерним играчима попут Русије да подстакну и искористе регионалну нестабилност", нагласили су они.

"Херитеџ", осим тога, тврди да треба притиснути Србију како би признала независност Косова, а да се онда Србији као награда омогући убрзање западних интеграција.

"Амерички ангажман ће бити критичан како би Косово и Србија могли пронаћи пут ка напретку. Америка је много инвестирала у Балкан од завршетка хладног рата. Десетине хиљада Американаца служило је на Балкану, а Америка је потрошила милијарде долара у жељи да допринесе безбједности и проспаритету региона како би једног дана могао постати дио евроатлантске заједнице. Администрација предсједника Трампа је ставила као свој приоритет експанзију НАТО-а у региону", нагласили су у најновијој студији.

Напоменули су да је Трамп подржао "Иницијативу три мора", која укључује сарадњу земаља Балтичког, Јадранског и Црног мора.

У студији је посебно занимљива једна реченица о томе да треба преиспитати штетну политику хуманитарне помоћи. Иако се овдје не објашњава на шта се ова политика односи, након доласка Трампа на власт конгресмени блиски америчком предсједнику су критиковали политику финансирања политичких покрета у прошлости, а чак су и запријетили да ће покренути истрагу о томе како се новац додјељивао током деведесетих година у разним земљама Балкана.

Иако се у студији подржава притисак на Приштину да одустане од политике стоодстотних царина на српску робу, за коју се каже да штети Косову, Србији и БиХ, ипак се предлаже блажи приступ и одустајање од бојкота односа с Косовом.

"У фебруару је отказана посјета Националне гарде Ајове због америчке забринутости увођењем тарифа. Косово је спроводило вјежбе с Националном гардом Ајове од 2011. године. Америка би требало да избјегава повезивање сарадње с Косовом с тарифама, што је значајно за будуће учвршћивање наших односа", истакли су.

На крају су поновили политике "Херитеџ фондације" према региону, које укључују ангажман Америке ради стварања мирног окружења на Балкану и његовог повезивања са западним интеграцијама, смањења етничких тензија, као и смањења, како наводе, руског утицаја на Србе.

Међутим, занимљиво је да се говори о притиску на Србе да одустану од политике ка Косову и ургирању Косовара да укину царине на српску робу.

(Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

АР

12.04.2019 06:22

Ето ста нам брат србин ради Хоце да нас натјера да признамо Косово

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

13.04.2019 10:54

нема никаквог референдума за грађане по том питању тако да се ти не питаш... нема никаквих културних веза са косовом, тамо живе 95% албанци са којима немаш ништа... и сад као ако не признају срби косово биће ти боље.. ма хајде молим вас ко нас још ишта пита..

Name

Једним хитцем два зеца..

12.04.2019 06:30

"притиснути Србију како би признала независност Косова, а да се онда Србији као награда омогући убрзање западних интеграција". Јадна ли је једна таква "демократија"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

То бвате Твампе

12.04.2019 06:30

Опет Срби надрљасе,е мој црни милокраде ста уцини од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

12.04.2019 06:42

Јача Амерички утицај на Балкану,јача Руски,јача Кинески.Сваки дан се показује колика је била велика идеја Југославије а колико смо ми били мали да то схватимо.Уклета смо генерација која је процердала оно што су створили наси претци и задужила генерације наших потомка. Зато смо и завршили као слуге и просјаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интерес моцних

12.04.2019 08:21

Зато су је уситнили, лаксе за потпалу. На татав нацин и тако, да смо сви везани фаталним узетом око врата, са којим се у свако доба дана и ноци моземо окацити,било да је у питање регионална или глобална политика.

Name

Браво

12.04.2019 06:55

Ето нам Струмпф, немојмо заборавити да смо му приликом предизборне кампање дали подршку на митингу у Источном Сарајеву, и шта сада хоћемо???????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква размјена

12.04.2019 07:14

Косово је Србија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.04.2019 07:37

Ма како да не

Name

Ре ре

12.04.2019 08:49

Ајд ако није мајмуне што терају Србију да признају.па није ти ни босна држава кад боље размисли, ако имаш циме мислите пошто вам је какир испро мозак

Name

Искрено

12.04.2019 08:11

Америка и Русија су далеко, далеко, сви народи могу заступати њихове интересе а занемарити свој. ЕУ је за све нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

12.04.2019 10:00

Када су донели слободу,благостање,демократију и бољи живот у Ираку,Либији,Сирији,САД су се окренуле Балкану са истом намером.Сем тога Балкан је за њих битна тачка,јер им угрожава стабилност и њихов душевни мир,као и националну сигурност .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија 25г

12.04.2019 11:41

Итерали их Руси из Сирије а и о Венецуели се ниста не говори одкако су Руси послали пар авиона. Зато долазе да закувају код нас. Негдје морају. Тако им бандитска дрзава функционисе.

Name

ре Аустрија 25 г

14.04.2019 08:20

Ста се бринес.Послаце Руси и овдје не само пар авиона.Онај Трампов посланик само сто није клекнуо да моли Русе да се не мијесају у Венецуелу.