Jača amerčki uticaj na Balkanu

Povratak SAD na zapadni Balkan i jači angažman u tom regionu ključni su za napredak svih zemalja na putu ka evroatlantskim integracijama, navedeno je u najnovijoj studiji o preporukama američke spoljne politike prema našem regionu, koju je objavila uticajna "Heritedž fondacija", bliska američkom predsjedniku Donaldu Trampu i Republikanskoj stranci.

Bosna i Hercegovina 12.04.2019 | 08:18
Jača amerčki uticaj na Balkanu
U studiji se tvrdi da je razmjena teritorija između Beograda i Prištine suprotna interesima SAD i da bi takav razvoj situacije doveo do dalje destabilizacije regiona. Takođe, ističu da je ključ za stabilnost regiona u rješavanju spora između Beograda i Prištine.

"Ukoliko se sadašnja pat pozicija između dvije zemlje nastavi, to može sabotirati dijalog o normalizaciji odnosa i baciti region u novu spiralu sukoba, što može otvoriti prostor nedobronamjernim igračima poput Rusije da podstaknu i iskoriste regionalnu nestabilnost", naglasili su oni.

"Heritedž", osim toga, tvrdi da treba pritisnuti Srbiju kako bi priznala nezavisnost Kosova, a da se onda Srbiji kao nagrada omogući ubrzanje zapadnih integracija.

"Američki angažman će biti kritičan kako bi Kosovo i Srbija mogli pronaći put ka napretku. Amerika je mnogo investirala u Balkan od završetka hladnog rata. Desetine hiljada Amerikanaca služilo je na Balkanu, a Amerika je potrošila milijarde dolara u želji da doprinese bezbjednosti i prosparitetu regiona kako bi jednog dana mogao postati dio evroatlantske zajednice. Administracija predsjednika Trampa je stavila kao svoj prioritet ekspanziju NATO-a u regionu", naglasili su u najnovijoj studiji.

Napomenuli su da je Tramp podržao "Inicijativu tri mora", koja uključuje saradnju zemalja Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora.

U studiji je posebno zanimljiva jedna rečenica o tome da treba preispitati štetnu politiku humanitarne pomoći. Iako se ovdje ne objašnjava na šta se ova politika odnosi, nakon dolaska Trampa na vlast kongresmeni bliski američkom predsjedniku su kritikovali politiku finansiranja političkih pokreta u prošlosti, a čak su i zaprijetili da će pokrenuti istragu o tome kako se novac dodjeljivao tokom devedesetih godina u raznim zemljama Balkana.

Iako se u studiji podržava pritisak na Prištinu da odustane od politike stoodstotnih carina na srpsku robu, za koju se kaže da šteti Kosovu, Srbiji i BiH, ipak se predlaže blaži pristup i odustajanje od bojkota odnosa s Kosovom.

"U februaru je otkazana posjeta Nacionalne garde Ajove zbog američke zabrinutosti uvođenjem tarifa. Kosovo je sprovodilo vježbe s Nacionalnom gardom Ajove od 2011. godine. Amerika bi trebalo da izbjegava povezivanje saradnje s Kosovom s tarifama, što je značajno za buduće učvršćivanje naših odnosa", istakli su.

Na kraju su ponovili politike "Heritedž fondacije" prema regionu, koje uključuju angažman Amerike radi stvaranja mirnog okruženja na Balkanu i njegovog povezivanja sa zapadnim integracijama, smanjenja etničkih tenzija, kao i smanjenja, kako navode, ruskog uticaja na Srbe.

Međutim, zanimljivo je da se govori o pritisku na Srbe da odustanu od politike ka Kosovu i urgiranju Kosovara da ukinu carine na srpsku robu.

(Nezavisne)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

AR

12.04.2019 06:22

Eto sta nam brat srbin radi Hoce da nas natjera da priznamo Kosovo

ODGOVORITE
Name

izraelac

13.04.2019 10:54

nema nikakvog referenduma za građane po tom pitanju tako da se ti ne pitaš... nema nikakvih kulturnih veza sa kosovom, tamo žive 95% albanci sa kojima nemaš ništa... i sad kao ako ne priznaju srbi kosovo biće ti bolje.. ma hajde molim vas ko nas još išta pita..

Name

Jednim hitcem dva zeca..

12.04.2019 06:30

"pritisnuti Srbiju kako bi priznala nezavisnost Kosova, a da se onda Srbiji kao nagrada omogući ubrzanje zapadnih integracija". Jadna li je jedna takva "demokratija"!

ODGOVORITE
Name

To bvate Tvampe

12.04.2019 06:30

Opet Srbi nadrljase,e moj crni milokrade sta ucini od nas.

ODGOVORITE
Name

Osvit

12.04.2019 06:42

Jača Američki uticaj na Balkanu,jača Ruski,jača Kineski.Svaki dan se pokazuje kolika je bila velika ideja Jugoslavije a koliko smo mi bili mali da to shvatimo.Ukleta smo generacija koja je procerdala ono što su stvorili nasi pretci i zadužila generacije naših potomka. Zato smo i završili kao sluge i prosjaci

ODGOVORITE
Name

Interes mocnih

12.04.2019 08:21

Zato su je usitnili, lakse za potpalu. Na tatav nacin i tako, da smo svi vezani fatalnim uzetom oko vrata, sa kojim se u svako doba dana i noci mozemo okaciti,bilo da je u pitanje regionalna ili globalna politika.

Name

Bravo

12.04.2019 06:55

Eto nam Strumpf, nemojmo zaboraviti da smo mu prilikom predizborne kampanje dali podršku na mitingu u Istočnom Sarajevu, i šta sada hoćemo???????????????

ODGOVORITE
Name

Kakva razmjena

12.04.2019 07:14

Kosovo je Srbija

ODGOVORITE
Name

Re

12.04.2019 07:37

Ma kako da ne

Name

Re re

12.04.2019 08:49

Ajd ako nije majmune što teraju Srbiju da priznaju.pa nije ti ni bosna država kad bolje razmisli, ako imaš cime mislite pošto vam je kakir ispro mozak

Name

Iskreno

12.04.2019 08:11

Amerika i Rusija su daleko, daleko, svi narodi mogu zastupati njihove interese a zanemariti svoj. EU je za sve nas.

ODGOVORITE
Name

007

12.04.2019 10:00

Kada su doneli slobodu,blagostanje,demokratiju i bolji život u Iraku,Libiji,Siriji,SAD su se okrenule Balkanu sa istom namerom.Sem toga Balkan je za njih bitna tačka,jer im ugrožava stabilnost i njihov duševni mir,kao i nacionalnu sigurnost .

ODGOVORITE
Name

Austrija 25g

12.04.2019 11:41

Iterali ih Rusi iz Sirije a i o Venecueli se nista ne govori odkako su Rusi poslali par aviona. Zato dolaze da zakuvaju kod nas. Negdje moraju. Tako im banditska drzava funkcionise.

Name

re Austrija 25 g

14.04.2019 08:20

Sta se brines.Poslace Rusi i ovdje ne samo par aviona.Onaj Trampov poslanik samo sto nije kleknuo da moli Ruse da se ne mijesaju u Venecuelu.