У школи уче да је Косово држава

Иако Босна и Херцеговина никада није признала Косово као државу, то није спријечило власти појединих кантона да у школама уче дјецу да је то најмлађа држава у Европи!

Босна и Херцеговина 11.04.2019 | 20:24
У школи уче да је Косово држава
Ријеч је о кантонима с већинским хрватским становништвом у којима се у школама спроводи хрватски наставни план и програм, што је изазвало огорчење Срба чија дјеца похађају те школе.

Душан Голо из Координације српских удружења Мостара, појашњава да су недавно сазнали да се у предмету географија, у дијелу који се односи на државе Југоистичне Европе, налази и дио који говори о Косову као најмлађој европској држави.

“Косово је неовисност од Србије прогласила 2008. године и по томе је најмлађа европска држава”, наводи се у књизи географије, што је по мишљењу Голе скандалозно јер БиХ није признала Косово као државу, нити то Срби признају.

– Огорчени смо на овакво понашање кантоналних власти, јер те школе похађају и српска деца. То је поразна чињеница за нас, поготово јер не можемо да утичемо на то да се тај дио избаци из наставе – каже Голо.

Огорчење не крију ни политичари из Републике Српске, који су позвали власти тих кантона да под хитно избаце спорни дио о Косову из уџбеника. Позвали су и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да реагује с обзиром на то да је у добрим односима с лидером ХДЗ БиХ Драганом Човићем, чија је странка владајућа у кантонима с хрватском већином.



– Ово је само један континуитет политике Хрвата у БиХ према Србима, који су грађани другог реда у Федерацији. Не може се дозволити да у држави која не признаје Косово дјеца уче супротно. То је само показатељ шизогене државе у којој живимо. БиХ је заробљена и немогућа држава у којој ништа не функционише – каже народни посланик Небојша Вукановић.

Он подсјећа да се образовање одређује на ентитетским и кантоналним нивоима и да самим тим може да ради ко шта хоће. Држава нема велике могућности да интервенише.

Вукановић истиче да вјероватно у књигама које користе дјеца у кантонима са већинским хрватским становништвом није споран само дио о Косову, већ да у њима има и много других спорних ствари и историјских неправилности.

– Ако се узме у обзир да бројне улице у тим кантонима носе називе по усташким злочинцима, бојим се да ће, ако се настави овим темпом, у школама ускоро учити да су усташе били антифашисти и да су се борили за слободу хрватског народа, а страдање Срба ће се потпуно игнорисати – истиче Вукановић.

Додаје да су лидери СНСД и ХДЗ БиХ, Милорад Додик и Драган Човић, политички партнери, те да стога требају да ријеше ово питање.

Његов став дијели и делегат СДС у Дому народа парламентарне скупштине БиХ Младен Босић, који каже да СНСД и ХДЗ БиХ имају одличну сарадњу, те да је самим тим највећа одговорност на њима да што прије ријеше овај проблем. 

– Тај однос Хрвата према Србима је у најмању руку скандалозан. Требало би бити нормално да се такве ствари, као што је образовање, ријеше преко хрватских политичара. Међутим, свједоци смо да договор са њима није увијек лак. То смо имали прилику да видимо када је у питању конститутивност Срба у кантонима у Федерацији – истиче Босић.

Шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, такође, истиче да је потпуно недопустиво да дјеца уче из књига у којима се Косово проглашава државом. Он истиче да је СНСД свјестан проблема Срба у Федерацији, те да у разговорима с политичким представницима, који имају власт у тим кантонима, траже рјешење проблема.

– Разговарамо с њима и тражимо рјешење проблема. У сталном смо контакту и са представницима српских удружења у Федерацији с којима имамо периодичне састанке, гдје дефинишемо шта су нам будући кораци. Увјерен сам да ћемо кроз дијалог и разговоре са политичким странкама, који имају доминантне политике на ниову тих кантона, ријешити и овај проблем који српска дјеца имају у школама – истиче Кошарац.

Додаје да су из разговора с представницима српских удружења упознати са чињеницом да је статус Срба у Федерацији веома лош.

“Косово је Србија”

Посланик ПДП у парламенту Српске Љубиша Крунић сматра да сви српски представници у БиХ требају заједничким снагама да пронађу рјешење да се из уџбеника избаци дио који говори да је Косово држава, јер је то неистина.

– БиХ нити је признала нити ће икада признати независност Косова, јер то зависи од нас из Српске. Косово је света српска земља и Косово је Србија! Тако пише и у Уставу Србије, а и у главама свих Срба. Заиста је невјероватно да тако нешто пише у уџбеницима географије у Федерацији – каже Крунић.

Он подсјећа да Срби све до прошле године нису били конститутвни народ у кантонима с хрватском већином.

Иако се у БиХ сви заклињу у равноправност и конститутивност, Крунић каже да су Срби у Федерацији били грађани другог реда све до прошле године када је федерални Уставни суд донио одлуку да су Срби у Херцеговачко-неретванском кантону, Западно-херцеговачком и Посавком кантону, коначно конститутивни.

– До тада у практичном и свакодневном животу Срби нису имали право на језик, писмо, националну групу предмета, запошљавање, чланство у управљачким структурама и слично. То говори о бризи Федерације за Србе – закључује Крунић.
 
(Српскаинфо)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

чика баја

11.04.2019 18:31

Федерација је иностранство, према томе, нисам оптерећен догађајима и школским програмом у иностранству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

11.04.2019 18:39

Па све озбиљне земље признале Косово као дрзаву Ста Кога брига хоце ли босна признати Косово И Србија це признати а ове будале у босни це се натезати ко магаради Косово давно постало дрзава заврсена прица Први И најцистији доказ да је Косово дрзава Додик несмије нос ставити на косовску земљу тако И остали Морају имати исправне документе да би усли И то је то Волели ми то или не Косово је дрзава

Name

Док Холидеј

11.04.2019 18:41

Рекоше горе да се то дешава у кантонима гдје су већина хрвати па како на то реагује велики србин Миле па зар то нису његови пријатељи који сад вежу заставу са њим.

Name

Скептик

11.04.2019 18:45

Федерација, на жалост није иностранство. Па наш Рудоња је са љубављу предсједник и њима. Поготово што су те школе у хрватским кантонима.

Name

А Србија

11.04.2019 18:52

Е док их Србија не призна мозе их признати 500 НАТО слугана.Дрзава це теско бити.

Name

Моје мисљење

12.04.2019 03:43

Сто се тице мене то је тамо унутрасња ствар србије и нека рјесава са косов у задње вријеме ими имамо доста проблема

Name

Ре хад И туга

11.04.2019 18:42

Вјероватно це Вуциц и Додик,два похлепна,самозива лопова вратити Косово Србији.Нема сансе,само будала не види да је то заврсено.Само да не изгубимо и ово сто имамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно Да уце

11.04.2019 18:56

И уцице, све док једног дан Истра, Далмација, Загорје и Славонија не постану у саставу других дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.04.2019 19:56

То су Додикова браца и сарадници Хрвати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

11.04.2019 20:58

Ко је мислио да су нам рвати пријатељи ГРДНО СЕ ПРЕВАРИО! А БРАЦА СЕ МОРАЈУ ВОЉЕТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

11.04.2019 21:52

Завуче га лагано Човке Дудуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

12.04.2019 04:23

Ни свјестан ниси какву си истину написао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У чуду

13.04.2019 07:36

Знао сам ја да је Србија увела сама себи 100% царине

ОДГОВОРИТЕ