U školi uče da je Kosovo država

Iako Bosna i Hercegovina nikada nije priznala Kosovo kao državu, to nije spriječilo vlasti pojedinih kantona da u školama uče djecu da je to najmlađa država u Evropi!

Bosna i Hercegovina 11.04.2019 | 20:24
U školi uče da je Kosovo država
Riječ je o kantonima s većinskim hrvatskim stanovništvom u kojima se u školama sprovodi hrvatski nastavni plan i program, što je izazvalo ogorčenje Srba čija djeca pohađaju te škole.

Dušan Golo iz Koordinacije srpskih udruženja Mostara, pojašnjava da su nedavno saznali da se u predmetu geografija, u dijelu koji se odnosi na države Jugoistične Evrope, nalazi i dio koji govori o Kosovu kao najmlađoj evropskoj državi.

“Kosovo je neovisnost od Srbije proglasila 2008. godine i po tome je najmlađa evropska država”, navodi se u knjizi geografije, što je po mišljenju Gole skandalozno jer BiH nije priznala Kosovo kao državu, niti to Srbi priznaju.

– Ogorčeni smo na ovakvo ponašanje kantonalnih vlasti, jer te škole pohađaju i srpska deca. To je porazna činjenica za nas, pogotovo jer ne možemo da utičemo na to da se taj dio izbaci iz nastave – kaže Golo.

Ogorčenje ne kriju ni političari iz Republike Srpske, koji su pozvali vlasti tih kantona da pod hitno izbace sporni dio o Kosovu iz udžbenika. Pozvali su i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da reaguje s obzirom na to da je u dobrim odnosima s liderom HDZ BiH Draganom Čovićem, čija je stranka vladajuća u kantonima s hrvatskom većinom.



– Ovo je samo jedan kontinuitet politike Hrvata u BiH prema Srbima, koji su građani drugog reda u Federaciji. Ne može se dozvoliti da u državi koja ne priznaje Kosovo djeca uče suprotno. To je samo pokazatelj šizogene države u kojoj živimo. BiH je zarobljena i nemoguća država u kojoj ništa ne funkcioniše – kaže narodni poslanik Nebojša Vukanović.

On podsjeća da se obrazovanje određuje na entitetskim i kantonalnim nivoima i da samim tim može da radi ko šta hoće. Država nema velike mogućnosti da interveniše.

Vukanović ističe da vjerovatno u knjigama koje koriste djeca u kantonima sa većinskim hrvatskim stanovništvom nije sporan samo dio o Kosovu, već da u njima ima i mnogo drugih spornih stvari i istorijskih nepravilnosti.

– Ako se uzme u obzir da brojne ulice u tim kantonima nose nazive po ustaškim zločincima, bojim se da će, ako se nastavi ovim tempom, u školama uskoro učiti da su ustaše bili antifašisti i da su se borili za slobodu hrvatskog naroda, a stradanje Srba će se potpuno ignorisati – ističe Vukanović.

Dodaje da su lideri SNSD i HDZ BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, politički partneri, te da stoga trebaju da riješe ovo pitanje.

Njegov stav dijeli i delegat SDS u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, koji kaže da SNSD i HDZ BiH imaju odličnu saradnju, te da je samim tim najveća odgovornost na njima da što prije riješe ovaj problem. 

– Taj odnos Hrvata prema Srbima je u najmanju ruku skandalozan. Trebalo bi biti normalno da se takve stvari, kao što je obrazovanje, riješe preko hrvatskih političara. Međutim, svjedoci smo da dogovor sa njima nije uvijek lak. To smo imali priliku da vidimo kada je u pitanju konstitutivnost Srba u kantonima u Federaciji – ističe Bosić.

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, takođe, ističe da je potpuno nedopustivo da djeca uče iz knjiga u kojima se Kosovo proglašava državom. On ističe da je SNSD svjestan problema Srba u Federaciji, te da u razgovorima s političkim predstavnicima, koji imaju vlast u tim kantonima, traže rješenje problema.

– Razgovaramo s njima i tražimo rješenje problema. U stalnom smo kontaktu i sa predstavnicima srpskih udruženja u Federaciji s kojima imamo periodične sastanke, gdje definišemo šta su nam budući koraci. Uvjeren sam da ćemo kroz dijalog i razgovore sa političkim strankama, koji imaju dominantne politike na niovu tih kantona, riješiti i ovaj problem koji srpska djeca imaju u školama – ističe Košarac.

Dodaje da su iz razgovora s predstavnicima srpskih udruženja upoznati sa činjenicom da je status Srba u Federaciji veoma loš.

“Kosovo je Srbija”

Poslanik PDP u parlamentu Srpske Ljubiša Krunić smatra da svi srpski predstavnici u BiH trebaju zajedničkim snagama da pronađu rješenje da se iz udžbenika izbaci dio koji govori da je Kosovo država, jer je to neistina.

– BiH niti je priznala niti će ikada priznati nezavisnost Kosova, jer to zavisi od nas iz Srpske. Kosovo je sveta srpska zemlja i Kosovo je Srbija! Tako piše i u Ustavu Srbije, a i u glavama svih Srba. Zaista je nevjerovatno da tako nešto piše u udžbenicima geografije u Federaciji – kaže Krunić.

On podsjeća da Srbi sve do prošle godine nisu bili konstitutvni narod u kantonima s hrvatskom većinom.

Iako se u BiH svi zaklinju u ravnopravnost i konstitutivnost, Krunić kaže da su Srbi u Federaciji bili građani drugog reda sve do prošle godine kada je federalni Ustavni sud donio odluku da su Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Zapadno-hercegovačkom i Posavkom kantonu, konačno konstitutivni.

– Do tada u praktičnom i svakodnevnom životu Srbi nisu imali pravo na jezik, pismo, nacionalnu grupu predmeta, zapošljavanje, članstvo u upravljačkim strukturama i slično. To govori o brizi Federacije za Srbe – zaključuje Krunić.
 
(Srpskainfo)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

čika baja

11.04.2019 18:31

Federacija je inostranstvo, prema tome, nisam opterećen događajima i školskim programom u inostranstvu.

ODGOVORITE
Name

AR

11.04.2019 18:39

Pa sve ozbiljne zemlje priznale Kosovo kao drzavu Sta Koga briga hoce li bosna priznati Kosovo I Srbija ce priznati a ove budale u bosni ce se natezati ko magaradi Kosovo davno postalo drzava zavrsena prica Prvi I najcistiji dokaz da je Kosovo drzava Dodik nesmije nos staviti na kosovsku zemlju tako I ostali Moraju imati ispravne dokumente da bi usli I to je to Voleli mi to ili ne Kosovo je drzava

Name

Dok Holidej

11.04.2019 18:41

Rekoše gore da se to dešava u kantonima gdje su većina hrvati pa kako na to reaguje veliki srbin Mile pa zar to nisu njegovi prijatelji koji sad vežu zastavu sa njim.

Name

Skeptik

11.04.2019 18:45

Federacija, na žalost nije inostranstvo. Pa naš Rudonja je sa ljubavlju predsjednik i njima. Pogotovo što su te škole u hrvatskim kantonima.

Name

A Srbija

11.04.2019 18:52

E dok ih Srbija ne prizna moze ih priznati 500 NATO slugana.Drzava ce tesko biti.

Name

Moje misljenje

12.04.2019 03:43

Sto se tice mene to je tamo unutrasnja stvar srbije i neka rjesava sa kosov u zadnje vrijeme imi imamo dosta problema

Name

Re had I tuga

11.04.2019 18:42

Vjerovatno ce Vucic i Dodik,dva pohlepna,samoziva lopova vratiti Kosovo Srbiji.Nema sanse,samo budala ne vidi da je to zavrseno.Samo da ne izgubimo i ovo sto imamo

ODGOVORITE
Name

Naravno Da uce

11.04.2019 18:56

I ucice, sve dok jednog dan Istra, Dalmacija, Zagorje i Slavonija ne postanu u sastavu drugih drzava.

ODGOVORITE
Name

Milan

11.04.2019 19:56

To su Dodikova braca i saradnici Hrvati

ODGOVORITE
Name

Ja

11.04.2019 20:58

Ko je mislio da su nam rvati prijatelji GRDNO SE PREVARIO! A BRACA SE MORAJU VOLJETI!

ODGOVORITE
Name

Rile

11.04.2019 21:52

Zavuče ga lagano Čovke Duduku.

ODGOVORITE
Name

Е

12.04.2019 04:23

Ни свјестан ниси какву си истину написао.

ODGOVORITE
Name

U čudu

13.04.2019 07:36

Znao sam ja da je Srbija uvela sama sebi 100% carine

ODGOVORITE