ЕП: Сјајна Србија "испустила" Хрватску!

Србија промашила победу – Хрватска се извукла у Арени! Рукометаши Србије су у квалификацијама за Европско првенство одиграли нерешено (25:25) против Хрватске у београдској "Штарк арени".  Домагој Дувњак изједначио пола минута пре краја, а потом су "орлови" извели лош последњи напад.  

Остали спортови 11.04.2019 | 20:10
ЕП: Сјајна Србија "испустила" Хрватску!
Штета! Хрвати се извукли у Арени! Реми на крају 25:25.

У мечу пуном преокрета виђена је драма у завршници, а на крају и вероватно заслужена подела бодова.

Србија је у последњи минут ушла са голом предности, али није успела да реализује последњи напад и дође до тријумфа и сва три бода.

Србија је стегнуто ушла у меч и није успевала да дође до своје игре у првих десетак минута меча, а Хрватска је повела са 5:2, а нашима је било потребно чак 8 минута да дођу до првог поготка.

Ипак, како је време одмицало, тако је и игра "орлова" била боља, а недуго затим се дошло до егала и изједначења од 11:11.

Дејан Милосављев је био одличан на голу током првог полувремена, али је на другој страни бриљирао Дувњак који је предводио листу стрелаца током целе утакмице.

Већ до краја првих 30 минута игре изабраници Лина Червара су видели да ова екипа Србије није оног квалитета са Светског првенства раније ове године. Перуничићев састав је играо доста брже и одлучније, а самим тим се на полувреме отишло у егалу – 13:13.

Друго полувреме је кренуло истим током којим се прво завршило. Србија је била објективно бољи ривал у Београду и то је резултовало преокретом и првим вођством "орлова" на мечу.

Наши рукометаши су успели чак и да дођу до +2, а затим и феноменалне прилике да оду на +3 и можда чак и преломе дуел. Ипак, Воркапић и Немања Илић су промашили "зицере". Хрвати то нису успели одмах да казне, али јесу неколико минута касније, када су изједначили на 20:20.

У послендјих десет минута ушло се у потпуном егалу – било је нерешено, затим је Србија повела, да би се Хрвати за непун минут вратили у вођство, а онда им у истом маниру одговорио Вања Илић.

Последњи минут био је препун неизвесности. Србија је имала осугиран бод јер је у исти ушла са голом предности, али је Лино Червар искористио тајм-аут, нацртао добру акцију и успео да гостима омогући сигурну позицију за изједначење.

На сату је остало још мало времена, довољно за акцију, али је она одрађена катастрофално и уопште не како ју је Перуничић замислио. Кукић је шутирао из лоше позиције, па су бодови остали подељени, уз коначних 25:25.

Реванш меч, који ће се одиграти у оквиру петог кола квалификација за Европско првенство, на програму је у недељу у Задру.

Извукли су се! Каква штета... Имала је Србија у рукама победу над Хрватском, делило је 30 секунди од тријумфа, али ништа. Оде бод за Задар, а врло могуће и шанса за пласман на Европско првенство - 25:25 (13:13).

Седам година је прошло и бројаћемо још. Рукометаши Србије нису направили изненађење, нису срушили Хрватску у Арени први пут од 2012. године. Каубоји су остали непобедиви, иако су се "нудили" током целог другог полувремена. Један бољи напад, један погођени зицер могао је да превагне.

Нису Орлови били далеко од тог изненађења. "Имали" су Хрвате. Имали су вођство четири минута пре краја, имали су 25:24 минут пре краја, имали су и 20 секунди за последњи напад, за победу - није вредело. Неискуство је пресудило. Односно, искуство на другој страни.

Момци су играли храбро, борили се максимално, али то и даље није довољно да би се срушио један од најбољих тимова света.

Оно што је представио овај реновирани тим Србије је тимска игра, без изразите звезде и великог трошача лопти, често из неизграђених позиција. Тамо где би стао бек,преузимао би пивот, а имали су најзад и крила своје запажене партитуре из позиционог напада, нису само стајали у ћошку и додавали лопту. Али, то неискуство, рутина у завршници када је бука неподношљива, када се тресу бубне опне...

Девет минута било је потребно репрезентацији Србије да постигне први гол на утакмици. До тада је голманМилосављев већ имао три одбране, али напад није функционисао. Две стативе и две одбране Шега значили су да је Хрватска издржала тај очекивани почетни притисак Орлова и повела са 2:0.

Стегнута рука, значај утакмице, скромна подршка с трибина, која није била неки ветар у леђа, тек Србија није кренула у меч како се прижељкивало. Хрвати када су "пробили" Милосављева почели су да подижу разлику, па је било 1:4, 2:5 и чинило се да је већ од старта све кренуло низбрдо.

Ипак, стрпљењем и упорношћу мрава српски рукометаши су почели да се враћају у меч. Дошли су у 18. минуту до 6:7, Црноглавац није искористио напад за изједначење, као ни Радивојевић три минута касније на 7:8, али је празан ход у хрватској офанзиви дошао на наплату у 22. минуту када је Машић погодио за 8:8. То је већ био знак да утакмица креће од почетка.

Истина, све до краја полувремена Србија није успевала да поведе. Играло се гол за гол, а Орлове је држао вижљасти бек Лазар Кукић, који је био стрелац три од четири последња поготка наше селекције до истека 30. минута.

На крају полувремена 13:13. Меч споријег темпа, са чак седам голова у последња четири минута. Лино Червар није задовољан отишао у свлачионицу, Ненад Перуничић, пак, није имао разлога за незадовољство.

Веза са пивотом Пешићем је добро функционисала, кружни нападач је постигао три гола у првом делу, али су недостајали погоци Зеленовића, ударног десног бека.

Наставак је донео другу слику на терену. Србија је друго полувреме отворила голом Крсманчића за прво вођство, а у 34. минуту је Зеленовић погодио за првих "плус два" (16:14).

Изванредан улазак у меч имао је млади Вукашин Воркапић, велика нада српског рукомета, који је додао два гола и украдену лопту на свој конто за само пет минута и тиме је одржавао тих "плус два" који су најзад и публику подигли на ноге. Имао је Воркапић у 42. минуту шансу да повиси на три разлике, али је лош одигран пас Вујића покварио добру позицију српског крила, па је Шего одбранио тај покушај.

И таман кад се стекао утисак да све иде као по жељама, напад је потпуно трокирао. Стегла је Хрватска одбрану, а стегла се и рука српским играчима, чије је ударце Шего лако скидао. У 44. минуту Воркапић и Илићсу промашили зицере у пет секунди и то као да је био ударац у зид.

Севнула је серија Хрватске 3:0, преокрет голом Дувњака...

Али, то није био крај. Ето још једног плуса за Орлове. Нису пали, нису стали - преокренули су. Увели су меч у драматичну завршницу и нажалост, нису успели да је и крунишу победом.

Рукометна репрезентација Србије пропустила је идеалну прилику да обори на плећа једну од најбољих репрезентација Европе и света!

У изједначеном, на крају и драматичном мечу 3. кола Б групе квалификација за Европско првенство 2020, имали су гол предности, али су Хрвати успели да изједначе и потом осујете напад "орлова" за победу, у коме - како је селектор Ненад Перуничић изјавио за РТС - није испоштован договор са тајм-аута.

Пред седам-осам хиљада гледалаца у "Штарк арени", Србија - Хрватска 25:25 (13:13)!

Прва утакмица 3. кола одиграна је у среду (Белгија - Швајцарска 25:28), а табела сада изгледа овако: Хрватска 5, Швајцарска 4, Србија 2, Белгија 1 бод.

Већ у недељу следе нови мечеви, Хрватска - Србија у Задру и Швајцарска - Белгија у Шафхаузену, док је финиш квалификација на распореду половином јуна.

На ЕП у Аустрији, Норвешкој и Шведској директно ће се пласирати две најбоље селекције из сваке од осам група, као и четири најбоље од осам трећепласираних селекција. У ту рачуницу неће улазити резултати утакмица против последње екипе у групи.

Осим у првих 10-15 минута, када је трема очигледно учинила своје, "орлови" су били у најмању руку равноправни ривали реномираним комшијама.

У другом делу првог полувремена потпуно су ухватили прикључак и неколико пута стизали до нерешеног резултата, да би нам почетком другог Младен Крсманчић донео прво вођство (14:13). Ишла је репрезентација Србије и на "плус два", али убедљивије од тога никако није успевала.

Перуничић је покушао да извођењем голмана и вишком играча у нападу дође до предности коју би Хрвати после теже сустигли, али то му се вратило као бумеранг - примљеним голом на празну мрежу.

У последњим минутима су и једна и друга екипа имале минималну предност, али је после две успешне контре и једног лепог потеза Вање Илића на левом крилу, Србија била ближа победи - 25:24!

Хрвати у свом последњем нападу нису имали право на грешку. Одговорност је, очекивано, преузео њихов највећи ас Домагој Дувњак и својим шестим поготком донео 12. изједначење на утакмици!

"Орловима" је после тајм-аута остало 14 секунди да дођу до победоносног гола, међутим, Лазар Кукић шутем са девет метара и потом Мијајло Марсенић преко "живог зида" нису успели да погоде...

"Жалимо... Мислим да смо били бољи. Опет незрелост младог играча, није испоштована акција 14 секунди пре краја, седам против шест, где је јасно речено на кога треба да иде лопта. Морају да знају шта је одговорност... Градили су резултат целу утакмицу, потрошено је много енергије и мотива", разочарано је изјавио Перуничић.

Селектор Србије додао је да му је драго ако су његови играчи успели да публици у Арени прикажу нешто због чега је вредело доћи на утакмицу.

"Чињеница је да смо били стегнути... Треба више да верују у неке ствари. Честитке Хрватској, није лако играти против екипе која има проверен систем. Честитке и мојим момцима, јер су показали карактер и велико срце, али против оваквих ривала то често не буде довољно. Јако ми је криво, мислим да смо заслужили победу", завршио је Ненад Перуничић.

СРБИЈА - ХРВАТСКА 25:25 (13:13)

Дворана: Штарк Арена.
Гледалаца: 7.959.
Судије: Зотин, Володков (Русија).
Седмерци: Србија 2(2), Хрватска 1(1).
Искључења: Србија 8, Хрватска 8 минута.

СРБИЈА: Пушица, Вокрпакић, Вујић, Крсманчић, Црноглавац, Пешић, Радивојевић, Димитријевић, Н. Илић, Мошић, В. Илић, Кукић, Зеленовић, Марсенић, Цупара, Милосављев.

ХРВАТСКА: Дувњак, Степанчић, Гаџа, Вида, Ивић, Карачић, Векић, Божић Павлетић, Штрлек , Муса, Мамић, Мандић, Вранковић, Шипић, Шего, Бећири.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар