EP: Sjajna Srbija "ispustila" Hrvatsku!

Srbija promašila pobedu – Hrvatska se izvukla u Areni! Rukometaši Srbije su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo odigrali nerešeno (25:25) protiv Hrvatske u beogradskoj "Štark areni".  Domagoj Duvnjak izjednačio pola minuta pre kraja, a potom su "orlovi" izveli loš poslednji napad.  

Ostali sportovi 11.04.2019 | 20:10
EP: Sjajna Srbija "ispustila" Hrvatsku!
Šteta! Hrvati se izvukli u Areni! Remi na kraju 25:25.

U meču punom preokreta viđena je drama u završnici, a na kraju i verovatno zaslužena podela bodova.

Srbija je u poslednji minut ušla sa golom prednosti, ali nije uspela da realizuje poslednji napad i dođe do trijumfa i sva tri boda.

Srbija je stegnuto ušla u meč i nije uspevala da dođe do svoje igre u prvih desetak minuta meča, a Hrvatska je povela sa 5:2, a našima je bilo potrebno čak 8 minuta da dođu do prvog pogotka.

Ipak, kako je vreme odmicalo, tako je i igra "orlova" bila bolja, a nedugo zatim se došlo do egala i izjednačenja od 11:11.

Dejan Milosavljev je bio odličan na golu tokom prvog poluvremena, ali je na drugoj strani briljirao Duvnjak koji je predvodio listu strelaca tokom cele utakmice.

Već do kraja prvih 30 minuta igre izabranici Lina Červara su videli da ova ekipa Srbije nije onog kvaliteta sa Svetskog prvenstva ranije ove godine. Peruničićev sastav je igrao dosta brže i odlučnije, a samim tim se na poluvreme otišlo u egalu – 13:13.

Drugo poluvreme je krenulo istim tokom kojim se prvo završilo. Srbija je bila objektivno bolji rival u Beogradu i to je rezultovalo preokretom i prvim vođstvom "orlova" na meču.

Naši rukometaši su uspeli čak i da dođu do +2, a zatim i fenomenalne prilike da odu na +3 i možda čak i prelome duel. Ipak, Vorkapić i Nemanja Ilić su promašili "zicere". Hrvati to nisu uspeli odmah da kazne, ali jesu nekoliko minuta kasnije, kada su izjednačili na 20:20.

U poslendjih deset minuta ušlo se u potpunom egalu – bilo je nerešeno, zatim je Srbija povela, da bi se Hrvati za nepun minut vratili u vođstvo, a onda im u istom maniru odgovorio Vanja Ilić.

Poslednji minut bio je prepun neizvesnosti. Srbija je imala osugiran bod jer je u isti ušla sa golom prednosti, ali je Lino Červar iskoristio tajm-aut, nacrtao dobru akciju i uspeo da gostima omogući sigurnu poziciju za izjednačenje.

Na satu je ostalo još malo vremena, dovoljno za akciju, ali je ona odrađena katastrofalno i uopšte ne kako ju je Peruničić zamislio. Kukić je šutirao iz loše pozicije, pa su bodovi ostali podeljeni, uz konačnih 25:25.

Revanš meč, koji će se odigrati u okviru petog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, na programu je u nedelju u Zadru.

Izvukli su se! Kakva šteta... Imala je Srbija u rukama pobedu nad Hrvatskom, delilo je 30 sekundi od trijumfa, ali ništa. Ode bod za Zadar, a vrlo moguće i šansa za plasman na Evropsko prvenstvo - 25:25 (13:13).

Sedam godina je prošlo i brojaćemo još. Rukometaši Srbije nisu napravili iznenađenje, nisu srušili Hrvatsku u Areni prvi put od 2012. godine. Kauboji su ostali nepobedivi, iako su se "nudili" tokom celog drugog poluvremena. Jedan bolji napad, jedan pogođeni zicer mogao je da prevagne.

Nisu Orlovi bili daleko od tog iznenađenja. "Imali" su Hrvate. Imali su vođstvo četiri minuta pre kraja, imali su 25:24 minut pre kraja, imali su i 20 sekundi za poslednji napad, za pobedu - nije vredelo. Neiskustvo je presudilo. Odnosno, iskustvo na drugoj strani.

Momci su igrali hrabro, borili se maksimalno, ali to i dalje nije dovoljno da bi se srušio jedan od najboljih timova sveta.

Ono što je predstavio ovaj renovirani tim Srbije je timska igra, bez izrazite zvezde i velikog trošača lopti, često iz neizgrađenih pozicija. Tamo gde bi stao bek,preuzimao bi pivot, a imali su najzad i krila svoje zapažene partiture iz pozicionog napada, nisu samo stajali u ćošku i dodavali loptu. Ali, to neiskustvo, rutina u završnici kada je buka nepodnošljiva, kada se tresu bubne opne...

Devet minuta bilo je potrebno reprezentaciji Srbije da postigne prvi gol na utakmici. Do tada je golmanMilosavljev već imao tri odbrane, ali napad nije funkcionisao. Dve stative i dve odbrane Šega značili su da je Hrvatska izdržala taj očekivani početni pritisak Orlova i povela sa 2:0.

Stegnuta ruka, značaj utakmice, skromna podrška s tribina, koja nije bila neki vetar u leđa, tek Srbija nije krenula u meč kako se priželjkivalo. Hrvati kada su "probili" Milosavljeva počeli su da podižu razliku, pa je bilo 1:4, 2:5 i činilo se da je već od starta sve krenulo nizbrdo.

Ipak, strpljenjem i upornošću mrava srpski rukometaši su počeli da se vraćaju u meč. Došli su u 18. minutu do 6:7, Crnoglavac nije iskoristio napad za izjednačenje, kao ni Radivojević tri minuta kasnije na 7:8, ali je prazan hod u hrvatskoj ofanzivi došao na naplatu u 22. minutu kada je Mašić pogodio za 8:8. To je već bio znak da utakmica kreće od početka.

Istina, sve do kraja poluvremena Srbija nije uspevala da povede. Igralo se gol za gol, a Orlove je držao vižljasti bek Lazar Kukić, koji je bio strelac tri od četiri poslednja pogotka naše selekcije do isteka 30. minuta.

Na kraju poluvremena 13:13. Meč sporijeg tempa, sa čak sedam golova u poslednja četiri minuta. Lino Červar nije zadovoljan otišao u svlačionicu, Nenad Peruničić, pak, nije imao razloga za nezadovoljstvo.

Veza sa pivotom Pešićem je dobro funkcionisala, kružni napadač je postigao tri gola u prvom delu, ali su nedostajali pogoci Zelenovića, udarnog desnog beka.

Nastavak je doneo drugu sliku na terenu. Srbija je drugo poluvreme otvorila golom Krsmančića za prvo vođstvo, a u 34. minutu je Zelenović pogodio za prvih "plus dva" (16:14).

Izvanredan ulazak u meč imao je mladi Vukašin Vorkapić, velika nada srpskog rukometa, koji je dodao dva gola i ukradenu loptu na svoj konto za samo pet minuta i time je održavao tih "plus dva" koji su najzad i publiku podigli na noge. Imao je Vorkapić u 42. minutu šansu da povisi na tri razlike, ali je loš odigran pas Vujića pokvario dobru poziciju srpskog krila, pa je Šego odbranio taj pokušaj.

I taman kad se stekao utisak da sve ide kao po željama, napad je potpuno trokirao. Stegla je Hrvatska odbranu, a stegla se i ruka srpskim igračima, čije je udarce Šego lako skidao. U 44. minutu Vorkapić i Ilićsu promašili zicere u pet sekundi i to kao da je bio udarac u zid.

Sevnula je serija Hrvatske 3:0, preokret golom Duvnjaka...

Ali, to nije bio kraj. Eto još jednog plusa za Orlove. Nisu pali, nisu stali - preokrenuli su. Uveli su meč u dramatičnu završnicu i nažalost, nisu uspeli da je i krunišu pobedom.

Rukometna reprezentacija Srbije propustila je idealnu priliku da obori na pleća jednu od najboljih reprezentacija Evrope i sveta!

U izjednačenom, na kraju i dramatičnom meču 3. kola B grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020, imali su gol prednosti, ali su Hrvati uspeli da izjednače i potom osujete napad "orlova" za pobedu, u kome - kako je selektor Nenad Peruničić izjavio za RTS - nije ispoštovan dogovor sa tajm-auta.

Pred sedam-osam hiljada gledalaca u "Štark areni", Srbija - Hrvatska 25:25 (13:13)!

Prva utakmica 3. kola odigrana je u sredu (Belgija - Švajcarska 25:28), a tabela sada izgleda ovako: Hrvatska 5, Švajcarska 4, Srbija 2, Belgija 1 bod.

Već u nedelju slede novi mečevi, Hrvatska - Srbija u Zadru i Švajcarska - Belgija u Šafhauzenu, dok je finiš kvalifikacija na rasporedu polovinom juna.

Na EP u Austriji, Norveškoj i Švedskoj direktno će se plasirati dve najbolje selekcije iz svake od osam grupa, kao i četiri najbolje od osam trećeplasiranih selekcija. U tu računicu neće ulaziti rezultati utakmica protiv poslednje ekipe u grupi.

Osim u prvih 10-15 minuta, kada je trema očigledno učinila svoje, "orlovi" su bili u najmanju ruku ravnopravni rivali renomiranim komšijama.

U drugom delu prvog poluvremena potpuno su uhvatili priključak i nekoliko puta stizali do nerešenog rezultata, da bi nam početkom drugog Mladen Krsmančić doneo prvo vođstvo (14:13). Išla je reprezentacija Srbije i na "plus dva", ali ubedljivije od toga nikako nije uspevala.

Peruničić je pokušao da izvođenjem golmana i viškom igrača u napadu dođe do prednosti koju bi Hrvati posle teže sustigli, ali to mu se vratilo kao bumerang - primljenim golom na praznu mrežu.

U poslednjim minutima su i jedna i druga ekipa imale minimalnu prednost, ali je posle dve uspešne kontre i jednog lepog poteza Vanje Ilića na levom krilu, Srbija bila bliža pobedi - 25:24!

Hrvati u svom poslednjem napadu nisu imali pravo na grešku. Odgovornost je, očekivano, preuzeo njihov najveći as Domagoj Duvnjak i svojim šestim pogotkom doneo 12. izjednačenje na utakmici!

"Orlovima" je posle tajm-auta ostalo 14 sekundi da dođu do pobedonosnog gola, međutim, Lazar Kukić šutem sa devet metara i potom Mijajlo Marsenić preko "živog zida" nisu uspeli da pogode...

"Žalimo... Mislim da smo bili bolji. Opet nezrelost mladog igrača, nije ispoštovana akcija 14 sekundi pre kraja, sedam protiv šest, gde je jasno rečeno na koga treba da ide lopta. Moraju da znaju šta je odgovornost... Gradili su rezultat celu utakmicu, potrošeno je mnogo energije i motiva", razočarano je izjavio Peruničić.

Selektor Srbije dodao je da mu je drago ako su njegovi igrači uspeli da publici u Areni prikažu nešto zbog čega je vredelo doći na utakmicu.

"Činjenica je da smo bili stegnuti... Treba više da veruju u neke stvari. Čestitke Hrvatskoj, nije lako igrati protiv ekipe koja ima proveren sistem. Čestitke i mojim momcima, jer su pokazali karakter i veliko srce, ali protiv ovakvih rivala to često ne bude dovoljno. Jako mi je krivo, mislim da smo zaslužili pobedu", završio je Nenad Peruničić.

SRBIJA - HRVATSKA 25:25 (13:13)

Dvorana: Štark Arena.
Gledalaca: 7.959.
Sudije: Zotin, Volodkov (Rusija).
Sedmerci: Srbija 2(2), Hrvatska 1(1).
Isključenja: Srbija 8, Hrvatska 8 minuta.

SRBIJA: Pušica, Vokrpakić, Vujić, Krsmančić, Crnoglavac, Pešić, Radivojević, Dimitrijević, N. Ilić, Mošić, V. Ilić, Kukić, Zelenović, Marsenić, Cupara, Milosavljev.

HRVATSKA: Duvnjak, Stepančić, Gadža, Vida, Ivić, Karačić, Vekić, Božić Pavletić, Štrlek , Musa, Mamić, Mandić, Vranković, Šipić, Šego, Bećiri.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar