“Помолим се и пољубим жену...“

Када вам је животни позив један од најопаснијих могућих на свијету, а радни задатак гледање смрти у очи како би спасили недужне, онда је једини лијек бити позитиван све вријеме.

Република Српска 11.04.2019 | 19:04
“Помолим се и пољубим жену...“
Деминер Републичке управе цивилне заштите Душко Аникић данас је био херој, јер је свој живот довео у опасност како би уклонио ручну бомбу пронађену испод аутомобила у бањалучком приградском насељу Шарговац.

Поједини вјероватно неће никада ни чути за поменути догађај, али и то је захваљујући Аникићу који је свој живот изложио опасности како се прича из Шарговца не би претворила у трагедију.

Фотографија на којој је Аникић весео и насмијан док у руци држи бомбу након што ју је уклонио са критичног мјеста, никога не може оставити равнодушним.

За Душка оно што је данас урадио саставни је дио посла, али за нас остале, ово је херојски подвиг без премца и повод да барем на кратко разговарамо са деминером из Бањалуке и покушамо нешто више сазнати о његовом раду.



Није требало дуго да са Душком пређемо на ти, иако је разговор био телефонски.

Сазнајемо да се деминерским послом бави већ 22 године, плус ратни стаж. Одмах додаје да му за пензију треба још година.

Када су у питању опасне ситуације и гледање смрти у очи, Душко каже да их је у више од двије деценије рада било много.

– Свакога јутра, прије него што одем на посао помолим се богу и пољубим своју жену – кроз смијех прича бањалучки деминер.

Каже да је у његовом послу врло битна припрема.

-Прије уклањања експлозивних направа, а у овом случају ручне бомбе, неопходно је направити припрему, а све како би се на што безбједнији начин направа уклонила и сачували животи невиних- истиче Аникић.



Додаје да је у досадашњој каријери био и у далеко опаснијим ситуацијама него што је ова данас.

-Увијек постоје процедуре, направимо план, а затим слиједи реализација. Неопходно је идентитифковати о каквој врсти експлозивне направе се ради како бих на што безбједнији начин приступио њеном уклањању- наводи Душко.

Признаје да је у посљедње вријеме мало ситуација у којима излаже свој живот опасности, али се уједно присјећа и оних када је радио окружен мртвима.

-Било је свега, али ето спојио сам младост и искуство и хвала богу још увијек сам жив – кроз смијех закључује бањалучки деминер.

(Српскаинфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Драган Модрица

11.04.2019 17:31

Писац овог теxта везе нема са зивотом, а усао је у област са којим нема никаквог знања. Сад му херој некакав лик који подигне бачену, закључану бомбу. Могу мислити , сад када упоредим овај текст и неки у који се не разумијем какве глупости ваљају. Ма све је безвриједно до самога днаСта це рећи на ово бирци ветерани. Могу мислити..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

11.04.2019 17:33

Обична кашикара, шта драмите, ко да је нашао укопану против тенковску мину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

11.04.2019 17:37

Свака част човјеку за посао који ради, и посао је опасн али што се тиче ове бомбе немојте дизати толике тензије јер нема потрдбеа а поготово могла је отићи и пумпа у зрак, нема потребе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мина

11.04.2019 17:58

Па није демонтирао авионску бомбу тек избацену него руцну бомбу са осигурацем. Зивот ризикује у минском пољу а ово данас би сваки цовјек који је слузио војску или био у рату узео бомбу и склонијо са улице без имало страха. Новинар цланка је сивурно 90 годисте па незна ста је руцна бомба. Смијесно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

11.04.2019 18:58

посао деминера је опасан а ова кашикара да је мислила пукнути могла је пре његовог сликања са њом ово је америчка школа у њих ватрогасац држи онај шмрк оње национални херој.

Name

Вељо Дубица

11.04.2019 19:21

и ја сам херој. извадио сам на купалишту Кеј ручну бомбу из другог свјетског рата.Назовем дезурног у полицији и додје цовјек узме је и баци у гепек и оде.И он је херој. Човјек ради свој посао.Херој је и онај који свако јутро удје у рудник 3оо м испод земље. Курсеви новинарства полако излазе на видјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

12.04.2019 08:23

Припрема је за размислити какви људи раде ове послове..СТА МИСЛИС ДА ЈЕ УПАЉАЦ ЗАТАЈИО НА ТРЕНУТАК,А ДА ЈЕ У АУТИ БИЛО ЈОС ЕКСПЛОЗИВА.ЕТО КОЛИКО МИСЛИТЕ И ЦИМЕ СЕ ХВАЛИТЕ,НЕГО УКЛАЊАЈТЕ ОВУ ВЈЕСТ И ПОКЛОПИТЕ СЕ

ОДГОВОРИТЕ