“Pomolim se i poljubim ženu...“

Kada vam je životni poziv jedan od najopasnijih mogućih na svijetu, a radni zadatak gledanje smrti u oči kako bi spasili nedužne, onda je jedini lijek biti pozitivan sve vrijeme.

Republika Srpska 11.04.2019 | 19:04
“Pomolim se i poljubim ženu...“
Deminer Republičke uprave civilne zaštite Duško Anikić danas je bio heroj, jer je svoj život doveo u opasnost kako bi uklonio ručnu bombu pronađenu ispod automobila u banjalučkom prigradskom naselju Šargovac.

Pojedini vjerovatno neće nikada ni čuti za pomenuti događaj, ali i to je zahvaljujući Anikiću koji je svoj život izložio opasnosti kako se priča iz Šargovca ne bi pretvorila u tragediju.

Fotografija na kojoj je Anikić veseo i nasmijan dok u ruci drži bombu nakon što ju je uklonio sa kritičnog mjesta, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Za Duška ono što je danas uradio sastavni je dio posla, ali za nas ostale, ovo je herojski podvig bez premca i povod da barem na kratko razgovaramo sa deminerom iz Banjaluke i pokušamo nešto više saznati o njegovom radu.Nije trebalo dugo da sa Duškom pređemo na ti, iako je razgovor bio telefonski.

Saznajemo da se deminerskim poslom bavi već 22 godine, plus ratni staž. Odmah dodaje da mu za penziju treba još godina.

Kada su u pitanju opasne situacije i gledanje smrti u oči, Duško kaže da ih je u više od dvije decenije rada bilo mnogo.

– Svakoga jutra, prije nego što odem na posao pomolim se bogu i poljubim svoju ženu – kroz smijeh priča banjalučki deminer.

Kaže da je u njegovom poslu vrlo bitna priprema.

-Prije uklanjanja eksplozivnih naprava, a u ovom slučaju ručne bombe, neophodno je napraviti pripremu, a sve kako bi se na što bezbjedniji način naprava uklonila i sačuvali životi nevinih- ističe Anikić.Dodaje da je u dosadašnjoj karijeri bio i u daleko opasnijim situacijama nego što je ova danas.

-Uvijek postoje procedure, napravimo plan, a zatim slijedi realizacija. Neophodno je identitifkovati o kakvoj vrsti eksplozivne naprave se radi kako bih na što bezbjedniji način pristupio njenom uklanjanju- navodi Duško.

Priznaje da je u posljednje vrijeme malo situacija u kojima izlaže svoj život opasnosti, ali se ujedno prisjeća i onih kada je radio okružen mrtvima.

-Bilo je svega, ali eto spojio sam mladost i iskustvo i hvala bogu još uvijek sam živ – kroz smijeh zaključuje banjalučki deminer.

(Srpskainfo)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dragan Modrica

11.04.2019 19:31

Pisac ovog texta veze nema sa zivotom, a usao je u oblast sa kojim nema nikakvog znanja. Sad mu heroj nekakav lik koji podigne bačenu, zaključanu bombu. Mogu misliti , sad kada uporedim ovaj tekst i neki u koji se ne razumijem kakve gluposti valjaju. Ma sve je bezvrijedno do samoga dnaSta ce reći na ovo birci veterani. Mogu misliti..

ODGOVORITE
Name

Pa

11.04.2019 19:33

Obična kašikara, šta dramite, ko da je našao ukopanu protiv tenkovsku minu.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

11.04.2019 19:37

Свака част човјеку за посао који ради, и посао је опасн али што се тиче ове бомбе немојте дизати толике тензије јер нема потрдбеа а поготово могла је отићи и пумпа у зрак, нема потребе.

ODGOVORITE
Name

Mina

11.04.2019 19:58

Pa nije demontirao avionsku bombu tek izbacenu nego rucnu bombu sa osiguracem. Zivot rizikuje u minskom polju a ovo danas bi svaki covjek koji je sluzio vojsku ili bio u ratu uzeo bombu i sklonijo sa ulice bez imalo straha. Novinar clanka je sivurno 90 godiste pa nezna sta je rucna bomba. Smijesno

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

11.04.2019 20:58

posao deminera je opasan a ova kašikara da je mislila puknuti mogla je pre njegovog slikanja sa njom ovo je američka škola u njih vatrogasac drži onaj šmrk onje nacionalni heroj.

Name

Veljo Dubica

11.04.2019 21:21

i ja sam heroj. izvadio sam na kupalištu Kej ručnu bombu iz drugog svjetskog rata.Nazovem dezurnog u policiji i dodje covjek uzme je i baci u gepek i ode.I on je heroj. Čovjek radi svoj posao.Heroj je i onaj koji svako jutro udje u rudnik 3oo m ispod zemlje. Kursevi novinarstva polako izlaze na vidjelo.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

12.04.2019 10:23

Priprema je za razmisliti kakvi ljudi rade ove poslove..STA MISLIS DA JE UPALJAC ZATAJIO NA TRENUTAK,A DA JE U AUTI BILO JOS EKSPLOZIVA.ETO KOLIKO MISLITE I CIME SE HVALITE,NEGO UKLANJAJTE OVU VJEST I POKLOPITE SE

ODGOVORITE