Седам година Асанжовог пакла

Након седам година готово изолованог живота сведеног на једну просторију зграде амбасаде Еквадора у Лондону, Џулијан Асанж је данас, након што му је укинут азил, ухапшен и одведен у притвор. На њему се јасно види какав је утицај имао такав усамљенички живот.

Свијет 11.04.2019 | 16:57
Седам година Асанжовог пакла
Блед, јако брадат и нестабилан на ногама, оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж је изгледао као потпуно другачији човек у односу на звиждача који је у амбасади потражио азил пре скоро седам година.

Иако се Аустралијанац дуже време појављивао на тераси где је држао говоре пред новинарима, последњих неколико месеци он није излазио пред јавност.

Скоро седам година он је проводио у просторији од 20 метара квадратних, канцеларији која је преобликована у мини гарсоњеру.

Најважнијим прибором сматрао је лампу која му је давала привид дневног светла. Амбасада нема врт, туш и купатило су тек привремено склепани како би он могао да их користи. Имао је и малу кухињу, али су му јело углавном испоручивали из оближњег паба.

Погоршало му се здравље

Још се 2016. године његова мајка пожалила аустралијској телевизији АБЦ да њен син има проблема са срцем, хроничну упалу плућа и тешке болове у раменима.

Више од годину дана, лекари су упозоравали на његово све лошије здравље, због затворености у једној просторији и несигурности будућности.



Једино стално друштво му је дуго правила његова мачка, али је њу поклонио у новембру прошле године, јер му је било жао да и она буде изолована као он.

Асанж је одржавао везу са светом телефоном и својим рачунаром. Прошле године су му укинули приступ интернету, али су га касније ипак вратили.



Да су се ствари по њега погоршале, показатељ је било и то што су крајем прошле године еквадорске власти забраниле његовим адвокатима да га посете.

Асанж је одржавао везу са светом телефоном и својим рачунаром. Прошле године су му укинули приступ интернету, али су га касније ипак вратили.

Да су се ствари по њега погоршале, показатељ је било и то што су крајем прошле године еквадорске власти забраниле његовим адвокатима да га посете.



Често га је посећивао музичар Грејем Неш кога је у интервјуу за британски "Телеграф" назвао "неочекиваном, али добром подршком". Неш је чак написао и песму о Бредлију (сада Челси) Менингу који је био један од главних извора за "Викиликс".

Међу осталим посетиоцима су били Јоко Оно и њен син Шон Ленон, глумци Питер Сарсгард, Меги Џиленхол и Џон Кјузак, као и певачица Лејди Гага која је и направила интервју са њим. Посетили су га и бивши фудбалер и глумац Ерик Кантона, али и британски политичар Најџел Фараж.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Посматрац неми

11.04.2019 15:21

И нико се није побунио против хапсења. ОВА ЦИВИЛИЗАЦИЈА ЗАСЛУЗУЈЕ НЕВИДЈЕНУ КАТАСТРОФУ. БАР ЈЕДНО 1000 АСТЕРОИДА..... Асанза сви требају да дозивљавају ко хероја...устао је против тираније,либералне фасистицке политике и окрутног капитализма...сад це да му суде а ови наси неце ни рец да казу...сви су они ИСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.04.2019 16:05

Ма који наши??? Хахаха...жао ми је овог човјека, добро је издржао толике године у самоћи у једној просторији. Ово што се с њим догадја само је показатељ какво је стање у цијелом свијету, њих неколицина влада, а ми остали смо само прашина

Name

Михаило Микиц

11.04.2019 18:24

Ко да се побуни због његовог хапсења када су сви устројени. Страх због неизвјесне будуцности је утјеран свим људима који не верују у Бога!

Name

Цему Истина

11.04.2019 19:40

Свијетом владају хуље, на залост овај цовјек то није знао, уздао се у постен слободарски свијет а на залост ни тога нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

11.04.2019 19:51

Зло, корупција и продане дусе владају свијетом...хероји и борци за истину и правду бивају прогласени терористима и манипулаторима од стране грамзивих и лазљивих политицара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проп.чов.ваљев. Каменица

12.04.2019 06:23

ВЕЛИКИ ЧОВЈЕК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ива

12.04.2019 08:26

Ста раде од цовјека,морална,људска катастрофа! Надам се да це му енглези помоци да изадје на слободу!

ОДГОВОРИТЕ