Асанж на суду: Нисам крив!

Ухапшени Џулијан Асанж пред Вестминстерским судом се изјаснио да није крив по оптужници која га терети за хакерски напад и објављивање поверљивих докумената.

Србија 11.04.2019 | 15:57
Асанж на суду: Нисам крив!
Један од његових адвоката је навео да је Асанж имао добар разлог зашто је прекршио услове кауције, али да неће представљати доказе о томе.

Асанжа су изнели у четвртак ујутру из еквадорске амбасаде у Лондону, у којој је провео 6 година у страху од изручења САД.

Полиција је у званичном саопштењу навела да је Асанж ухапшен јер се није предао суду после чега је одведен у полицијску станицу. Полицију је позвала сама Амбасада Еквадора након што му је укинут азил.

Викиликс је Еквадор оптужио да је незаконито укинуо Асанжов политички азил у амбасади и тиме прекршио међународне законе.

Викиликс наводи да је Асанж ухапшен због "завере са Челси Менинг", односно, због објављивања поверљивих докумената о рату у Ираку и Авганистану, што је био и главни разлог добијања азила 2012. године.

САД га терете да је провалио шифру компјутера америчке владе на коме се налазе поверљиви документи.

Америчко тужилаштво га терети да је 2010. године заједно са Чесли Менинг провалио у рачунаре Министарства одбране и приступио поверљивим документима.

 Менингова, која је као обавештајни аналитичар, имала приступ компјутерима, "скинула" је документе под ознаком "строго поверљиво" и проследила их Викиликсу.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Робин худ

11.04.2019 16:11

Е мој Асанз па ти се борис за рају као и Станивуковиц али ни ти ни Станивуковиц не контате ста знаци раја (стока) тј сиротиња. Стка се незна борити за себе а за вас се неце ни по гузици поцесати. Имао си приходе 85 000 фунти дневно и трази правду за рају. Ма раја заслузује управо ово како јој је сада,сами бирају себи господаре и ни ти ни Станивуковиц им нецете никад отворити оци.

ОДГОВОРИТЕ