Asanž na sudu: Nisam kriv!

Uhapšeni Džulijan Asanž pred Vestminsterskim sudom se izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za hakerski napad i objavljivanje poverljivih dokumenata.

Srbija 11.04.2019 | 15:57
Asanž na sudu: Nisam kriv!
Jedan od njegovih advokata je naveo da je Asanž imao dobar razlog zašto je prekršio uslove kaucije, ali da neće predstavljati dokaze o tome.

Asanža su izneli u četvrtak ujutru iz ekvadorske ambasade u Londonu, u kojoj je proveo 6 godina u strahu od izručenja SAD.

Policija je u zvaničnom saopštenju navela da je Asanž uhapšen jer se nije predao sudu posle čega je odveden u policijsku stanicu. Policiju je pozvala sama Ambasada Ekvadora nakon što mu je ukinut azil.

Vikiliks je Ekvador optužio da je nezakonito ukinuo Asanžov politički azil u ambasadi i time prekršio međunarodne zakone.

Vikiliks navodi da je Asanž uhapšen zbog "zavere sa Čelsi Mening", odnosno, zbog objavljivanja poverljivih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu, što je bio i glavni razlog dobijanja azila 2012. godine.

SAD ga terete da je provalio šifru kompjutera američke vlade na kome se nalaze poverljivi dokumenti.

Američko tužilaštvo ga tereti da je 2010. godine zajedno sa Česli Mening provalio u računare Ministarstva odbrane i pristupio poverljivim dokumentima.

 Meningova, koja je kao obaveštajni analitičar, imala pristup kompjuterima, "skinula" je dokumente pod oznakom "strogo poverljivo" i prosledila ih Vikiliksu.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Robin hud

11.04.2019 16:11

E moj Asanz pa ti se boris za raju kao i Stanivukovic ali ni ti ni Stanivukovic ne kontate sta znaci raja (stoka) tj sirotinja. Stka se nezna boriti za sebe a za vas se nece ni po guzici pocesati. Imao si prihode 85 000 funti dnevno i trazi pravdu za raju. Ma raja zasluzuje upravo ovo kako joj je sada,sami biraju sebi gospodare i ni ti ni Stanivukovic im necete nikad otvoriti oci.

ODGOVORITE