Памела би Асанжу увијек донијела брдо хране

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж у жижу јавности дошао је пре више од седам година, од када се и налази у еквадорској амбасади, након оптужби за сексуално напаствовање, а сада је и ухапшен.

Забава 11.04.2019 | 13:33
Памела би Асанжу увијек донијела брдо хране
Пре само неколико дана британски министар спољних послова Џереми Хант је рекао да је Асанж "слободан човек", те да кад год одлучи, може да напусти амбасаду Еквадора.

Наиме, Асанж (47) се налазио у амбасади Еквадора у Лондону од јуна 2012. године како би избегао изручење Шведској због оптужбе о силовању и сексуалном злостављању, коју он пориче.  Ухапшен је јер је 2012. године прекршио условну слободу и биће ухапшен чим изађе из амбасаде Еквадора.

Поред Шведске, у САД се води истрага јер је Викиликс објавио стотине хиљада страница америчке дипломатске преписке и тајних војних докумената.

Асанж је убеђен да би га Швеђани изручили Американцима, а тамо би му било суђено за шпијунажу. Занимљив је тај случај "сексуалног злостављања". Догодио се 2010, кад је Асанж допутовао у Стокхолм на позив "Мис А" (како пише у полицијском извештају) да говори на семинару тамошње Хришћанске уније социјалдемократа. Само три дана од како је дошао тамо спавао је са "Мис А".

Сваким даном семинара, Асанж је упознавао учеснике/це па је три дана након што је био у кревету са "Мисс А", завршио и у постељи "Мис W".

Тада још није било назнака да их је силовао, или на било који начин присиљавао на однос. Међутим, када је по завршетку семинара поднео молбу шведским властима да му дозволе стални боравак у тој земљи, уместо одговора стигао је захтев за његово хапшење јер су с њих две изјавиле да су биле сексуално злостављане од стране Асанжа.

Његов случај је стигао и до Уједињених нација и цео процес и даље није завршен.

Многи познати су јавно изразили да подржавају Асанжа а једна од најгласнијих је канадско-америчка глумица Памела Андерсон. Она је у неколико наврата јавно говорила да би Асанж могао да умре у амбасади Еквадора у Лондону.

"Он је лоше, ово је ужасно. Онемогућили су му приступ интернету, он је политички заробљеник у Лондону и одсечен је од свих. Могао би да умре тамо, човек је и не знам ко може ово да толерише. Политички је заробљеник и херој којег морамо подржати", рекла је Андерсонова.

У медијима нису изостала и нагађања да су њих двоје у тајној вези и да га Памела редовно посећује у амбасади.

Извори су медијима преносили да би му, када долази у посету, Памела увек донела "брдо хране, а једном му је донела књигу "Гет а Лифе" - дневничке записе славне британске панк креаторке Вивијен Вествуд. Претпоставља да је управо Вивијан "кривац" за њихову везу, јер је она упознала Асанжа са Памелом. Асанжу би Памела куповала и веганску храну.

"Донела сам му леп вегански ручак и неке веганске грицкалице. Међутим, он каже да га мучим доносећи му такву храну", изјавила је новинарима Памела после једног од излазака из амбасаде.

Б  92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар