Србији ''гори'', пада ли Хрватска као прије седам година?

"Орлови" призивају репризу 2012. године – Србија чека Хрватску у Арени! Рукометна репрезентација Србије игра у четвртак против Хрватске у Београду у једном од најважнијих мечева у квалификацијама за Европско првенство 2020. године.  Изабраници Ненада Перуничића после киксева против Белгије и Швајцарске морају да победе рукометну велесилу ако желе на ЕП 2020. године.

Остали спортови 11.04.2019 | 12:15
Србији ''гори'', пада ли Хрватска као прије седам година?
Србија после два кола има само један бод, остварен против слабашне Белгије на свом терену и пораз у Швајцарској, па мора да се "вади" против једне од најјачих селекција света која има максималан учинак у групи.

Меч је имао и увертиру која се није допала селектору "орлова" Ненаду Перуничићу јер је место одигравања промењено у Штарк арену уместо у халу "Александар Николић", где је атмосфера сигурно тежа за госте. 

"Хрватска је фаворит због свега свега оног што је урадила у последњих 20 година и више, не само против нас. То не значи да немамо нашу шансу. Наша младост, енергија и један нови пут момака зељних новог доказивања, а где ћете боље да се доказујете него против Хрватске. Знате и сами да је ово утакмица која носи другациију драж, а спортском домену и од моје генерације, увек је све на терену било фер, мушки, спортски и желео бих да тако остане", рекао је Перуничић на конференцији за медије.

Селектор Хрватске и један од најтрофејнијих стручњака Лино Червар истакао је да веома поштује Србију и селектора Перуничића, кога је описао као храброг и сличног њему.

"Фаворити смо, то је тачно, али у квалификацијама су посебне утакмице и са посебним набојем. Ако желимо добар резултат морамо изузетно да одиграмо и поред тога што смо некомплетни. Биће сложена утакмица, психолошки можда тежа за домаћина", изјавио је Червар.

Швајцарци су јуче славили у Белгији 28:25 и додатно побегли Србији са четири бода, а на континентални турнир иду два из групе, уз четири најбоље пласиране селекције из свих осам група.

Србија се враћа у Арену седам година после чувеног финала ЕП у којем је поражена од Данске. "Орлови" су на том турниру савладали Хрватску (26:22) управо у Арени пред 20.000 људи.

"Позивам људе да дођу у што већем броју. Са њима можемо да урадимо много више. Нека дођу људи да нас подрже, јер ћемо ми изгинути на терену. Нека буду уз нас", рекао је репрезентативац Богдан Радивојевић.

Нови дуел Србија – Хрватска почиње у 18 сати, а улаз је бесплатан у Штарк арену.

Тешка ситуација за српски рукомет. И једна Белгија није могла да се победи на свом терену у Зрењанину, пораз од Швајцарске упалио је аларме, а сада следи двомеч са рукометном велесилом – Хрватском у трећем колу квалификација за ЕП 2020. године (РТС 1, 18.00). После циркуса око одигравања утакмице, одлучено је да ће чета Лина Червара да се дочека у Арени. Лепе емоције изазива највећа српска дворана. Пре седам година ове две селекције су се састале последњи пут у Београду у полуфиналу Европског првенства. Орлови су тада славили против Хрвата које је предводио легендарни Ивано Балић са 26:22.

Времена су се променила. После тог сребра 2012. године, Србија је у нокдауну, док је Хрватска задржала ниво. Додуше више ни Коцкасти не освајају медаље на великим такмичењима, али су увек канидати за одличја.

Пред изабранике Ненада Перуничића је тежак изазов. За викенд у Задру бодови су тешко оствариви, једина шанса је меч у четвртак у Арени. После победе Швајцарске против Белгије, наша репрезентација је у тешком положају. Хрватска мора да падне, али…

Гости су стигли у Београд без сјајног Луке Циндрића, средњег бека пољског Виве Кјелце. Он је теже повређен. Неће бити ни искусног десног крила Загреба Златка Хорвата, али је и даље то јака селекција којој је за мало избегла битка за медаљу на СП у Данској и Немачкој почетком године. Прва звезда репезентације је и даље капитен Кила Домагој Дувњак. У односу на јануар у селекцију се вратио Марко Мамић.

“Као капитен могу рећи да је атмосфера у екипи јако добра. Једва чекамо да крену утакмице. Имамо одређених проблема са повредама, али смо спремни за утакмицу. Надам се ће утакмица проћи фер и коректно и да ће бољи победити. Дуги низ година имамо различите одбране које красе нашу игру и надам се да ће опет бити на правом нивоу. Што се тиче противника мислим да је њихов главни адут домаћи терен”, рекао је Дувњак.

Појачање за Србију је повратак Немање Зеленовића. Искусни десни бек играо је само први меч против Русије на шампионату планете у Немачкој, после тога се повредио и није играо до краја такмичења. Сада је спреман и биће главна опасност по гол гостију.

“Довољно добро познајемо Хрвате, као и они нас. Верујем да ће то бити једна права, коректна утакмица у спортском смислу. Потрудићемо се да направимо што бољи резултат, да одиграмо на што вишем нивоу. О Хрватима знамо каквог су квалитета, играју на високом нивоу већ годинама. Диван је осећај играти поново пред београдском публиком. Момци који су то осетили знају о чему причам. То нам много значи. Свесни смо да пред пуном двораном можемо да направимо добар резултат и изненадимо Хрватску”, рекао је Зеленовић.

Брзоного десно крило Србије Богдан Радивојевић има повреду скочног зглоба, али рукометаш немачког Рајн Некар Левена не жели да одустане, стиснуће зубе.

“Меч са Хрватском је дерби, као што га играју Звезда и Партизан. Надам се да ће се дворана напунити. Потребна нам је подршка. Искуснији су од нас, али пуне трибине нам могу помоћи да то превазиђемо. Победа би нам пуно значила после ремија са Белгијом, од које смо бољи. Не можемо време да враћамо уназад, гледамо напред. Желимо да у четвртак дамо све од себе и победимо”, изјавио је Радивојевић.

После те историјске победе 27. јануара 2012. године, Србија више не зна за тријумф против Каубоја. Четири утакмие – четири убедљива пораза. Последњи пут ове две селекције су се састале прошле године на ЕП када је у Сплиту Хрватска била силна, добила са 32:22.

За разлику од Србије која је очајно кренула квалификације, Хрватска је са четири бода безбрижна. Хрвати су фаворити, али ако је могла Црна Гора пред својим навијачима да победи олимпијског и светског шампиона Данску, онда може још један Давид да победи Голијата.

Пласман на Европско првенство 2020. године избориће по две најбоље селекције из свих осам група и четири најбље трећепласиране репрезентације. Домаћини шампионата биће Норвешка, Шведска и Аустрија.

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЕП – 3. КОЛО

Среда

ГРУПА 1

Пољска – Немачка 18:26 (10:13)
Косово* – Израел 27:24 (12:8)

ГРУПА 3

Грчка – Турска 22:26 (11:11)
Исланд – Северна Македонија 33:34 (17:17)

ГРУПА 5

Чешка – Белорусија 30:31 (12:14)

ГРУПА 7

Италија – Словачка 26:23 (12:9)

ГРУПА 8

Украјина – Фарска Острва 30:19 (17:12)
Црна Гора – Данска 32:31 (16:17)

Група 2, треће коло:

18.00 Србија – Хрватска

среда Белгија – Швајцарска 25:28

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар