Умало БиХ са предсједником?

Априлски пакет пропао је са само два гласа мањка, а кључни кривци за његову пропаст су били Странка за БиХ и ХДЗ 1990, који се због неслагања у вези с априлским пакетом одвојио од матичног ХДЗ-а. Овим пакетом предвиђено је, између осталог, увођење једног предсједника БиХ и два потпредсједника као и јачање парламента БиХ. . .

Босна и Херцеговина 11.04.2019 | 07:58
Умало БиХ са предсједником?
- Пакет уставних промјена из априла 2006. године био је посљедњи реформски покушај преуређења БиХ, на који су пристали готово сви кључни актери у БиХ.

Од овог је прошло 13 година, а аналитичари у БиХ се слажу да је пропашћу овог приједлога пропуштена прилика и да је данас незамисливо да се спроведе и мањи дио уставних реформи које су биле предвиђене тим свеобухватним документом.

Треба напоменути да је након овог документа Устав БиХ промијењен само једном, и то у дијелу да спорна питања у вези с Брчко дистриктом рјешава Уставни суд БиХ, што је било договорено између Милорада Додика, предсједника СНСД-а, Драгана Човића, предсједника ХДЗ БиХ, и Сулејмана Тихића, тадашњег предсједника СДА.

Подсјећања ради, уставним амандманима предвиђено је, између осталог, увођење једног предсједника БиХ и два потпредсједника, јачање правосуђа на државном нивоу увођењем врховног суда, давање дијела надлежности држави у области пољопривреде и локалне управе, те пуне надлежности у дијелу међуентитетског транспорта.

Такође, ојачала би улога државног парламента, број посланика у представничком дому био би повећан са 42 на 87, а делегата у Дому народа са 15 на 21.

Предвиђен је био механизам по којем би надлежности пребачене с ентитета на БиХ могле бити враћене само у случају да дође до једногласне сагласности у оба ентитета.

Важна одредба односила се и на интеграције у ЕУ увођењем правила да би сва питања битна за европски пут била одлучивана на нивоу државе. Иако је и априлски пакет предвидио увођење координацијског механизма, који је касније успостављен, овај приједлог је предвиђао да ентитети имају мању улогу у европским питањима, а кантони уопште нису били предвиђени да буду дио европског процеса.

"Државне институције одговорне су за преговарање, израду, усвајање те спровођење и функционисање закона потребних за испуњавање европских стандарда, као и политичких и економских услова у вези с европским интеграцијама. Држава осигурава поштивање принципа, приоритета и захтјева које поставља ЕУ у фазама прије и након приступања ЕУ. Држава ће законом успоставити потребна тијела те предузети потребне мјере и утврдити потребне процедуре за испуњавање свих критеријума за приступање и чланство у ЕУ, што укључује и потребне механизме координације и сарадње с органима власти на нижим нивоима", наведено је у амандману априлског пакета.

Априлски пакет пропао је са само два гласа мањка, а кључни кривци за његову пропаст су били Странка за БиХ и ХДЗ 1990, који се због неслагања у вези с априлским пакетом одвојио од матичног ХДЗ-а.

Тања Топић, аналитичарка из Бањалуке, каже да се с ове дистанце види колико је пропаст овог приједлога оставила далекосежне посљедице у БиХ.

"Никада више за живота овдашњих властодржаца, који су доминантно етнонационалног миљеа, неће бити постигнут степен сагласности политичара БиХ који је тада постигнут. Од тада су бх. кола кренула низбрдо, ваљамо се у све већем калу", каже Топићева.

Топићева истиче за "Независне" да је након тог неуспјелог договора из политичког живота БиХ избрисан компромис, а почела је да превладава политика инаћења и гурања прста у око.

"Најгоре је што је то постао стил политичког живота без изгледне наде да се то све оконча", рекла је она.

Срећко Латал, аналитичар из Сарајева, који је био укључен у активности које су се одвијале око априлског пакета, каже да је априлски пакет био и прекретница у начину ангажовања међународне заједнице. Он подсјећа да је то био амерички пројекат, након чије пропасти су се Американци повукли из дневне политике у БиХ.

"ЕУ је тада требало да преузме одговорност, што се никад није десило на прави начин, па као резултат имамо константно назадовање", каже Латал.

Он додаје да су они који су гласали против то образложили тиме што тај пакет није донио довољно промјена.

"Ја сам и тада говорио, а и сада говорим, да је то био корак у добром правцу, посебно ако видимо које су реформе биле укључене, а о којима данас можемо само да сањамо", рекао је Латал.

Подсјећања ради, након пропасти априлског пакета, Даглас Меклхејни, амерички амбасадор, је запријетио санкцијама онима који су га срушили, а чињеница остаје да је након овог пакета из политике маргинализован Харис Силајџић, предсједник СБиХ.

(Независне)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Стета

11.04.2019 06:03

Ово је била прилика коју смо ми срби пропустили... и добили смо своју властиту казну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

11.04.2019 07:02

Ста смо пропустили? Ми би овим несто као добили? Ја то не видим..... Ово је само маскирање проблема.

Name

ре тотална стета

11.04.2019 07:36

Стета је да стета било ста коментарисе.

Name

МИНИСТАР

11.04.2019 07:45

Бас тако Срби су послије овога кренули у властиту пропаст.

Name

за Стета

11.04.2019 08:01

Ниси ти Србин, јер да јеси знао би да се Срби пише великим словом. А тај пакет је био кукавичје јаје на које су морали да пристану уцјењени политичари. Овим пакетом би само било мање Српске а више БиХ и добро је па хрватски представници не пристадоше на то.

Name

Ре За Стета

11.04.2019 08:52

Одлицна констатација! Јо је било велико кукавиције јаје намијењено Србима како би сами утрли пут нестајању Српске. Све друго у тој фази је било само камуфлаза.

Name

блбл

11.04.2019 09:08

Априлским пакетом би ентитет рс добио пуно сто висе никада неце добити. Да се усвојио тај пакет морао би га и БиХ парламент усвојити. Посто ентитети тј овакво унутрасње уредјење БиХ са Дејтонским мировним споразумом никада није просао парламент он је фактицки не вазеци. Сваки и најмањи покусај рс-а за одвајањем или када странци одлуце мировни споразум престаје да вази и врацамо се на устав РБиХ који је и вазио прије Дејтона.

Name

Сале

11.04.2019 09:35

Ма нашим политичарима је свакако добро...било га овако или онако...био овај или онај...битно је бити политичар.

Name

Ре стета

11.04.2019 09:54

Ти си србин као Јован Дивјак.

Name

РЕ ШТЕТА

11.04.2019 10:10

МОЖДА ВИ СРБИ ИЗ САРАЈЕВА. МИ ОВДЕ НИШТА НЕ МОЖЕМО ДОБИТИ ОСИМ НАТО БОМБИ.

Name

БејХа

11.04.2019 06:08

И ста све то говори? Да је БиХ једна неуспјела идеја која никада није ни зазивјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@БејХа

11.04.2019 06:42

БејХа је константа и неупитна а политицки пропала због криминала и непотизма медзу легално и легитимно изабраним водзама, зато не кукај на БејХа него на оне сто не спроводе оно сто нормалне земље/политицари/ раде у свјету

Name

Замјена

11.04.2019 06:48

Чини ми се да је идеја БиХ старија и од тебе и од мене.Размисли мало па ћеш можда схватити да идеја оваквог живота и за тебе и за мене није лијепа.Остави Додика и Бакира и почнимо и ти и ја да размишљамо како сада живимо и шта остављамо нашим насљедницима.Мржња коју политичари ради својих интереса убацују народима у понашање води само злу.Некомплетан је човјек који мрзи земљу рођења,замљу прадједова и који пљују по гробовима прадједова.

Name

Ре

11.04.2019 07:44

Људи супер сарадјују једни с другима и у БиХ (а посебно ван ње). Кад се сретну, прицају "насим" језиком и исмијавају глупости "својих" политицара. Не треба да се волимо али морамо постовати једни друге.

Name

Ре замјена

11.04.2019 07:50

Да али ста да радимо да се стање поправи инаце у праву си

Name

БиХ

11.04.2019 08:24

Босна није никаква "идеја", има Босне беглербезе, била је прије тебе, има је и сад, а бит це је и послије тебе док Бог буде хтио.

Name

Ре За БејХа

11.04.2019 09:00

БиХ (одбратно и глупаво је правити скраценицу БејХа) је, казете, неупитна?! Да ли? Управо због таквих који мисле да је њихова је, и те како, упитна.

Name

БејХа

11.04.2019 10:39

Док се ми договоримо и смислимо зивот просао. Зар мислите да ове генерације које статсају нису националисти? Ма о каквом се то договору ради? Еx-Yу не постоји, а треба је изградити овдје, ма немојте молим вас.

Name

Зворник

11.04.2019 06:22

Стета за априлски пакет мислим даби нам боље било свима у БИХ овако стање нас неводи нигдје имамо вецу администрацију него Њемацка боље би било један пресједник један министар вањски послова један унутрасњи и ротације свако 4 године мислим на националност ако је Србин пресједник дрзаве онда министар унутрасњи послова нек је Босњак вањски послова Храват и онда ротације а нек остану интитети и сви задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНАЛИТИЦАР

11.04.2019 07:46

Овај пакет је био сјајан да сви у БиХ зивимо нормално.

Name

аналитицар

11.04.2019 06:25

Требали сте написати и негативне стране Априлског пакета и засто је одбијен.Није то бас све тако било идеално у том пакету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.04.2019 07:01

Теби је ици у Њемацку како год да се они договоре.....

Name

РЕ

11.04.2019 07:48

Ниси ти никакав аналитицар.Јеси ли јутрос паметњаковицу пустио овце на испасу?

Name

за Ре

11.04.2019 08:11

Зашто "ићи у Њемачку", па нисам ја нерадник и лезиљебовић па да кукам. Имам свој занат, поштоено зарадим, а и већину хране узгојим за себе. Радим да зарадим колико ми може бити, а ево имам времена и за каву и да прочитам вијести. Не могу купити нови Самсунг, али могу новог кинеза, не водзим новог мерцедеса или аудиа, мени је и нова Дачија добра. Додуше, земљу и кућу сам од ђеда нслиједио па имам ђе боравити. Мени је добро јер сам научио да не тражим превише. То да нас ови на валсти, без обзира који били, краду то стоји, али неће они мене отјерати у Њемачку или ме условити да не зарадим за кућу и породицу.

Name

хм,,,,,

11.04.2019 08:50

А ђта то значи бити аналитичар????Значи ли то да не би требао имати овце и бринути се о истима.Мозда човјек има више наобразбе у смислу диплома,признања , опште културе те познавања разних научних области,а да истовремено не тражи признање тих вриједности од ове и овако искривљене јавности.Можда је човјек давно стекао потврду свога знања,али га из својих личних принципа не жели презентовати јавности која је под утицајем разних фактора тотално потонула у моралном и образовном смислу.Шта данас значи имати богатство (неукусне виле и аута),кад знамо како и на основу чега је неко дошао до истих.Наравно,и на западу многа богаства нису само резултат наследства ,али је сигурно, да је богаство које су људи тамо стекли ,озакоњено од државе у сваком свом облику.

Name

ре за Ре

11.04.2019 09:03

Не иде народ у Њемачку само тј искључиво због економски разлога.Народ не може гледати ово безвлашће и анархију,неморал и све остало.А ово траје већ поприлично и не слути на добро.

Name

децко

11.04.2019 06:34

Неколико година послије, накпн сто смо добили "јефтини ЛСД", Додика милијардера који је све упропастио у РС и неказњених убистава, моземо слободно реци да нема закона, нема правде и нема дрзаве -а БиХ је остала пропали експеримент еу! Ко мозе нека бјези, ко остане нека узме "јефтини ЛСД" да лаксе поднесе с.ебану стварност овдје у РС-у... пропалом дијелу пропале Босне..... еуропског протектората!

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

11.04.2019 06:44

Један председник,једна власт на нивоу бих? Па самим тим се укида република српска и чему онда рат и толике жртве ако ћемо опет по ко зна који пут улазити у некакву заједницу која нема никакву шансу да опстане?! Срби дозовите се памети какве заједничке институције какав заједнички суживот,па са тим истима смо ратовали у задњем вијеку три или чак више пута...о чему ви говорите,босна и Херцеговина никад није била држава нити ће бити,то је само географска одредница под нечијим протекторатом,турска,Аустругарска...данас опет нови окупатор европска унија...ако нам није за наук био 20-ти вијек онда смо стварно народ без мозга,треба се разграничити једном за свагада а не насједати на ту причу из ЕУ која форсира политику унитарне бих која је подлога за будуће ратове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.04.2019 07:50

Ма ја. Само смо ми у Европи ратовали. Два свјетсак рата су била само код нас. Сви остали европски народи су зивјели у слози, љубави и постовању, као сто то раде данас. Далеко веца звјерства су народи Европе цинили једни према другима, а данс зиве у миру, срадјују једни с другима и увазавају једни друге. И ми бисмо могли тако.

Name

Гергелy

11.04.2019 07:52

Па ако треба се разграницицти засто се вец једном не разгриниците писете једне те исте небулозе25 година.Добро ти знас како се на Балкану врсе разграницења вец смо једном видјели.Само јос Срби у 21 вијеку сањају неке границе и њене промјене.

Name

Ово

11.04.2019 08:08

је све гола истина.

Name

Зоран

11.04.2019 08:14

Све ово из тог фамозног априлског пакета као да су Бакир и Комсиц писали и немогу да схватим да је то Силајџић србомрзац одбио. А колико видим све српске назови странке прихватиле, па то је била сахрана РС. Али ајмо да узмемо да је то тачно и кажем Силајџић на томе ти хвала. Е сада мало о једном горе наведеном коментару како срби мрзе БиХ И како то није добро. Претпостављам да је то коментар једног муслимана и њему цу одговорити. Срби су у суштини равнодушни кад је у питању БиХ све до оног момента кад муслимански политичари почињу оспорават РС, е тад почиње и одбојност према БиХ. Тако да само муслимани од ваших поступака зависи хоће ли и колико бити БиХ. А ако је тај коментар написао србин њему препоручујем хитно псхијатриско лечење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

11.04.2019 08:17

А сада вази Идеја за све Народе овако: ЈЕДАН ИСЕЉЕНИК И ДВА МЛАДЈА ИСЕЉЕНИКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.04.2019 08:18

Гдје је на овој слици Додик? Наравно нема га, али је ту тадашњи предсједник СДС-а и Предсједник Републике Српске Драган Чавић. Они је крив заједно са својом тадашњом странком за доста лоших ствари које су се догодиле Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мостарац

11.04.2019 08:23

Од пропасти Априлског пакета се свакодневно сјећам фамилије Боже Љубића и Хариса Силајџића. Поготово Хариса и његових глупих разлога за одбијање пакета и његових "100 посто БиХ" и жеље за укидањем Републике Српске. Тај идиот је изазвао Додика и од тада имамо само препуцавања и свађе. Имамо потпуну блокаду било каквог напретка. Жалосно је што ових дана Волксwаген разматра изградњу нове фабрике аутомобила у југоисточној Европи а да се нигдје не спомиње обнова вогошћанског ТАС-а. Ето докле смо дошли са овим идиотима на власти. Нај.. се цјелокупне фамилије Божи Љубићу и Харису Силајџићу. Отели сте ми садашњост, будућност и било какву наду у боље сутра. Отели сте будућност нашој дјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса БГ

11.04.2019 09:40

Време је показало да сто је висе РС, то је мање Срба у БиХ, и то је сува цињеница. Па ви сад видите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАШКО

11.04.2019 11:54

Ништа Срби са овим нису пропустили. Срби су прије 20 година требали увести драконске казне за пљачку државне имовине, па се нико не би уткривао за директорске позиције. Пореска управа је требала пратити све грађане, од прилива средстава на њихов рачун, до расхода, па се не би десило да је фирма у стечају, а власник мултимилијардер са џиповима, вилама и викендицама на мору. Пошто је ово пропуштено сад смо МАФИЈАШКА ДРЖАВА и никакав пакет нас више не може спасити. Све наведено вриједи и за Хрвате и муслимане, али они нису моја брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.04.2019 13:03

Срби то не знају, зато што су просто Срби. То би ти прошло у Шведској или Аустрији, овдје код нас не.