Umalo BiH sa predsjednikom?

Aprilski paket propao je sa samo dva glasa manjka, a ključni krivci za njegovu propast su bili Stranka za BiH i HDZ 1990, koji se zbog neslaganja u vezi s aprilskim paketom odvojio od matičnog HDZ-a. Ovim paketom predviđeno je, između ostalog, uvođenje jednog predsjednika BiH i dva potpredsjednika kao i jačanje parlamenta BiH. . .

Bosna i Hercegovina 11.04.2019 | 07:58
Umalo BiH sa predsjednikom?
- Paket ustavnih promjena iz aprila 2006. godine bio je posljednji reformski pokušaj preuređenja BiH, na koji su pristali gotovo svi ključni akteri u BiH.

Od ovog je prošlo 13 godina, a analitičari u BiH se slažu da je propašću ovog prijedloga propuštena prilika i da je danas nezamislivo da se sprovede i manji dio ustavnih reformi koje su bile predviđene tim sveobuhvatnim dokumentom.

Treba napomenuti da je nakon ovog dokumenta Ustav BiH promijenjen samo jednom, i to u dijelu da sporna pitanja u vezi s Brčko distriktom rješava Ustavni sud BiH, što je bilo dogovoreno između Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, i Sulejmana Tihića, tadašnjeg predsjednika SDA.

Podsjećanja radi, ustavnim amandmanima predviđeno je, između ostalog, uvođenje jednog predsjednika BiH i dva potpredsjednika, jačanje pravosuđa na državnom nivou uvođenjem vrhovnog suda, davanje dijela nadležnosti državi u oblasti poljoprivrede i lokalne uprave, te pune nadležnosti u dijelu međuentitetskog transporta.

Takođe, ojačala bi uloga državnog parlamenta, broj poslanika u predstavničkom domu bio bi povećan sa 42 na 87, a delegata u Domu naroda sa 15 na 21.

Predviđen je bio mehanizam po kojem bi nadležnosti prebačene s entiteta na BiH mogle biti vraćene samo u slučaju da dođe do jednoglasne saglasnosti u oba entiteta.

Važna odredba odnosila se i na integracije u EU uvođenjem pravila da bi sva pitanja bitna za evropski put bila odlučivana na nivou države. Iako je i aprilski paket predvidio uvođenje koordinacijskog mehanizma, koji je kasnije uspostavljen, ovaj prijedlog je predviđao da entiteti imaju manju ulogu u evropskim pitanjima, a kantoni uopšte nisu bili predviđeni da budu dio evropskog procesa.

"Državne institucije odgovorne su za pregovaranje, izradu, usvajanje te sprovođenje i funkcionisanje zakona potrebnih za ispunjavanje evropskih standarda, kao i političkih i ekonomskih uslova u vezi s evropskim integracijama. Država osigurava poštivanje principa, prioriteta i zahtjeva koje postavlja EU u fazama prije i nakon pristupanja EU. Država će zakonom uspostaviti potrebna tijela te preduzeti potrebne mjere i utvrditi potrebne procedure za ispunjavanje svih kriterijuma za pristupanje i članstvo u EU, što uključuje i potrebne mehanizme koordinacije i saradnje s organima vlasti na nižim nivoima", navedeno je u amandmanu aprilskog paketa.

Aprilski paket propao je sa samo dva glasa manjka, a ključni krivci za njegovu propast su bili Stranka za BiH i HDZ 1990, koji se zbog neslaganja u vezi s aprilskim paketom odvojio od matičnog HDZ-a.

Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke, kaže da se s ove distance vidi koliko je propast ovog prijedloga ostavila dalekosežne posljedice u BiH.

"Nikada više za života ovdašnjih vlastodržaca, koji su dominantno etnonacionalnog miljea, neće biti postignut stepen saglasnosti političara BiH koji je tada postignut. Od tada su bh. kola krenula nizbrdo, valjamo se u sve većem kalu", kaže Topićeva.

Topićeva ističe za "Nezavisne" da je nakon tog neuspjelog dogovora iz političkog života BiH izbrisan kompromis, a počela je da prevladava politika inaćenja i guranja prsta u oko.

"Najgore je što je to postao stil političkog života bez izgledne nade da se to sve okonča", rekla je ona.

Srećko Latal, analitičar iz Sarajeva, koji je bio uključen u aktivnosti koje su se odvijale oko aprilskog paketa, kaže da je aprilski paket bio i prekretnica u načinu angažovanja međunarodne zajednice. On podsjeća da je to bio američki projekat, nakon čije propasti su se Amerikanci povukli iz dnevne politike u BiH.

"EU je tada trebalo da preuzme odgovornost, što se nikad nije desilo na pravi način, pa kao rezultat imamo konstantno nazadovanje", kaže Latal.

On dodaje da su oni koji su glasali protiv to obrazložili time što taj paket nije donio dovoljno promjena.

"Ja sam i tada govorio, a i sada govorim, da je to bio korak u dobrom pravcu, posebno ako vidimo koje su reforme bile uključene, a o kojima danas možemo samo da sanjamo", rekao je Latal.

Podsjećanja radi, nakon propasti aprilskog paketa, Daglas Meklhejni, američki ambasador, je zaprijetio sankcijama onima koji su ga srušili, a činjenica ostaje da je nakon ovog paketa iz politike marginalizovan Haris Silajdžić, predsjednik SBiH.

(Nezavisne)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

Steta

11.04.2019 06:03

Ovo je bila prilika koju smo mi srbi propustili... i dobili smo svoju vlastitu kaznu

ODGOVORITE
Name

Ministar

11.04.2019 07:02

Sta smo propustili? Mi bi ovim nesto kao dobili? Ja to ne vidim..... Ovo je samo maskiranje problema.

Name

re totalna steta

11.04.2019 07:36

Steta je da steta bilo sta komentarise.

Name

MINISTAR

11.04.2019 07:45

Bas tako Srbi su poslije ovoga krenuli u vlastitu propast.

Name

za Steta

11.04.2019 08:01

Nisi ti Srbin, jer da jesi znao bi da se Srbi piše velikim slovom. A taj paket je bio kukavičje jaje na koje su morali da pristanu ucjenjeni političari. Ovim paketom bi samo bilo manje Srpske a više BiH i dobro je pa hrvatski predstavnici ne pristadoše na to.

Name

Re Za Steta

11.04.2019 08:52

Odlicna konstatacija! Jo je bilo veliko kukavicije jaje namijenjeno Srbima kako bi sami utrli put nestajanju Srpske. Sve drugo u toj fazi je bilo samo kamuflaza.

Name

blbl

11.04.2019 09:08

Aprilskim paketom bi entitet rs dobio puno sto vise nikada nece dobiti. Da se usvojio taj paket morao bi ga i BiH parlament usvojiti. Posto entiteti tj ovakvo unutrasnje uredjenje BiH sa Dejtonskim mirovnim sporazumom nikada nije prosao parlament on je fakticki ne vazeci. Svaki i najmanji pokusaj rs-a za odvajanjem ili kada stranci odluce mirovni sporazum prestaje da vazi i vracamo se na ustav RBiH koji je i vazio prije Dejtona.

Name

Sale

11.04.2019 09:35

Ma našim političarima je svakako dobro...bilo ga ovako ili onako...bio ovaj ili onaj...bitno je biti političar.

Name

Re steta

11.04.2019 09:54

Ti si srbin kao Jovan Divjak.

Name

RE ŠTETA

11.04.2019 10:10

MOŽDA VI SRBI IZ SARAJEVA. MI OVDE NIŠTA NE MOŽEMO DOBITI OSIM NATO BOMBI.

Name

BejHa

11.04.2019 06:08

I sta sve to govori? Da je BiH jedna neuspjela ideja koja nikada nije ni zazivjela.

ODGOVORITE
Name

@BejHa

11.04.2019 06:42

BejHa je konstanta i neupitna a politicki propala zbog kriminala i nepotizma medzu legalno i legitimno izabranim vodzama, zato ne kukaj na BejHa nego na one sto ne sprovode ono sto normalne zemlje/politicari/ rade u svjetu

Name

Zamjena

11.04.2019 06:48

Čini mi se da je ideja BiH starija i od tebe i od mene.Razmisli malo pa ćeš možda shvatiti da ideja ovakvog života i za tebe i za mene nije lijepa.Ostavi Dodika i Bakira i počnimo i ti i ja da razmišljamo kako sada živimo i šta ostavljamo našim nasljednicima.Mržnja koju političari radi svojih interesa ubacuju narodima u ponašanje vodi samo zlu.Nekompletan je čovjek koji mrzi zemlju rođenja,zamlju pradjedova i koji pljuju po grobovima pradjedova.

Name

Re

11.04.2019 07:44

Ljudi super saradjuju jedni s drugima i u BiH (a posebno van nje). Kad se sretnu, pricaju "nasim" jezikom i ismijavaju gluposti "svojih" politicara. Ne treba da se volimo ali moramo postovati jedni druge.

Name

Re zamjena

11.04.2019 07:50

Da ali sta da radimo da se stanje popravi inace u pravu si

Name

BiH

11.04.2019 08:24

Bosna nije nikakva "ideja", ima Bosne beglerbeze, bila je prije tebe, ima je i sad, a bit ce je i poslije tebe dok Bog bude htio.

Name

Re Za BejHa

11.04.2019 09:00

BiH (odbratno i glupavo je praviti skracenicu BejHa) je, kazete, neupitna?! Da li? Upravo zbog takvih koji misle da je njihova je, i te kako, upitna.

Name

BejHa

11.04.2019 10:39

Dok se mi dogovorimo i smislimo zivot prosao. Zar mislite da ove generacije koje statsaju nisu nacionalisti? Ma o kakvom se to dogovoru radi? Ex-Yu ne postoji, a treba je izgraditi ovdje, ma nemojte molim vas.

Name

Zvornik

11.04.2019 06:22

Steta za aprilski paket mislim dabi nam bolje bilo svima u BIH ovako stanje nas nevodi nigdje imamo vecu administraciju nego Njemacka bolje bi bilo jedan presjednik jedan ministar vanjski poslova jedan unutrasnji i rotacije svako 4 godine mislim na nacionalnost ako je Srbin presjednik drzave onda ministar unutrasnji poslova nek je Bosnjak vanjski poslova Hravat i onda rotacije a nek ostanu intiteti i svi zadovoljni.

ODGOVORITE
Name

ANALITICAR

11.04.2019 07:46

Ovaj paket je bio sjajan da svi u BiH zivimo normalno.

Name

analiticar

11.04.2019 06:25

Trebali ste napisati i negativne strane Aprilskog paketa i zasto je odbijen.Nije to bas sve tako bilo idealno u tom paketu.

ODGOVORITE
Name

Re

11.04.2019 07:01

Tebi je ici u Njemacku kako god da se oni dogovore.....

Name

RE

11.04.2019 07:48

Nisi ti nikakav analiticar.Jesi li jutros pametnjakovicu pustio ovce na ispasu?

Name

za Re

11.04.2019 08:11

Zašto "ići u Njemačku", pa nisam ja neradnik i leziljebović pa da kukam. Imam svoj zanat, poštoeno zaradim, a i većinu hrane uzgojim za sebe. Radim da zaradim koliko mi može biti, a evo imam vremena i za kavu i da pročitam vijesti. Ne mogu kupiti novi Samsung, ali mogu novog kineza, ne vodzim novog mercedesa ili audia, meni je i nova Dačija dobra. Doduše, zemlju i kuću sam od đeda nslijedio pa imam đe boraviti. Meni je dobro jer sam naučio da ne tražim previše. To da nas ovi na valsti, bez obzira koji bili, kradu to stoji, ali neće oni mene otjerati u Njemačku ili me usloviti da ne zaradim za kuću i porodicu.

Name

hm,,,,,

11.04.2019 08:50

A đta to znači biti analitičar????Znači li to da ne bi trebao imati ovce i brinuti se o istima.Mozda čovjek ima više naobrazbe u smislu diploma,priznanja , opšte kulture te poznavanja raznih naučnih oblasti,a da istovremeno ne traži priznanje tih vrijednosti od ove i ovako iskrivljene javnosti.Možda je čovjek davno stekao potvrdu svoga znanja,ali ga iz svojih ličnih principa ne želi prezentovati javnosti koja je pod uticajem raznih faktora totalno potonula u moralnom i obrazovnom smislu.Šta danas znači imati bogatstvo (neukusne vile i auta),kad znamo kako i na osnovu čega je neko došao do istih.Naravno,i na zapadu mnoga bogastva nisu samo rezultat nasledstva ,ali je sigurno, da je bogastvo koje su ljudi tamo stekli ,ozakonjeno od države u svakom svom obliku.

Name

re za Re

11.04.2019 09:03

Ne ide narod u Njemačku samo tj isključivo zbog ekonomski razloga.Narod ne može gledati ovo bezvlašće i anarhiju,nemoral i sve ostalo.A ovo traje već poprilično i ne sluti na dobro.

Name

decko

11.04.2019 06:34

Nekoliko godina poslije, nakpn sto smo dobili "jeftini LSD", Dodika milijardera koji je sve upropastio u RS i nekaznjenih ubistava, mozemo slobodno reci da nema zakona, nema pravde i nema drzave -a BiH je ostala propali eksperiment eu! Ko moze neka bjezi, ko ostane neka uzme "jeftini LSD" da lakse podnese s.ebanu stvarnost ovdje u RS-u... propalom dijelu propale Bosne..... europskog protektorata!

ODGOVORITE
Name

слобода

11.04.2019 06:44

Један председник,једна власт на нивоу бих? Па самим тим се укида република српска и чему онда рат и толике жртве ако ћемо опет по ко зна који пут улазити у некакву заједницу која нема никакву шансу да опстане?! Срби дозовите се памети какве заједничке институције какав заједнички суживот,па са тим истима смо ратовали у задњем вијеку три или чак више пута...о чему ви говорите,босна и Херцеговина никад није била држава нити ће бити,то је само географска одредница под нечијим протекторатом,турска,Аустругарска...данас опет нови окупатор европска унија...ако нам није за наук био 20-ти вијек онда смо стварно народ без мозга,треба се разграничити једном за свагада а не насједати на ту причу из ЕУ која форсира политику унитарне бих која је подлога за будуће ратове...

ODGOVORITE
Name

Re

11.04.2019 07:50

Ma ja. Samo smo mi u Evropi ratovali. Dva svjetsak rata su bila samo kod nas. Svi ostali evropski narodi su zivjeli u slozi, ljubavi i postovanju, kao sto to rade danas. Daleko veca zvjerstva su narodi Evrope cinili jedni prema drugima, a dans zive u miru, sradjuju jedni s drugima i uvazavaju jedni druge. I mi bismo mogli tako.

Name

Gergely

11.04.2019 07:52

Pa ako treba se razgranicicti zasto se vec jednom ne razgrinicite pisete jedne te iste nebuloze25 godina.Dobro ti znas kako se na Balkanu vrse razgranicenja vec smo jednom vidjeli.Samo jos Srbi u 21 vijeku sanjaju neke granice i njene promjene.

Name

Ovo

11.04.2019 08:08

je sve gola istina.

Name

Zoran

11.04.2019 08:14

Sve ovo iz tog famoznog aprilskog paketa kao da su Bakir i Komsic pisali i nemogu da shvatim da je to Silajdžić srbomrzac odbio. A koliko vidim sve srpske nazovi stranke prihvatile, pa to je bila sahrana RS. Ali ajmo da uzmemo da je to tačno i kažem Silajdžić na tome ti hvala. E sada malo o jednom gore navedenom komentaru kako srbi mrze BiH I kako to nije dobro. Pretpostavljam da je to komentar jednog muslimana i njemu cu odgovoriti. Srbi su u suštini ravnodušni kad je u pitanju BiH sve do onog momenta kad muslimanski političari počinju osporavat RS, e tad počinje i odbojnost prema BiH. Tako da samo muslimani od vaših postupaka zavisi hoće li i koliko biti BiH. A ako je taj komentar napisao srbin njemu preporučujem hitno pshijatrisko lečenje.

ODGOVORITE
Name

Mile

11.04.2019 08:17

A sada vazi Ideja za sve Narode ovako: JEDAN ISELJENIK I DVA MLADJA ISELJENIKA

ODGOVORITE
Name

Istina

11.04.2019 08:18

Gdje je na ovoj slici Dodik? Naravno nema ga, ali je tu tadašnji predsjednik SDS-a i Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić. Oni je kriv zajedno sa svojom tadašnjom strankom za dosta loših stvari koje su se dogodile Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

mostarac

11.04.2019 08:23

Od propasti Aprilskog paketa se svakodnevno sjećam familije Bože Ljubića i Harisa Silajdžića. Pogotovo Harisa i njegovih glupih razloga za odbijanje paketa i njegovih "100 posto BiH" i želje za ukidanjem Republike Srpske. Taj idiot je izazvao Dodika i od tada imamo samo prepucavanja i svađe. Imamo potpunu blokadu bilo kakvog napretka. Žalosno je što ovih dana Volkswagen razmatra izgradnju nove fabrike automobila u jugoistočnoj Evropi a da se nigdje ne spominje obnova vogošćanskog TAS-a. Eto dokle smo došli sa ovim idiotima na vlasti. Naj.. se cjelokupne familije Boži Ljubiću i Harisu Silajdžiću. Oteli ste mi sadašnjost, budućnost i bilo kakvu nadu u bolje sutra. Oteli ste budućnost našoj djeci.

ODGOVORITE
Name

Aleksa BG

11.04.2019 09:40

Vreme je pokazalo da sto je vise RS, to je manje Srba u BiH, i to je suva cinjenica. Pa vi sad vidite...

ODGOVORITE
Name

ДРАШКО

11.04.2019 11:54

Ништа Срби са овим нису пропустили. Срби су прије 20 година требали увести драконске казне за пљачку државне имовине, па се нико не би уткривао за директорске позиције. Пореска управа је требала пратити све грађане, од прилива средстава на њихов рачун, до расхода, па се не би десило да је фирма у стечају, а власник мултимилијардер са џиповима, вилама и викендицама на мору. Пошто је ово пропуштено сад смо МАФИЈАШКА ДРЖАВА и никакав пакет нас више не може спасити. Све наведено вриједи и за Хрвате и муслимане, али они нису моја брига.

ODGOVORITE
Name

re

11.04.2019 13:03

Srbi to ne znaju, zato što su prosto Srbi. To bi ti prošlo u Švedskoj ili Austriji, ovdje kod nas ne.