ЛШ: Тадић добар, Ајакс пријетио Јувентусу, али...

. . . одлука пада у Торину! Фудбалери Ајакса и Јувентуса одиграли су 1:1, у првом мечу четвртфинала Лиге шампиона.  Ајакс је фестивал радости, Јувентус је сурови професионализам – одлука пада у Торину. . .  У Амстердаму 1:1.  Ајакс се играо фудбала, Јуве "намазано" до 1:1! Страшна утакмица у Амстердаму у ком су се супротставиле две потпуно другачије филозофије. Ниједна није победила, а обе су!

Фудбал 10.04.2019 | 23:31
ЛШ: Тадић добар, Ајакс пријетио Јувентусу, али...
Српски фудбалер Душан Тадић одиграо је добар меч, међутим гостујући дефанзивци су га добро чували, некада и преоштро.

Утисак је да су домајући играчи били бољи противник, стварали су више шанси и били у опаснији по гол, али то се на крају не види на семафору.

"Стара дама" је крајем првог полувремена искористила мали пад у концентрацији и повела. Кансело је сјајно проиграо Кристијана Роналда који је главом савладао Онану.

Био је ово шок за Ајакс, пошто су примили гол у последњим тренуцима првог периода игре, међутим колико су психички јаки показало се на старту других 45 минута игре.

После само неколико секунди Холанђани су успели да изједначе. Давид Нерес је узео лопту на неких 50 метара од гола, вукао ју је до казненог где је шутирао десном ногом и савладао Шчесног.

Реванш утакмица игра се за шест дана у Торину.

Ајакс много је боље отворио утакмицу, а главни адут био им је Хаким Зијех. Мароканац је више пута био у шанси, а најопаснији по гол био је у 18. минуту, када је одлично шутирао, али је голман Јувентуса одлично одбранио.

Лопта није хтела иза леђа Шчесног, али је зато хтела иза Онане. У 45. минуту десио се већ поменути тренутак када је Роналдо постигао 125. гол у Лиги шампиона.

Нерес је одмах на почетку другог полувремена донео изједначење домаћем тиму, а до краја сусрета нисмо видели голове. Оба тима била су веома опасна, а издваја се статива Дагаса Косте.

Бразилац је издржао дуел и шутирао у даљи угао, али није имао среће и погодио је стативу. Тадић је у 92. минуту имао шансу, покушао је луцидно шпицем, али му је Ругани блокирао шут.

Меч Амстердаму био је веома динамичан, Јувентус је углавном чекао контранападе, а на крају се завршило добрим резултатом за оба састава. "Дама" је у нешто бољој позицији, али знамо да Ајакс воли да се надиграва и нема сумње да ће тако бити у Тоину.

Једни су играли "за рају", други - само за "ок" резултат!

Ајакс је доминирао и стварао шансе против Јувентуса, био брутално кажњен за наивност крајем првог полувремена преко Кристијана Роналда, али је "извукао" реми лепим поготком Давида Нереса, одмах по повратку с паузе.

Леп фудбал није био награђен великом победом против гиганта из Торина, није ни онај "резервисани", тако да није победила ниједна филозофија, а обе су!

АЈАКС - ЈУВЕНТУС 1:1 (0:1)

Ако сте седмоструки узастопни шампион Италије, имате један од најскупоценијих тимова на планети и у њему једног од најбољих фудбалера икада Кристијана Роналда, онда се од вас очекује да на гостовање "голобрадом" Ајаксу не одете с идејом да играте на контре.

Наравно, то је сасвим легитимно оружје и оних најбољих, али помало даје "бљутав укус" када се од вас очекујете да освојите Лигу шампиона.

Јувентус је за 80 минута на "Јохан Кројф арени" шутнуо једанпут у гол Ајакса, што је и био погодак Роналда, потом је погодио и стативу након контре коју је извео Даглас Коста, али је и успео да "избоксује" више него добар резултат пред реванш за шест дана у Торину, током којих ће у Италији слушати само критике на рачун своје игре.

Ајакс, са друге стране, нема добар резултат пред одлазак у Торино, али је ове вечери "купио" стотине хиљада фудбалских навијача.

Храбро, одважно, шармантно - тако би се укратко могао описати фудбал који је у првих пола сата на "Јохан Кројф арени" презентовао Ајакс, баш како би и волео славни фудбалер по ком стадион у Амстердаму носи име.

Савршено су комбиновали на "уском простору", као да се за мечеве спремају у гарсоњери, а из брзих и "дуплих" додавања стварали су шансе за Зијеша.

"Бомбардер" из Марока, фудбалер који је највише пута шутнуо ка голу у Лиги шампиона ове сезоне, чак четири пута је током првих 45 минута добио лопту у комбинацијама са Тадићем и Нересом - и једном озбиљно намучио Шченсног, док је два пута био за метар далеко...

Није само са њим комбиновао Тадић, сјајно је сарађивао и са Данијем ван де Беком кога је избацио у гол-шансу, али је и то било недовољно прецизно.

Деловало је да ће безопасни Јувентус узвратити на "рутину" и тако је било.

Имали су по шансу преко Роналда и Бернардеског, да би у последњим тренуцима првог полувремена повели након грешке на средини терена. Бентанкур је освојио лопту, послао лопту на десну страну где је Жоао Кансело већ знао шта да уради...

Сачекао је да Манџукић "одвуче" Де Лихта, Блинд је "пустио" Роналда, Фелтман је био далеко, а ЦР7 са седам метара, главом, без чувара - не промашује!

"Дежа ви" од пре месец дана, на сличан начин је и Реал Мадрид казнио младост и наивност Ајакса који није на време реализовао своје шансе, па је доживео брутално отрежњење једноставном акцијом квалитетнијег противника.

Био је то чак 24. гол Роналда у четвртфиналима Лиге шампионе, чак 125. у овом такмичењу, тачно 12 година од првог који је постигао на данашњи дан у дресу Јунајтеда.

Ипак, Ајакс је брзо "поништио" старо фудбалско правило о томе да "нема ништа горе него примити гол" у последњим тренуцима полувремена, пошто је лепом акцијом већ за 30 секунди у наставку поравнао резултат, када је дивно даљи угао гађао Давид Нерес.

Лопта је "заобишла" ногу Жоаа Кансела у блоку, као и леву руку Војћеха Шченсног који је био "прекратак" да би ју зауставио и експлодирала је атмосфера у Амстердаму.

После онакве "лекције" за залетање многи би заузели опрезнији приступ у наставку утакмице, али не и Ајакс који је потом још ПОЈАЧАО нападе, константно је био пред голом Јувентуса, "убацивао их је у машину" кратким додавањима и дриблинзима, али шутеви које су упућивали нису били толико опасни колико су дизали темпо и давали посебан тон мечу.

Ипак, петнаестак минута до краја, после изласка Шенеа из игре, "пао" је и Ајакс, па је Јувентус имао шансу преко Дагласа Косте и погодио је стативу, но паника је била краткотрајна.

Шта ће бити за шест дана?

Заборавите новац, заборавите разлику у квалитету Серије А и Ередивизије, заборавите последње резултате у Европи. Амстердам је вечерас био поприште велике битке два европска гиганта и као такав је могао да сведочи судару две дијаметрално супротне фудбалске школе. На једној страни Ајаксова деца годинама успављивана романтичним причама о фудбалској естетици и тежњи ка савршеном утакмицом. На другој страни Јувентусови сурови професионалци масно плаћени да обаве посао. Вечерас међутим нису могли, пошто је Жоао Кансело вратио туру Давиду Нересу, па је први четвртфинални окршај Ајакса и Јувентуса завршен резултатом 1:1 уз утисак да су домаћи били за нијансу бољи или барем оку пријатнији.

Што наравно не значи ништа, јер је и Ајакс осетио колико је Јуве опасан ако макар и на тренутек скренеш поглед.

Знао је Јуве добро шта га чека у Амстердаму. Видео је како је прошао Ајакс кад је потценио Копљанике. И покушао је да минимализује ризик тиме што је лопту узео у своје ноге са намером да не дозволи Холанђанима да се растрче на терену, јер тад су најопаснији. Међутим, она елиминација Реала учинила је Ајакс још сигурнијим, још дрскијим. А продаја Френкија де Јонга Барселони и извесни одлазак Матијса де Лихта избацила је реч стрпљење из њихових глава. Ајакс хоће титулу сад! И колико год да делује нелогично, пре ће је узети ове, него наредне сезоне.

Чим је вечерас узео лопту бацио је Јуве у проблем. Стравичан је то пресинг био. По шесторица Ајаксових играча нападали су Јувентусове дефанзивце на 30 метара од гола Војћеха Шченсног. Сви су били на половини терена гостујућег тима.

Само што Јуве није Реал. Не кад је дефанзива у питању. Па чак ни када је без Ђорђа Кјелинија кога је у стартних 11 одлично одменио Данијеле Ругани, иако је Ајакс све време нападао на њега видевши га ка противнички слабу тачку. Али није Ајакс лако долазио до прилика мада су на почетку утакмице Душан Тадић и Хаким Зијех у неколико наврата дизали публику на ноге. Штета па је Мароканац први пут  био за мало непрецизан, да би потом Шченсни врховима прстију лопту избио у корнер. Пробао је – наравно на Тадићевпас – тукао и Дони ван де Бек, али је са 15 метара шутирао неконтролисано.

Са друге стране, Јуве је још теже долазио до шанси. После грешке Јоела Велтмана вечерас одлични Родриго Бентанкур је повукао контру, али је Френки де Јонг уклизао Федерику Бернардескију као да има 21 финале иза себе, а не тек 21 годину.

Ајаксов проблем је био тај што је Јувентус у тиму имао човека који је заиста одиграо 21 финале, вероватно и које више. Кристијано Роналдо наравно. Након што је хет-триком повукао Јуве до великог преокрета против Атлеитка још једном је показао колико је у њему исконске фудбалске мудрости. Опет је свеприсутниБентанкур узео лопту и покренуо акцију, Роналдо је одложио до Жоаоа Кансела...

И ту смо могли да видимо и мрачну страну Ајакса. Ону која показује тим који ипак игра за овај ниво слабој Ередивизији. Онај који већ месецима почива на тинејџерима и неколико доказаних асова. Један од њих,Дејли Блинд, истрчао је са своје позиције да изврши притисак на Роналда, овај је одмах осетио слабост и одложио лопту до Кансела. Давид Нерес је заборавио на дефанзивни задатак, Блинд је истрчао на Кансела, Бентакур– колико је само интелигентан тај играч – улеће из другог плана и на себе навлачи Де Лихта... Де Јонг и ЛасеШене стоје, Роналдо трчи у срцен казненог простора. Сам је као дух и то је 1:0 за Јувентус. Колико се само Ајаксова игра распала у секунди.

Онолико колико та Ајаксова игра уме да буде конфузна, међутим, па бар дупло више може да буде генијална. Колико год да су строги ти професори у Ајаксвој школи фудбала утисак је да ова генерација Копљаника понекад игра и на инстинкт. Или можда само та чувена школа није успела да "исправи" Нереса, који ипак није васпитаван у Амстердаму. Истина, и Кансело га је трагичним пријемом натерао да се залети ка Јувентусовом голу. Узвратио му је на оном поклону из финиша првог дела игре. Тачно 29 секунди након што је друго полувреме почело Нерес се искупио за тренутак непажње неких 15-ак мнута раније. Ајакс се вратио у живот.

После тога је и Ајакс био нешто обазривији, иако и даље опаснији, па зашто да не кажемо и бољи тим на терену. Душан Тадић је перфектно играо улогу деветке свако мало остављајући саиграчима повратне лопте да пробају да Шченсног ухвате на погрешној нози. Нису успели. Јувентус као Јувентус. Смирен. Наизглед не претерано амбициозан, али сурово конкретан кад крене напред. Даглас Коста је уздрмао стативу,Кансело је умало ухватио Андреа Онану на спавању.

Одлука је ипак одложена за шест дана у Торину. Тамо неће бити Николе Таљафика, који је пожутео након што је фаулом са леђа зауставио једну контру у тренутку кад је игра већ прекинута због прекршаја надНересом?!

Али и то је Ајакс. Некад генијалан. Некад наиван. Јуве је константа. И све ово апсолутно ништа не значи кад утакмица крене.

АЈАКС – ЈУВЕНТУС 1:1 (0:1)
/Нерес 46 - Роналдо 45/

Стадион: Јохан Кројф Арена;
Капацитет: 56.000;
Судија: Карлос Дел Серо (Шпанија).

Ајакс (4-2-3-1): Онана, Велтман, Де Лихт, Блинд, Таљафико – Де Јонг, Шене (од 75. Екеленкамп) – Зијех, Ван Де Бек, Нерес – Тадић.

Јувентус (4-3-3): Шченсни – Кансело, Ругани, Бонући, Алекс Сандро – Бентанкур, Пјанић, Матуиди (од 75. Дибала) – Бернардески (од 93. Кедира), Манџукић
(од 60. Коста), Роналдо.

ЛИГА ШАМПИОНА, ЧЕТВРТФИНАЛЕ - ПРВИ МЕЧЕВИ

Уторак

Ливерпул - Порто 2:0 (2:0)
/Кеита 5, Фирмино 26/

Тотенхем - Манчестер Сити 1:0 (0:0)
/Сон 78/

Среда

Ајакс - Јувентус 1:1 (0:1)
/Нерес 46 - Роналдо 45/

Манчестер Јунајтед - Барселона 0:1 (0:1)
/Шо 12аг/

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар