LŠ: Tadić dobar, Ajaks prijetio Juventusu, ali...

. . . odluka pada u Torinu! Fudbaleri Ajaksa i Juventusa odigrali su 1:1, u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona.  Ajaks je festival radosti, Juventus je surovi profesionalizam – odluka pada u Torinu. . .  U Amsterdamu 1:1.  Ajaks se igrao fudbala, Juve "namazano" do 1:1! Strašna utakmica u Amsterdamu u kom su se suprotstavile dve potpuno drugačije filozofije. Nijedna nije pobedila, a obe su!

Fudbal 10.04.2019 | 23:31
LŠ: Tadić dobar, Ajaks prijetio Juventusu, ali...
Srpski fudbaler Dušan Tadić odigrao je dobar meč, međutim gostujući defanzivci su ga dobro čuvali, nekada i preoštro.

Utisak je da su domajući igrači bili bolji protivnik, stvarali su više šansi i bili u opasniji po gol, ali to se na kraju ne vidi na semaforu.

"Stara dama" je krajem prvog poluvremena iskoristila mali pad u koncentraciji i povela. Kanselo je sjajno proigrao Kristijana Ronalda koji je glavom savladao Onanu.

Bio je ovo šok za Ajaks, pošto su primili gol u poslednjim trenucima prvog perioda igre, međutim koliko su psihički jaki pokazalo se na startu drugih 45 minuta igre.

Posle samo nekoliko sekundi Holanđani su uspeli da izjednače. David Neres je uzeo loptu na nekih 50 metara od gola, vukao ju je do kaznenog gde je šutirao desnom nogom i savladao Ščesnog.

Revanš utakmica igra se za šest dana u Torinu.

Ajaks mnogo je bolje otvorio utakmicu, a glavni adut bio im je Hakim Zijeh. Marokanac je više puta bio u šansi, a najopasniji po gol bio je u 18. minutu, kada je odlično šutirao, ali je golman Juventusa odlično odbranio.

Lopta nije htela iza leđa Ščesnog, ali je zato htela iza Onane. U 45. minutu desio se već pomenuti trenutak kada je Ronaldo postigao 125. gol u Ligi šampiona.

Neres je odmah na početku drugog poluvremena doneo izjednačenje domaćem timu, a do kraja susreta nismo videli golove. Oba tima bila su veoma opasna, a izdvaja se stativa Dagasa Koste.

Brazilac je izdržao duel i šutirao u dalji ugao, ali nije imao sreće i pogodio je stativu. Tadić je u 92. minutu imao šansu, pokušao je lucidno špicem, ali mu je Rugani blokirao šut.

Meč Amsterdamu bio je veoma dinamičan, Juventus je uglavnom čekao kontranapade, a na kraju se završilo dobrim rezultatom za oba sastava. "Dama" je u nešto boljoj poziciji, ali znamo da Ajaks voli da se nadigrava i nema sumnje da će tako biti u Toinu.

Jedni su igrali "za raju", drugi - samo za "ok" rezultat!

Ajaks je dominirao i stvarao šanse protiv Juventusa, bio brutalno kažnjen za naivnost krajem prvog poluvremena preko Kristijana Ronalda, ali je "izvukao" remi lepim pogotkom Davida Neresa, odmah po povratku s pauze.

Lep fudbal nije bio nagrađen velikom pobedom protiv giganta iz Torina, nije ni onaj "rezervisani", tako da nije pobedila nijedna filozofija, a obe su!

AJAKS - JUVENTUS 1:1 (0:1)

Ako ste sedmostruki uzastopni šampion Italije, imate jedan od najskupocenijih timova na planeti i u njemu jednog od najboljih fudbalera ikada Kristijana Ronalda, onda se od vas očekuje da na gostovanje "golobradom" Ajaksu ne odete s idejom da igrate na kontre.

Naravno, to je sasvim legitimno oružje i onih najboljih, ali pomalo daje "bljutav ukus" kada se od vas očekujete da osvojite Ligu šampiona.

Juventus je za 80 minuta na "Johan Krojf areni" šutnuo jedanput u gol Ajaksa, što je i bio pogodak Ronalda, potom je pogodio i stativu nakon kontre koju je izveo Daglas Kosta, ali je i uspeo da "izboksuje" više nego dobar rezultat pred revanš za šest dana u Torinu, tokom kojih će u Italiji slušati samo kritike na račun svoje igre.

Ajaks, sa druge strane, nema dobar rezultat pred odlazak u Torino, ali je ove večeri "kupio" stotine hiljada fudbalskih navijača.

Hrabro, odvažno, šarmantno - tako bi se ukratko mogao opisati fudbal koji je u prvih pola sata na "Johan Krojf areni" prezentovao Ajaks, baš kako bi i voleo slavni fudbaler po kom stadion u Amsterdamu nosi ime.

Savršeno su kombinovali na "uskom prostoru", kao da se za mečeve spremaju u garsonjeri, a iz brzih i "duplih" dodavanja stvarali su šanse za Ziješa.

"Bombarder" iz Maroka, fudbaler koji je najviše puta šutnuo ka golu u Ligi šampiona ove sezone, čak četiri puta je tokom prvih 45 minuta dobio loptu u kombinacijama sa Tadićem i Neresom - i jednom ozbiljno namučio Ščensnog, dok je dva puta bio za metar daleko...

Nije samo sa njim kombinovao Tadić, sjajno je sarađivao i sa Danijem van de Bekom koga je izbacio u gol-šansu, ali je i to bilo nedovoljno precizno.

Delovalo je da će bezopasni Juventus uzvratiti na "rutinu" i tako je bilo.

Imali su po šansu preko Ronalda i Bernardeskog, da bi u poslednjim trenucima prvog poluvremena poveli nakon greške na sredini terena. Bentankur je osvojio loptu, poslao loptu na desnu stranu gde je Žoao Kanselo već znao šta da uradi...

Sačekao je da Mandžukić "odvuče" De Lihta, Blind je "pustio" Ronalda, Feltman je bio daleko, a CR7 sa sedam metara, glavom, bez čuvara - ne promašuje!

"Deža vi" od pre mesec dana, na sličan način je i Real Madrid kaznio mladost i naivnost Ajaksa koji nije na vreme realizovao svoje šanse, pa je doživeo brutalno otrežnjenje jednostavnom akcijom kvalitetnijeg protivnika.

Bio je to čak 24. gol Ronalda u četvrtfinalima Lige šampione, čak 125. u ovom takmičenju, tačno 12 godina od prvog koji je postigao na današnji dan u dresu Junajteda.

Ipak, Ajaks je brzo "poništio" staro fudbalsko pravilo o tome da "nema ništa gore nego primiti gol" u poslednjim trenucima poluvremena, pošto je lepom akcijom već za 30 sekundi u nastavku poravnao rezultat, kada je divno dalji ugao gađao David Neres.

Lopta je "zaobišla" nogu Žoaa Kansela u bloku, kao i levu ruku Vojćeha Ščensnog koji je bio "prekratak" da bi ju zaustavio i eksplodirala je atmosfera u Amsterdamu.

Posle onakve "lekcije" za zaletanje mnogi bi zauzeli oprezniji pristup u nastavku utakmice, ali ne i Ajaks koji je potom još POJAČAO napade, konstantno je bio pred golom Juventusa, "ubacivao ih je u mašinu" kratkim dodavanjima i driblinzima, ali šutevi koje su upućivali nisu bili toliko opasni koliko su dizali tempo i davali poseban ton meču.

Ipak, petnaestak minuta do kraja, posle izlaska Šenea iz igre, "pao" je i Ajaks, pa je Juventus imao šansu preko Daglasa Koste i pogodio je stativu, no panika je bila kratkotrajna.

Šta će biti za šest dana?

Zaboravite novac, zaboravite razliku u kvalitetu Serije A i Eredivizije, zaboravite poslednje rezultate u Evropi. Amsterdam je večeras bio poprište velike bitke dva evropska giganta i kao takav je mogao da svedoči sudaru dve dijametralno suprotne fudbalske škole. Na jednoj strani Ajaksova deca godinama uspavljivana romantičnim pričama o fudbalskoj estetici i težnji ka savršenom utakmicom. Na drugoj strani Juventusovi surovi profesionalci masno plaćeni da obave posao. Večeras međutim nisu mogli, pošto je Žoao Kanselo vratio turu Davidu Neresu, pa je prvi četvrtfinalni okršaj Ajaksa i Juventusa završen rezultatom 1:1 uz utisak da su domaći bili za nijansu bolji ili barem oku prijatniji.

Što naravno ne znači ništa, jer je i Ajaks osetio koliko je Juve opasan ako makar i na trenutek skreneš pogled.

Znao je Juve dobro šta ga čeka u Amsterdamu. Video je kako je prošao Ajaks kad je potcenio Kopljanike. I pokušao je da minimalizuje rizik time što je loptu uzeo u svoje noge sa namerom da ne dozvoli Holanđanima da se rastrče na terenu, jer tad su najopasniji. Međutim, ona eliminacija Reala učinila je Ajaks još sigurnijim, još drskijim. A prodaja Frenkija de Jonga Barseloni i izvesni odlazak Matijsa de Lihta izbacila je reč strpljenje iz njihovih glava. Ajaks hoće titulu sad! I koliko god da deluje nelogično, pre će je uzeti ove, nego naredne sezone.

Čim je večeras uzeo loptu bacio je Juve u problem. Stravičan je to presing bio. Po šestorica Ajaksovih igrača napadali su Juventusove defanzivce na 30 metara od gola Vojćeha Ščensnog. Svi su bili na polovini terena gostujućeg tima.

Samo što Juve nije Real. Ne kad je defanziva u pitanju. Pa čak ni kada je bez Đorđa Kjelinija koga je u startnih 11 odlično odmenio Danijele Rugani, iako je Ajaks sve vreme napadao na njega videvši ga ka protivnički slabu tačku. Ali nije Ajaks lako dolazio do prilika mada su na početku utakmice Dušan Tadić i Hakim Zijeh u nekoliko navrata dizali publiku na noge. Šteta pa je Marokanac prvi put  bio za malo neprecizan, da bi potom Ščensni vrhovima prstiju loptu izbio u korner. Probao je – naravno na Tadićevpas – tukao i Doni van de Bek, ali je sa 15 metara šutirao nekontrolisano.

Sa druge strane, Juve je još teže dolazio do šansi. Posle greške Joela Veltmana večeras odlični Rodrigo Bentankur je povukao kontru, ali je Frenki de Jong uklizao Federiku Bernardeskiju kao da ima 21 finale iza sebe, a ne tek 21 godinu.

Ajaksov problem je bio taj što je Juventus u timu imao čoveka koji je zaista odigrao 21 finale, verovatno i koje više. Kristijano Ronaldo naravno. Nakon što je het-trikom povukao Juve do velikog preokreta protiv Atleitka još jednom je pokazao koliko je u njemu iskonske fudbalske mudrosti. Opet je sveprisutniBentankur uzeo loptu i pokrenuo akciju, Ronaldo je odložio do Žoaoa Kansela...

I tu smo mogli da vidimo i mračnu stranu Ajaksa. Onu koja pokazuje tim koji ipak igra za ovaj nivo slaboj Erediviziji. Onaj koji već mesecima počiva na tinejdžerima i nekoliko dokazanih asova. Jedan od njih,Dejli Blind, istrčao je sa svoje pozicije da izvrši pritisak na Ronalda, ovaj je odmah osetio slabost i odložio loptu do Kansela. David Neres je zaboravio na defanzivni zadatak, Blind je istrčao na Kansela, Bentakur– koliko je samo inteligentan taj igrač – uleće iz drugog plana i na sebe navlači De Lihta... De Jong i LaseŠene stoje, Ronaldo trči u srcen kaznenog prostora. Sam je kao duh i to je 1:0 za Juventus. Koliko se samo Ajaksova igra raspala u sekundi.

Onoliko koliko ta Ajaksova igra ume da bude konfuzna, međutim, pa bar duplo više može da bude genijalna. Koliko god da su strogi ti profesori u Ajaksvoj školi fudbala utisak je da ova generacija Kopljanika ponekad igra i na instinkt. Ili možda samo ta čuvena škola nije uspela da "ispravi" Neresa, koji ipak nije vaspitavan u Amsterdamu. Istina, i Kanselo ga je tragičnim prijemom naterao da se zaleti ka Juventusovom golu. Uzvratio mu je na onom poklonu iz finiša prvog dela igre. Tačno 29 sekundi nakon što je drugo poluvreme počelo Neres se iskupio za trenutak nepažnje nekih 15-ak mnuta ranije. Ajaks se vratio u život.

Posle toga je i Ajaks bio nešto obazriviji, iako i dalje opasniji, pa zašto da ne kažemo i bolji tim na terenu. Dušan Tadić je perfektno igrao ulogu devetke svako malo ostavljajući saigračima povratne lopte da probaju da Ščensnog uhvate na pogrešnoj nozi. Nisu uspeli. Juventus kao Juventus. Smiren. Naizgled ne preterano ambiciozan, ali surovo konkretan kad krene napred. Daglas Kosta je uzdrmao stativu,Kanselo je umalo uhvatio Andrea Onanu na spavanju.

Odluka je ipak odložena za šest dana u Torinu. Tamo neće biti Nikole Taljafika, koji je požuteo nakon što je faulom sa leđa zaustavio jednu kontru u trenutku kad je igra već prekinuta zbog prekršaja nadNeresom?!

Ali i to je Ajaks. Nekad genijalan. Nekad naivan. Juve je konstanta. I sve ovo apsolutno ništa ne znači kad utakmica krene.

AJAKS – JUVENTUS 1:1 (0:1)
/Neres 46 - Ronaldo 45/

Stadion: Johan Krojf Arena;
Kapacitet: 56.000;
Sudija: Karlos Del Sero (Španija).

Ajaks (4-2-3-1): Onana, Veltman, De Liht, Blind, Taljafiko – De Jong, Šene (od 75. Ekelenkamp) – Zijeh, Van De Bek, Neres – Tadić.

Juventus (4-3-3): Ščensni – Kanselo, Rugani, Bonući, Aleks Sandro – Bentankur, Pjanić, Matuidi (od 75. Dibala) – Bernardeski (od 93. Kedira), Mandžukić
(od 60. Kosta), Ronaldo.

LIGA ŠAMPIONA, ČETVRTFINALE - PRVI MEČEVI

Utorak

Liverpul - Porto 2:0 (2:0)
/Keita 5, Firmino 26/

Totenhem - Mančester Siti 1:0 (0:0)
/Son 78/

Sreda

Ajaks - Juventus 1:1 (0:1)
/Neres 46 - Ronaldo 45/

Mančester Junajted - Barselona 0:1 (0:1)
/Šo 12ag/

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar