Сбербанка биљежи велике успјехе

Сбербанк Еуропе Групација остварила је најбољи годишњи резултат.

Република Српска 10.04.2019 | 17:55
Сбербанка биљежи велике успјехе
• 2018. година је најуспјешнија година од појављивања на европском тржишту 2012. године: консолидована нето добит за Сбербанк Еуропе Групацију је 34 милиона евра;

• Све чланице биљеже позитивне резултате, са највећим доприносом Чешке Републике (14.7 милиона евра) и Србије (11.1 милион евра) ;

• Одлична година за пословање у сегменту становништва: база клијената + 7.4% на годишњем нивоу, бруто износ кредита + 13.7% на годишњем нивоу ;

• Смањење омјера НПЛ (ненаплативих) пласмана са 11.0% на 7.3% у односу на претходну годину и стабилан однос капитала (ЦЕТ1 омјер редовног основног капитала 16.6%)

Са нето добити од 34 милиона евра у 2018. години, Сбербанк Еуропе Групација је доказала своју позицију успјешног играча на банкарском тржишту Централне и Југоисточне Европе. Нето добит је резултат побољшаног пословања, ефикасног управљања трошковима и смањеним трошковима ризика. Увођењем нових брзих кредита у Њемачкој, повећаном потражњом за кредитима у банкама, чланицама и досљедним развојем дигиталног асортимана производа омогућили смо пораст броја клијената у 2018. години.



Соња Саркöзи, Предсједник Управе Сбербанк Еуропе Групације, изјавила је: “Постизањем најбољих пословних резултата током једне финансијске године, у скоријој историји Сбербанк Еуропе Групације, потврдило се да нудимо праве производе и услуге.

Чланице Сбербанк Еуропе Групације су значајно допринијеле позитивном резултату, те су чак повећале своју нето добит у 2018. години у односу на претходну годину са изузетком Чешке Републике на коју су се одразиле мјере реструктуирања. Највећи допринос у укупној добити у 2018. години био је од Чешке Републике ( 14.7 милиона евра ) и Србије (11.1 милиона евра).

Друге чланице такође су оствариле задовољавајућу нето добит током 2018. године: Словенија: 8.1 милиона евра, Хрватска: 6.2 милиона евра, Мађарска: 4.3 милиона евра, Босна и Херцеговина: 3.6 милиона евра као и Бања Лука: 2.6 милиона евра".

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар