Sberbanka bilježi velike uspjehe

Sberbank Europe Grupacija ostvarila je najbolji godišnji rezultat.

Republika Srpska 10.04.2019 | 17:55
Sberbanka bilježi velike uspjehe
• 2018. godina je najuspješnija godina od pojavljivanja na evropskom tržištu 2012. godine: konsolidovana neto dobit za Sberbank Europe Grupaciju je 34 miliona evra;

• Sve članice bilježe pozitivne rezultate, sa najvećim doprinosom Češke Republike (14.7 miliona evra) i Srbije (11.1 milion evra) ;

• Odlična godina za poslovanje u segmentu stanovništva: baza klijenata + 7.4% na godišnjem nivou, bruto iznos kredita + 13.7% na godišnjem nivou ;

• Smanjenje omjera NPL (nenaplativih) plasmana sa 11.0% na 7.3% u odnosu na prethodnu godinu i stabilan odnos kapitala (CET1 omjer redovnog osnovnog kapitala 16.6%)

Sa neto dobiti od 34 miliona evra u 2018. godini, Sberbank Europe Grupacija je dokazala svoju poziciju uspješnog igrača na bankarskom tržištu Centralne i Jugoistočne Evrope. Neto dobit je rezultat poboljšanog poslovanja, efikasnog upravljanja troškovima i smanjenim troškovima rizika. Uvođenjem novih brzih kredita u Njemačkoj, povećanom potražnjom za kreditima u bankama, članicama i dosljednim razvojem digitalnog asortimana proizvoda omogućili smo porast broja klijenata u 2018. godini.



Sonja Sarközi, Predsjednik Uprave Sberbank Europe Grupacije, izjavila je: “Postizanjem najboljih poslovnih rezultata tokom jedne finansijske godine, u skorijoj istoriji Sberbank Europe Grupacije, potvrdilo se da nudimo prave proizvode i usluge.

Članice Sberbank Europe Grupacije su značajno doprinijele pozitivnom rezultatu, te su čak povećale svoju neto dobit u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu sa izuzetkom Češke Republike na koju su se odrazile mjere restruktuiranja. Najveći doprinos u ukupnoj dobiti u 2018. godini bio je od Češke Republike ( 14.7 miliona evra ) i Srbije (11.1 miliona evra).

Druge članice takođe su ostvarile zadovoljavajuću neto dobit tokom 2018. godine: Slovenija: 8.1 miliona evra, Hrvatska: 6.2 miliona evra, Mađarska: 4.3 miliona evra, Bosna i Hercegovina: 3.6 miliona evra kao i Banja Luka: 2.6 miliona evra".

(BN) 

Komentari / 0

Ostavite komentar