Прича: Највећа пљачка у историји фудбала!

План за Лигу шампиону гуши и најјаче, испада само осам од 32 клуба! Французи зато дижу устанак!

Фудбал 13.04.2019 | 23:30
Прича: Највећа пљачка у историји фудбала!
Председник Фудбалског савеза Француске Ноел Ле Грает већ је затражио састанак са председником УефеАлександром Чеферином и првим човеком Удружења европских клубова (ЕЦА) Андреом Ањелијем. Француски клубови су узнемирени. Најблаже речено. Јер Старим континентом се проширила гласина која се никако не допада клубовима који не спадају у сам крем европског фудбала. Од сезоне 2024/2025 Лига шампиона ће, ако највећи клубови коначно успеју да прогурају свој предлог, суштински бити затворена.

Угледни Екип наиме открива да се широм Европе увелико лобира за нови систем такмичења по којем би се групна фаза Лиге шампиона проширила са шест на 14 утакмица. То би било учињено тако што би 32 учесника била подељена у четири групе од по осам клубова.

И овде долазимо до најбитнијег дела.

Екип пише да је предвиђено да првих пет тимова из сваке групе аутоматски избори учешће у Лиги шампиона и за наредну сезону. Тако долазимо до 20 истих учесника. Шестопласирани и седмопласирани из сваке групе, њих осам дакле, у баражу би се борили за још четири места.

То значи да би за новајлије остало само осам места на располагању. Четири би дошла кроз Лигу Европе. И само четири првака из националних првенстава који нису већ били учесници Лиге шампиона.

Зашто је све то засврбело Французе, иако на први поглед нема превелике разлике? Па зато што би рецимо могло да се деси да ни другопласирани тим Лиге 1 – рецимо Лил ове сезоне – не иде у Лигу шампиона.

“За мене, ово је почетак затворене Лиге шампиона. И мислим да да је ово апсолутно неприхватљиво. Национална првенства ће изгубити на значају“, јасан је Ренов председник Оливије Летанг.

Зна он зашто све ово говори. Са 14 утакмица само у групној фази сасвим је лако замислити ситуацију да клубови у националном шампионату на терен шаљу друге или чак треће поставе. Посебно зато што им учешће у Лиги шампиона неће зависити од домаћег првенства. И кога онда брига за то? Тако ћемо доћи у ситуацију да док најбогатији постају још богатији они сиромашнији постају све сиромашнији, јер ће национални шампионати бити све мање атрактивни спонзорима.

“Ако би овај пројекат угледао светлост дана била би то највећа пљачка у историји фудбала“, грми први човек Генгана Бертран Деспла.

“Немам проблем са тим да највећи размишљају о томе како да максимизирају свој профит, само док не почну да једу из мог тањира. Оно што смо до сада делили конфисковаће групица привилегованих“, наставља.

Истина, ова констатација о групици привилегованих науштрб свих осталих може се приметити и у свим осталим сферама бизниса и друштва уопште и са годинама само постаје све очигледнија. Чеферин и Ањели су додуше пре само два месеца децидирано тврдили да Суперлиге неће бити док су њих двојица на челу Уефе, односно ЕЦА.

“Клубови би у срцима навијача изгубили статус великих клубова. Једино велико што би остало иза вас била би ваша прошлост“, запретио је Чеферин и заслужио симпатије просечног фудбалског фанатика.

Међутим, овако како ју је представљен Екип, Лига шампиона ће ипак бити делимично отворена, па биЧеферин и Ањели могли да кажу да су ипак спречили њено потпуно затварање. А да се нешто мота иза брда потврђују и речи Жак-Анрија Ероа, председника Олимпика из Марсеља, који се вероватно нада да ће бити у тој групици привилегованих.

“Лига шампиона је већ сада де факто затворено такмичење. Историјски гледнао, биће све теже борити се против њеног потпуног затварања. И уместо да одмах одбацујемо овакав пројекат требало би да се боримо за што већи број француских представника у европској елити“.

Конгрес Извршног комитета Уефе 2020. године. Дан Д за европски фудбал.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар