Priča: Najveća pljačka u istoriji fudbala!

Plan za Ligu šampionu guši i najjače, ispada samo osam od 32 kluba! Francuzi zato dižu ustanak!

Fudbal 13.04.2019 | 23:30
Priča: Najveća pljačka u istoriji fudbala!
Predsednik Fudbalskog saveza Francuske Noel Le Graet već je zatražio sastanak sa predsednikom UefeAleksandrom Čeferinom i prvim čovekom Udruženja evropskih klubova (ECA) Andreom Anjelijem. Francuski klubovi su uznemireni. Najblaže rečeno. Jer Starim kontinentom se proširila glasina koja se nikako ne dopada klubovima koji ne spadaju u sam krem evropskog fudbala. Od sezone 2024/2025 Liga šampiona će, ako najveći klubovi konačno uspeju da proguraju svoj predlog, suštinski biti zatvorena.

Ugledni Ekip naime otkriva da se širom Evrope uveliko lobira za novi sistem takmičenja po kojem bi se grupna faza Lige šampiona proširila sa šest na 14 utakmica. To bi bilo učinjeno tako što bi 32 učesnika bila podeljena u četiri grupe od po osam klubova.

I ovde dolazimo do najbitnijeg dela.

Ekip piše da je predviđeno da prvih pet timova iz svake grupe automatski izbori učešće u Ligi šampiona i za narednu sezonu. Tako dolazimo do 20 istih učesnika. Šestoplasirani i sedmoplasirani iz svake grupe, njih osam dakle, u baražu bi se borili za još četiri mesta.

To znači da bi za novajlije ostalo samo osam mesta na raspolaganju. Četiri bi došla kroz Ligu Evrope. I samo četiri prvaka iz nacionalnih prvenstava koji nisu već bili učesnici Lige šampiona.

Zašto je sve to zasvrbelo Francuze, iako na prvi pogled nema prevelike razlike? Pa zato što bi recimo moglo da se desi da ni drugoplasirani tim Lige 1 – recimo Lil ove sezone – ne ide u Ligu šampiona.

“Za mene, ovo je početak zatvorene Lige šampiona. I mislim da da je ovo apsolutno neprihvatljivo. Nacionalna prvenstva će izgubiti na značaju“, jasan je Renov predsednik Olivije Letang.

Zna on zašto sve ovo govori. Sa 14 utakmica samo u grupnoj fazi sasvim je lako zamisliti situaciju da klubovi u nacionalnom šampionatu na teren šalju druge ili čak treće postave. Posebno zato što im učešće u Ligi šampiona neće zavisiti od domaćeg prvenstva. I koga onda briga za to? Tako ćemo doći u situaciju da dok najbogatiji postaju još bogatiji oni siromašniji postaju sve siromašniji, jer će nacionalni šampionati biti sve manje atraktivni sponzorima.

“Ako bi ovaj projekat ugledao svetlost dana bila bi to najveća pljačka u istoriji fudbala“, grmi prvi čovek Gengana Bertran Despla.

“Nemam problem sa tim da najveći razmišljaju o tome kako da maksimiziraju svoj profit, samo dok ne počnu da jedu iz mog tanjira. Ono što smo do sada delili konfiskovaće grupica privilegovanih“, nastavlja.

Istina, ova konstatacija o grupici privilegovanih nauštrb svih ostalih može se primetiti i u svim ostalim sferama biznisa i društva uopšte i sa godinama samo postaje sve očiglednija. Čeferin i Anjeli su doduše pre samo dva meseca decidirano tvrdili da Superlige neće biti dok su njih dvojica na čelu Uefe, odnosno ECA.

“Klubovi bi u srcima navijača izgubili status velikih klubova. Jedino veliko što bi ostalo iza vas bila bi vaša prošlost“, zapretio je Čeferin i zaslužio simpatije prosečnog fudbalskog fanatika.

Međutim, ovako kako ju je predstavljen Ekip, Liga šampiona će ipak biti delimično otvorena, pa biČeferin i Anjeli mogli da kažu da su ipak sprečili njeno potpuno zatvaranje. A da se nešto mota iza brda potvrđuju i reči Žak-Anrija Eroa, predsednika Olimpika iz Marselja, koji se verovatno nada da će biti u toj grupici privilegovanih.

“Liga šampiona je već sada de fakto zatvoreno takmičenje. Istorijski glednao, biće sve teže boriti se protiv njenog potpunog zatvaranja. I umesto da odmah odbacujemo ovakav projekat trebalo bi da se borimo za što veći broj francuskih predstavnika u evropskoj eliti“.

Kongres Izvršnog komiteta Uefe 2020. godine. Dan D za evropski fudbal.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar