ЛШ: Клопка Јувеа за Де Јонга, нека Душан опет засвира!

Зашто ће се Макс Алегри одлучити за промену формације за вечерашњи дуел против Ајакса у Амстердаму (21 час)? "Мајстор – Душан Тадић"! Капитен репрезентације Србије, Душан Тадић, ће бити главни адут Ајакса у двомечу четвртфинала Лиге шампиона са Јувентусом.

Фудбал 10.04.2019 | 16:45
ЛШ: Клопка Јувеа за Де Јонга, нека Душан опет засвира!
Креативни везиста је током сезоне импресионирао својим партијама, а остаће упамћена његова представа на стадиону Сантјаго Бернабеу у реваншу осмине финала елитног европског фудбалског такмичења, против Реал Мадрида.

Портал гоал.цом пише да је по трансферу српског репрезентативца из Саутемптона у престоницу Холандије било одређених сумњи у то да ли ће се и како уклопити.

“Мајстор тимске игре, мајстор креирања шанси... У својој првој сезони у Ередивизији, као фудбалер Гронигена, уписао је 19 асистенција. Креативност је сачувао и у наставку каријере, само је у Твентеу у свој репертоар “услуга“ додао и постизање голова. На 85 утакмица је уписао 32 гола и 31 асистенцију“, наводи се.

Иако је тренер Ајакса Ерик тен Хаг, по доласку Тадића у Амстердам, рекао да ће Србин бити сјајно појачање за тим, ни он сам није могао да очекује да ће некадашњи фудбалер Војводине заблистати и постати лидер екипе.

“Само је Лионел Меси био умешан у више голова у Лиги шампиона ове сезоне од Тадића, он је заслужан за 11, а Тадић за девет, а само су Тони Крос, Мемфис Депај и Рахим Стерлинг створили више гол шанси од српског репрезентативца (22)“, наводи се у тексту и апострофира да је на 46 утакмица уписао 30 голова и 17 асистенција.

„Сан звани Ванда“, насловима овог типа италијански медији храбре Јувентус уочи вечерашње утакмице четвртфинала Лиге шампиона против Ајакса (21 час). Да су нека романтичнија фудбалска времена дуел гиганата из Амстердама и Торина био би назван дербијем. Реч је о клубовима који има озбиљну историју ратовања, почев од оног београдског финала 1973. године, па до завршне представе 1996. године када је Југовић са пенала донео трофеј Лиге шампиона најтрофејнијем италијанском клубу.

И поред те историјске ноте из времена прошлих фудбалски свет види Јувентус као великог фаворита. Без обзира што се Ајакс у претходној рунди поиграо са славом и репутацијом Реал Мадрида. Јувентус је нешто друго. Јувентус је дисциплина, перфектна дефанзива, Јувентус је и искуство... Све оно што не одговара Ајаксовој унапређеној верзији тоталног фудбала, чији главни протагонисти су Де Јонг и Душан Тадић.

„Није тачно да нам недостаје искуство. Због мањка година прошлог лета смо се одлучили да купимо Денија Блинда и Душана Тадића. То је био договор са спортским директором Овермарсом. Исто тако били смо одушевљени када је Зијах одлучио да остане“, поручује тренер Ајакса Ерик тен Хаг.

Последњи пут Ајакс и Јуве су се састали у нокаут фази Лиге Европе пре девет година. Једини гол за амстердамски тим у том двомечу постигао је наш фудбалер Миралем Сулејмани, али Јуве је тада ипак успео да надигра холандски тим. Није Ајакс тада могао да буде конкурентан, али сада делује да може да угрози Јувентусове снове о финалу.

И управо би Србин Душан Тадић могао да буде кључна карика у још једном епском успеху Копљаника. Зашто? Тренер Јувентуса Масимилијано Алегри ће се дефанзивно оријентисати на заустављање плејмејкера Ајакса Де Јонга. Управо због тога ће формацију 4-3-3 трансформисати у одбрмбени систем 4-4-1-1. Тада ће Бернардески и Матуиди деловати по боковима, док ће Марио Манџукић имати специјалан задатак. Мораће да притиска Де Јонга.

Велике проблеме Јувентусу ствара и неиграње Ђорђа Кјелинија. Њега ће у првом тиму заменити Ругани, човек у кога јавност у Италији нема много поверења. Управо ти подаци могли би да отворе простор Тадићу да одигра још један савшен меч као против Реала. Поново ћемо гледати српског репрезентативца на позицији лутајућег нападача.

Иако би Јувентус био задовољан и ремијем без голова, Маиилијано Алегри најављује отворен меч.

„Ајакс је тим који је елиминисао Реал Мадрид. Морамо да будемо оштри и прецизни како бисмо им парирали. Очекујем отворен меч, не верујем да ће се завршити без голова. Ајакс игра на сасвим другачији начин од Атлетико Мадрида. Ми морамо да будемо добри у дефанзиви, јер ће онда Ајакс постати рањив“, поручио је Алегри.

Поред проблема у одбрани, изазваних одсуством Ђорђа Кјелинија, Јуве има и одређених потешкоћа у маневру. Поврђен је Емре Џан.

„Играћемо са Сами Кедиром или Родригом Бентанкуром. Кедира је против Милана показао класу, Бентанкур је динамичнији, али му недостаје искуство“, рекао је Алегри.

У Ајаксу се уздају у суви таленат, али и атмосферу на Јохан Крој Арени. Навијачи Копљаника су ноћас правили пиротехнички шоу испред хотела у којем су били играчи Јувентуса.

АЈАКС – ЈУВЕНТУС

Стадион: Јохан Кројф Арена

Капацитет: 56.000

Судија: Карлос Дел Серо (Шпанија)

АЈАКС (4-3-3): Онана, Велтман, Де Лихт, Блинд, Таљафико – Ван Де Бек, Шене, Де Јонг – Нерес, Тадић, Зијах.

ЈУВЕНТУС (4-4-1-1): Шченсни – Де Шиљо, Бонући, Ругани, Алекс Сандро – Бентанкур, Пјанић, Матуиди,Бернардески – Манџукић – Роналдо.

ЛИГА ШАМПИОНА, ЧЕТВРТФИНАЛЕ - ПРВИ МЕЧЕВИ

Уторак

Ливерпул - Порто 2:0 (2:0)
/Кеита 5, Фирмино 26/

Тотенхем - Манчестер Сити 1:0 (0:0)
/Сон 78/

Среда

21.00: Ајакс - Јувентус

21.00: Манчестер Јунајтед - Барселона

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар