LŠ: Klopka Juvea za De Jonga, neka Dušan opet zasvira!

Zašto će se Maks Alegri odlučiti za promenu formacije za večerašnji duel protiv Ajaksa u Amsterdamu (21 čas)? "Majstor – Dušan Tadić"! Kapiten reprezentacije Srbije, Dušan Tadić, će biti glavni adut Ajaksa u dvomeču četvrtfinala Lige šampiona sa Juventusom.

Fudbal 10.04.2019 | 16:45
LŠ: Klopka Juvea za De Jonga, neka Dušan opet zasvira!
Kreativni vezista je tokom sezone impresionirao svojim partijama, a ostaće upamćena njegova predstava na stadionu Santjago Bernabeu u revanšu osmine finala elitnog evropskog fudbalskog takmičenja, protiv Real Madrida.

Portal goal.com piše da je po transferu srpskog reprezentativca iz Sautemptona u prestonicu Holandije bilo određenih sumnji u to da li će se i kako uklopiti.

“Majstor timske igre, majstor kreiranja šansi... U svojoj prvoj sezoni u Erediviziji, kao fudbaler Gronigena, upisao je 19 asistencija. Kreativnost je sačuvao i u nastavku karijere, samo je u Tventeu u svoj repertoar “usluga“ dodao i postizanje golova. Na 85 utakmica je upisao 32 gola i 31 asistenciju“, navodi se.

Iako je trener Ajaksa Erik ten Hag, po dolasku Tadića u Amsterdam, rekao da će Srbin biti sjajno pojačanje za tim, ni on sam nije mogao da očekuje da će nekadašnji fudbaler Vojvodine zablistati i postati lider ekipe.

“Samo je Lionel Mesi bio umešan u više golova u Ligi šampiona ove sezone od Tadića, on je zaslužan za 11, a Tadić za devet, a samo su Toni Kros, Memfis Depaj i Rahim Sterling stvorili više gol šansi od srpskog reprezentativca (22)“, navodi se u tekstu i apostrofira da je na 46 utakmica upisao 30 golova i 17 asistencija.

„San zvani Vanda“, naslovima ovog tipa italijanski mediji hrabre Juventus uoči večerašnje utakmice četvrtfinala Lige šampiona protiv Ajaksa (21 čas). Da su neka romantičnija fudbalska vremena duel giganata iz Amsterdama i Torina bio bi nazvan derbijem. Reč je o klubovima koji ima ozbiljnu istoriju ratovanja, počev od onog beogradskog finala 1973. godine, pa do završne predstave 1996. godine kada je Jugović sa penala doneo trofej Lige šampiona najtrofejnijem italijanskom klubu.

I pored te istorijske note iz vremena prošlih fudbalski svet vidi Juventus kao velikog favorita. Bez obzira što se Ajaks u prethodnoj rundi poigrao sa slavom i reputacijom Real Madrida. Juventus je nešto drugo. Juventus je disciplina, perfektna defanziva, Juventus je i iskustvo... Sve ono što ne odgovara Ajaksovoj unapređenoj verziji totalnog fudbala, čiji glavni protagonisti su De Jong i Dušan Tadić.

„Nije tačno da nam nedostaje iskustvo. Zbog manjka godina prošlog leta smo se odlučili da kupimo Denija Blinda i Dušana Tadića. To je bio dogovor sa sportskim direktorom Overmarsom. Isto tako bili smo oduševljeni kada je Zijah odlučio da ostane“, poručuje trener Ajaksa Erik ten Hag.

Poslednji put Ajaks i Juve su se sastali u nokaut fazi Lige Evrope pre devet godina. Jedini gol za amsterdamski tim u tom dvomeču postigao je naš fudbaler Miralem Sulejmani, ali Juve je tada ipak uspeo da nadigra holandski tim. Nije Ajaks tada mogao da bude konkurentan, ali sada deluje da može da ugrozi Juventusove snove o finalu.

I upravo bi Srbin Dušan Tadić mogao da bude ključna karika u još jednom epskom uspehu Kopljanika. Zašto? Trener Juventusa Masimilijano Alegri će se defanzivno orijentisati na zaustavljanje plejmejkera Ajaksa De Jonga. Upravo zbog toga će formaciju 4-3-3 transformisati u odbrmbeni sistem 4-4-1-1. Tada će Bernardeski i Matuidi delovati po bokovima, dok će Mario Mandžukić imati specijalan zadatak. Moraće da pritiska De Jonga.

Velike probleme Juventusu stvara i neigranje Đorđa Kjelinija. Njega će u prvom timu zameniti Rugani, čovek u koga javnost u Italiji nema mnogo poverenja. Upravo ti podaci mogli bi da otvore prostor Tadiću da odigra još jedan savšen meč kao protiv Reala. Ponovo ćemo gledati srpskog reprezentativca na poziciji lutajućeg napadača.

Iako bi Juventus bio zadovoljan i remijem bez golova, Maiilijano Alegri najavljuje otvoren meč.

„Ajaks je tim koji je eliminisao Real Madrid. Moramo da budemo oštri i precizni kako bismo im parirali. Očekujem otvoren meč, ne verujem da će se završiti bez golova. Ajaks igra na sasvim drugačiji način od Atletiko Madrida. Mi moramo da budemo dobri u defanzivi, jer će onda Ajaks postati ranjiv“, poručio je Alegri.

Pored problema u odbrani, izazvanih odsustvom Đorđa Kjelinija, Juve ima i određenih poteškoća u manevru. Povrđen je Emre Džan.

„Igraćemo sa Sami Kedirom ili Rodrigom Bentankurom. Kedira je protiv Milana pokazao klasu, Bentankur je dinamičniji, ali mu nedostaje iskustvo“, rekao je Alegri.

U Ajaksu se uzdaju u suvi talenat, ali i atmosferu na Johan Kroj Areni. Navijači Kopljanika su noćas pravili pirotehnički šou ispred hotela u kojem su bili igrači Juventusa.

AJAKS – JUVENTUS

Stadion: Johan Krojf Arena

Kapacitet: 56.000

Sudija: Karlos Del Sero (Španija)

AJAKS (4-3-3): Onana, Veltman, De Liht, Blind, Taljafiko – Van De Bek, Šene, De Jong – Neres, Tadić, Zijah.

JUVENTUS (4-4-1-1): Ščensni – De Šiljo, Bonući, Rugani, Aleks Sandro – Bentankur, Pjanić, Matuidi,Bernardeski – Mandžukić – Ronaldo.

LIGA ŠAMPIONA, ČETVRTFINALE - PRVI MEČEVI

Utorak

Liverpul - Porto 2:0 (2:0)
/Keita 5, Firmino 26/

Totenhem - Mančester Siti 1:0 (0:0)
/Son 78/

Sreda

21.00: Ajaks - Juventus

21.00: Mančester Junajted - Barselona

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar