Прича: Михајловић направио дар-мар у Серији А!

Како је долазак српског стручњака на клупу Болоње утицао на трку за Лигу шампиона?

Фудбал 10.04.2019 | 23:00
Прича: Михајловић направио дар-мар у Серији А!
Из недеље у недељу лествица за улазак у Лигу шампиона у Серији А се спушта,  а праг за останак у елитном италијанском друштву се подиже. По релевантним рачуницама ове године ће бити довољно 67 бодова за оверавање карте за најпрестижније европско клупско такмичење док ће први пут, после много година, бити потребно 40 бодова да би се избегла ноћна мора Серије Б. Додатну драж даје чињеница да се чак шест тимова бори за Лигу шампиона и исто толико екипа ломи копља за опстанак, плус Фрозиноне које и даље има теоријске шансе да стигне до луке спаса.

Поменуте две тенденције су повезане. Могло би се рећи да је за њих најзаслужнији Синиша Михајловић који је пробудио Болоњу што је изазвало последичну ланчану реакцију. Клуб са Дал’Аре су готово сви отписали крајем јануара, заједно са Фрозинонеом и и Кјевом. Са Инзагијем на клупи Болоња је пловила са 0,66 бодова по утакмици што у коначници значи 26 бодова на крају првенства. Изгледало је да ће ове године бити довољно 30 бодова да би се сачувао прволигашки статус.

ПАЛАСИО ЛАЖНА ДЕВЕТКА И СИНИШИН БУМ

Српски стручњак је буквално продрмао Паласија и другове. На 10 утакмица је укњижио 16 бодова. Готово је утростручио просек бодова које је Инзаги освајао и подигао праг за опстанак у Серији А. Не само то, са прекомандом Паласија у лажну деветку у  формацији 4-2-3-1, Михајловић је дао агресивност и квалитет игри. Инзагијева Болоња није само постизала мали број голова, него је стварала мизеран број шанси и ретко је шутирала ка противничком голу. Са Михом се претворила у екипу која игра допадљив фудбал, креира шансе и даје гол и по по утакмици. На 21-ом мечу са  Инзагијем Болоња је затресла само 16 пута мрежу, са Михом на 10 утакмица 15 голова.

Нису седели скрштених руку ни други. Спал је нанизао три узастопне победе, Емполи је променио тренера, вратио је Андреацолија, и тоскански клуб је на последње четири утакмице укњижио шест бодова. Удинезе је довео трећег тренера у овој фудбалској години. Опклада Игор Тудор је, засада, прави бинго: седам бодова на три утакмице. Ђенова је четири бода освојила у мечевима са Јувеом и Наполијем. Једини тим који се налази на низбрдици, суочен са повредама и кризом резултата је Парма. Каљари и Сасуоло су се пренули на време и на пар корака су од сигурне квоте 40.

Колатерални ефекат Болоњиног  “ћерања” такмаца у борби за преживљавање у Серији А било је заоштравање борбе за Лигу шампиона. Интер, Милан, Рома, Аталанта, Лацио и Торино су сви одреда губили бодове у сударима са тимовима из доњег дома табеле у последња два месеца.

Неко ко није гледао утакмицу Интер-Аталанта, гледајући табелу, могао би да помисли да су Неразури пропустили велику прилику да направе одлучујући бег у трци за места у Лиги шампиона. Стварност на терену је била другачија: Интер мора да се захвали Запатиној наивности и Гасперинијевој закаснелој реакцији на претходном мечу са Болоњом, када није извео на време Колумбијца и предупредио жути картон због ког је морао да прескочи меч на Сан Сиру. Са Запатом на терену Аталанта се не би вратила само са једним бодом у Бергамо. Оправдање за Спалетија је повреда Брозовића док нема логично објашњење тврдоглавост тосканског тренера да држи на терену иритантног Ивана Перишића. Не схвата се зашто Спалетимења Политана, по правилу најбољег или међу најбољима на терену, а оставља Перишића који је у овој сезони одиграо само пар поштених утакмице. Добра вест за Интер је повратак у форму Милан Шкрињара. Словак је против Аталанте био онај стари. У позитивне новости за Нереазуре улазе и повратак у играчки погон Де Фраја и Лаутара Мартинеза. Холанђанин и Аргентинац ће бити на располагању за меч са Фрозинонеом следеће недеље.

ПОСТРОЈАВАЊЕ У МИЛАНУ И ФОРМЕЛУ

Неће бити изенађење ако се понови прича из јануара, односно да пораз Милана од Јувентуса буде прекретница за Росонере. Као у Џеди у Суперкупу Италије и у првенству је Милан изгубио од Јувентуса пружајући врло уверљиву партију. Тим који смо видели на Алијанц стадиону у суботу ако буде играо на истом нивоу до краја шампионата иде у Лигу шампиона. Проблем за Росонере остају голови. Статистички податак да је од свог доласка у Милан Пјонтек постигао више голова него сви његови клупски другови заједно је прилично алармантна. Пољак је затресао мрежу ОСАМ пута,  а сви остали седам.

Рино Гатузо је у праву када каже да је меч са Лацијом следеће суботе финале. Случај је хтео да Милан и Лацио у директном двобоју одлучују о исходу њихових сезона. Не треба заборавити да ће се крајем априла два тима срести у реванш мечу полуфинала Купа Италије ( први меч је завршен 0-0).  У оба табора су прилично нервозни и претходних дана су летеле и тешке речи. Технички директор Милана Леонардо је као фурија улетео у свлачионицу арбитра Фабрија после меча Јуве-Милан. Очевици причају да се чуло урлање Бразилца и лупање шаком о сто. Леонарду није први пут да има такве испаде. У Француској га је његов темперамент скупо коштао јер је морао да напусти ПСЖ после инцидента са арбитром меча ПСЖ- Валенсијан пре шест година.

Постројавања је било и у Формелу. Симоне Инзаги није опростио својим играчима грешке и дилетантска наивност која их је коштала бодова у мечевима са Спалом и Сасуолом. Небескоплави су буквално бацили у ветер све добро што су урадили  у претходних месец  и по дана на утакмицама у Ферари и на Олимпику: само један бод од могућих шест. Још једном се верификовало да Лацио плаћа данак “краткој” клупи, то јест резервама које нису ни изблиза на висини стартера, комплексу ниже вредности и повредама које неизоставно погађају играче Небескоплавих у финишу сезоне. Ако томе додамо и погрешне изборе Симонеа Инзагија - оставити на клупи Сергеја Милинковића, Лејву и Кореу истовремено је равно самоубиству - јансо је што се крчаг поломио.

Утакмица са Сасуолом је истакла у први план још једну бољку у овој сезони Лација: преокрети. Чак седам пута је Лацио у овој сезони дозволио да изгуби стечену предност на утакмицама Серије А. Гори одИнзагијевог тима у овој сезони су били само Емполи (8) и Фјорентина са 10 претпрљених преокрета у корист противничких тимова. Ту је и проблем Имобилеа. Многима би гол с пенала и асистенција могле да замажу очи, али Имобиле је у кризи. Као и против Спала и са Сасуолом центарфор Лација није искористио неколико великих шанси да затресе мрежу.  Чиро припада групи играча који морају да буду 100 посто физички спремни да би на терену пружали добре партије и имали концентрацију да претварају колосалне шансе у голове с лакоћом. Имобиле се још увек није вратио у жељену физичку форму после фебруарске повреде и данак плаћа његов голгетерски учинак. 

РОМИНИ ПРОБЛЕМИ

Рома се вратила у трку за Лигу шампиона захваљујући посртањима својих такмаца, пре свега Лација и Милана. Проблем за тим Клаудија Ранијерија је што је Даниеле Де Роси, са својих 35 година и без хрскавице у колену, која озбиљно доводи у питање његов наставак играчке каријере, најбољи играч Ђалоросих. Утакмица на Марасију је показала и да Рома не може себи да дозволи луксуз да игра без Маноласа. Док за Де Росија постоји алтернатива, за Грка у Тригорији немају ни приближно адекватну замену. Меч на Марасију је упалио мало светло за Шика. Чех је у другом полувремену коначно показао део свог репертоара због ког га је Рома платила 42.000.000 евра. Ипак, за пласман у Лигу шампиона буђењеЕдина Џека, погово на Олимпику - прошло је готово годину дана од његовог последњег гола у Серији А на домаћем терену - је од фундаменталног значаја.

Долази утакмица против Удинезеа на којој Рома мора да победи ако жели да и даље буде закачена за воз Лиге шампиона. Не заборавимо да је после очекује госотовање на Сан Сиру  и мегдан са Интером.Ранијери је у великим проблемима јер је остао без бекова. Коларов не може да игра због картона, аКарсдорп, Сантон и Флоренци су повређени. Трачак нада је мала могућност да Флоренци оздрави до суботе.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ово

12.04.2019 12:32

треба Младен Крстајиц да процита. Ста је рад доброг тренера.

ОДГОВОРИТЕ