Priča: Mihajlović napravio dar-mar u Seriji A!

Kako je dolazak srpskog stručnjaka na klupu Bolonje uticao na trku za Ligu šampiona?

Fudbal 10.04.2019 | 23:00
Priča: Mihajlović napravio dar-mar u Seriji A!
Iz nedelje u nedelju lestvica za ulazak u Ligu šampiona u Seriji A se spušta,  a prag za ostanak u elitnom italijanskom društvu se podiže. Po relevantnim računicama ove godine će biti dovoljno 67 bodova za overavanje karte za najprestižnije evropsko klupsko takmičenje dok će prvi put, posle mnogo godina, biti potrebno 40 bodova da bi se izbegla noćna mora Serije B. Dodatnu draž daje činjenica da se čak šest timova bori za Ligu šampiona i isto toliko ekipa lomi koplja za opstanak, plus Frozinone koje i dalje ima teorijske šanse da stigne do luke spasa.

Pomenute dve tendencije su povezane. Moglo bi se reći da je za njih najzaslužniji Siniša Mihajlović koji je probudio Bolonju što je izazvalo posledičnu lančanu reakciju. Klub sa Dal’Are su gotovo svi otpisali krajem januara, zajedno sa Frozinoneom i i Kjevom. Sa Inzagijem na klupi Bolonja je plovila sa 0,66 bodova po utakmici što u konačnici znači 26 bodova na kraju prvenstva. Izgledalo je da će ove godine biti dovoljno 30 bodova da bi se sačuvao prvoligaški status.

PALASIO LAŽNA DEVETKA I SINIŠIN BUM

Srpski stručnjak je bukvalno prodrmao Palasija i drugove. Na 10 utakmica je uknjižio 16 bodova. Gotovo je utrostručio prosek bodova koje je Inzagi osvajao i podigao prag za opstanak u Seriji A. Ne samo to, sa prekomandom Palasija u lažnu devetku u  formaciji 4-2-3-1, Mihajlović je dao agresivnost i kvalitet igri. Inzagijeva Bolonja nije samo postizala mali broj golova, nego je stvarala mizeran broj šansi i retko je šutirala ka protivničkom golu. Sa Mihom se pretvorila u ekipu koja igra dopadljiv fudbal, kreira šanse i daje gol i po po utakmici. Na 21-om meču sa  Inzagijem Bolonja je zatresla samo 16 puta mrežu, sa Mihom na 10 utakmica 15 golova.

Nisu sedeli skrštenih ruku ni drugi. Spal je nanizao tri uzastopne pobede, Empoli je promenio trenera, vratio je Andreacolija, i toskanski klub je na poslednje četiri utakmice uknjižio šest bodova. Udineze je doveo trećeg trenera u ovoj fudbalskoj godini. Opklada Igor Tudor je, zasada, pravi bingo: sedam bodova na tri utakmice. Đenova je četiri boda osvojila u mečevima sa Juveom i Napolijem. Jedini tim koji se nalazi na nizbrdici, suočen sa povredama i krizom rezultata je Parma. Kaljari i Sasuolo su se prenuli na vreme i na par koraka su od sigurne kvote 40.

Kolateralni efekat Bolonjinog  “ćeranja” takmaca u borbi za preživljavanje u Seriji A bilo je zaoštravanje borbe za Ligu šampiona. Inter, Milan, Roma, Atalanta, Lacio i Torino su svi odreda gubili bodove u sudarima sa timovima iz donjeg doma tabele u poslednja dva meseca.

Neko ko nije gledao utakmicu Inter-Atalanta, gledajući tabelu, mogao bi da pomisli da su Nerazuri propustili veliku priliku da naprave odlučujući beg u trci za mesta u Ligi šampiona. Stvarnost na terenu je bila drugačija: Inter mora da se zahvali Zapatinoj naivnosti i Gasperinijevoj zakasneloj reakciji na prethodnom meču sa Bolonjom, kada nije izveo na vreme Kolumbijca i predupredio žuti karton zbog kog je morao da preskoči meč na San Siru. Sa Zapatom na terenu Atalanta se ne bi vratila samo sa jednim bodom u Bergamo. Opravdanje za Spaletija je povreda Brozovića dok nema logično objašnjenje tvrdoglavost toskanskog trenera da drži na terenu iritantnog Ivana Perišića. Ne shvata se zašto Spaletimenja Politana, po pravilu najboljeg ili među najboljima na terenu, a ostavlja Perišića koji je u ovoj sezoni odigrao samo par poštenih utakmice. Dobra vest za Inter je povratak u formu Milan Škrinjara. Slovak je protiv Atalante bio onaj stari. U pozitivne novosti za Nereazure ulaze i povratak u igrački pogon De Fraja i Lautara Martineza. Holanđanin i Argentinac će biti na raspolaganju za meč sa Frozinoneom sledeće nedelje.

POSTROJAVANJE U MILANU I FORMELU

Neće biti izenađenje ako se ponovi priča iz januara, odnosno da poraz Milana od Juventusa bude prekretnica za Rosonere. Kao u Džedi u Superkupu Italije i u prvenstvu je Milan izgubio od Juventusa pružajući vrlo uverljivu partiju. Tim koji smo videli na Alijanc stadionu u subotu ako bude igrao na istom nivou do kraja šampionata ide u Ligu šampiona. Problem za Rosonere ostaju golovi. Statistički podatak da je od svog dolaska u Milan Pjontek postigao više golova nego svi njegovi klupski drugovi zajedno je prilično alarmantna. Poljak je zatresao mrežu OSAM puta,  a svi ostali sedam.

Rino Gatuzo je u pravu kada kaže da je meč sa Lacijom sledeće subote finale. Slučaj je hteo da Milan i Lacio u direktnom dvoboju odlučuju o ishodu njihovih sezona. Ne treba zaboraviti da će se krajem aprila dva tima sresti u revanš meču polufinala Kupa Italije ( prvi meč je završen 0-0).  U oba tabora su prilično nervozni i prethodnih dana su letele i teške reči. Tehnički direktor Milana Leonardo je kao furija uleteo u svlačionicu arbitra Fabrija posle meča Juve-Milan. Očevici pričaju da se čulo urlanje Brazilca i lupanje šakom o sto. Leonardu nije prvi put da ima takve ispade. U Francuskoj ga je njegov temperament skupo koštao jer je morao da napusti PSŽ posle incidenta sa arbitrom meča PSŽ- Valensijan pre šest godina.

Postrojavanja je bilo i u Formelu. Simone Inzagi nije oprostio svojim igračima greške i diletantska naivnost koja ih je koštala bodova u mečevima sa Spalom i Sasuolom. Nebeskoplavi su bukvalno bacili u veter sve dobro što su uradili  u prethodnih mesec  i po dana na utakmicama u Ferari i na Olimpiku: samo jedan bod od mogućih šest. Još jednom se verifikovalo da Lacio plaća danak “kratkoj” klupi, to jest rezervama koje nisu ni izbliza na visini startera, kompleksu niže vrednosti i povredama koje neizostavno pogađaju igrače Nebeskoplavih u finišu sezone. Ako tome dodamo i pogrešne izbore Simonea Inzagija - ostaviti na klupi Sergeja Milinkovića, Lejvu i Koreu istovremeno je ravno samoubistvu - janso je što se krčag polomio.

Utakmica sa Sasuolom je istakla u prvi plan još jednu boljku u ovoj sezoni Lacija: preokreti. Čak sedam puta je Lacio u ovoj sezoni dozvolio da izgubi stečenu prednost na utakmicama Serije A. Gori odInzagijevog tima u ovoj sezoni su bili samo Empoli (8) i Fjorentina sa 10 pretprljenih preokreta u korist protivničkih timova. Tu je i problem Imobilea. Mnogima bi gol s penala i asistencija mogle da zamažu oči, ali Imobile je u krizi. Kao i protiv Spala i sa Sasuolom centarfor Lacija nije iskoristio nekoliko velikih šansi da zatrese mrežu.  Čiro pripada grupi igrača koji moraju da budu 100 posto fizički spremni da bi na terenu pružali dobre partije i imali koncentraciju da pretvaraju kolosalne šanse u golove s lakoćom. Imobile se još uvek nije vratio u željenu fizičku formu posle februarske povrede i danak plaća njegov golgeterski učinak. 

ROMINI PROBLEMI

Roma se vratila u trku za Ligu šampiona zahvaljujući posrtanjima svojih takmaca, pre svega Lacija i Milana. Problem za tim Klaudija Ranijerija je što je Daniele De Rosi, sa svojih 35 godina i bez hrskavice u kolenu, koja ozbiljno dovodi u pitanje njegov nastavak igračke karijere, najbolji igrač Đalorosih. Utakmica na Marasiju je pokazala i da Roma ne može sebi da dozvoli luksuz da igra bez Manolasa. Dok za De Rosija postoji alternativa, za Grka u Trigoriji nemaju ni približno adekvatnu zamenu. Meč na Marasiju je upalio malo svetlo za Šika. Čeh je u drugom poluvremenu konačno pokazao deo svog repertoara zbog kog ga je Roma platila 42.000.000 evra. Ipak, za plasman u Ligu šampiona buđenjeEdina Džeka, pogovo na Olimpiku - prošlo je gotovo godinu dana od njegovog poslednjeg gola u Seriji A na domaćem terenu - je od fundamentalnog značaja.

Dolazi utakmica protiv Udinezea na kojoj Roma mora da pobedi ako želi da i dalje bude zakačena za voz Lige šampiona. Ne zaboravimo da je posle očekuje gosotovanje na San Siru  i megdan sa Interom.Ranijeri je u velikim problemima jer je ostao bez bekova. Kolarov ne može da igra zbog kartona, aKarsdorp, Santon i Florenci su povređeni. Tračak nada je mala mogućnost da Florenci ozdravi do subote.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ovo

12.04.2019 12:32

treba Mladen Krstajic da procita. Sta je rad dobrog trenera.

ODGOVORITE