ЛШ: Ливерпул једном ногом у полуфиналу!

Фудбалери Ливерпула победили су Порто 2:0 на свом терену, у првом мечу четвртфинала Лиге шампиона.  ВАР помиловао Порто, судија Салаха, Фирмино никога! На крцатом "Енфилду", ВАР је видео офсајд Манеа код трећег гола, а Лахоз одбио да види старт Салаха за црвени картон. Јунак утакмице - Фирмино! Асистенција и гол Бразилца.  Нека се Енфилд загрева за полуфинале, убитачни Фирмино све зна и све види! Ливерпул готово рутински бољи од Порта у првом мечу четвртфинала Лиге шампиона - 2:0.

Фудбал 09.04.2019 | 23:22
ЛШ: Ливерпул једном ногом у полуфиналу!
"Редси" су одиграли фуриозно у првих 45 минута на Енфилду и лако стигли до два поготка.

С обзиром с којом су лакоћом стизали до гол шанси, очекивала се и убедљивија победа, али су успорили у наставку меча и она је изостала.

Ливерпул је доминирао, што показује укупан број шутева (15-8), али је био лош у завршници па су тако оба тима имала по три ударца у оквир гола, што указује да је Порто извукао и добар резултат како је могао да прође.

Енглески великан је на савршен начин отворио меч, повео је буквално из прве праве акције, већ у петом минуту сусрета.

Мане је прошао по левој страни, одиграо у казнени до Фимина који је уочио Набија Кеитуна ивици шеснаестерца, њему у шут "улази" Милитао, али је он само успео да превари свог голмана Касиљаса који није могао да спречи пут лопти у мрежу (1:0).

Рано примљен гол је покосио госте, распала је концепција Порта, па је у нареставку меча буквално свака акција Ливерпула била шанса.

У 22. минуту Порто је имао доста среће, Салах је издржао напад последњег чувара одбране Порта, преварио је и Касиљаса, али је лопта прошла за мало поред стативе.

Међутим, већ у 26. је било 2:0. Хендерсон је послао идеалну лопту за Александар-Арнолда који се сјајно убацио по десној страни.

Он је одмах одиграо паралелу кроз казнени на другу стативу до Роберта Фирмина којем није било тешко да затресе мрежу гостију (2:0).

Порто се коначно пробудио крајем првог дела меча, али Алисон Бекер спречава гол Португалаца добивши у два минута две ситуације "један на један" са Мусом Марегом.

Десетак минута пре полувремена Фирмино пропушта прилику да дотуче госте, али промашује отворену шансу након центаршута Хендерсона са десне стране.

У другом полувремену је ритам меча значајно пао, Ливерпул је и даље контролисао темпо, али је знатно ређе био опасан.

Салах је био најрасположенији, неколико пута се поиграо са одбраном Порта, а у 64. минуту његов капитен га спречава да запосли Касиљаса, Хендерсон се лоше кретао у казненом простору гостију и буквално изблокирао свог саиграча.

Средином полувремена Порто је опет живнуо, опет је у центру пажње био Маренга, али трећи пут Бекер добија дуел са нападачем гостију.

Марега пропушта још једну прилику у самој завршници, па Ливерпул стиче солидну предност уочи реванша на Драгау 17. априла.

ВАР је помиловао Порто, Антонио Мигел Матеу Лахоз помиливао Мохамеда Салаха, али Роберто Фирмино није ни помислио да помилује Икера Касиљеса.

На крцатом "Енфилду" голови су "пали" у првих пола сата, могло је да их буде и шест до паузе, после које су и Јирген Клоп и Серђо Консеисао тражили да темпо буде оборен пред реванш на "Драгау" следеће среде.

Међутим, да ли је већ решено?

Ливерпул - Порто 2:0 (2:0), у првој утакмици четвртфинала Лиге шампиона, која ће у исто време из Лондона "емитовати" и један енглески дерби.

Прошле у осмини, ове у четвртфиналу с тим да постоји још једна битна разлика - прва утакмица овог пролећа била је одиграна у Енглеској, из које се португалски великан и 19. пут у историји вратио без победе.

Пре годину дана Клоп је завршио посао против млађег и неискуснијег Консеисаоа после првог под четири полувремена, после чега је реванш у Енглеској био "пука" формалност. Ове, вицешампион Европе има "само" два гола предности пред наредних 90 минута.

"Редси" су повели већ у 5. минуту на омиљени начин њиховог менаџера. "Гегенпресингом" су освојили лопту на својој половини, Џејмс Милнер је "из прве" послао дугу лопту на лево крило према Садију Манеу, он је "донео" до шеснаестерца и одиграо ка увек спремном Роберту Фирмину, који се без чувара на леђима окренуо ка средини и између ударца према Икеру Касиљасу и паса према Набију Кеити изабрао ово друго.

Омалени везиста са "капице" је пласирао лопту у даљи Касиљасов угао и, уз помоћ Оливера Тореса који је уклизао, затресао мрежу гостију за одушевљење на трибинама.

Често критиковани Кеита, који је одлично почео сезону па изгубио место у постави под налетом Фабиња, постигао је вечерас други гол на другој узастопној утакмици након оне у Саутемптону. Као да га је Клоп чувао за завршницу сезоне.

Две ствари нису се промениле после раног вођства домаћина, гости су и даље покушавали да граде игру са своје половине, што је идеја од које зазире и сам Пеп Гвардиола када долази на "Енфилд", док је домаћин свако освајање лопте претворио у директан атак на гол, без обзира са које стране.

Штопер плавих, Фелипе, попустио је под "гегенпресингом" у 22. минуту када му је Мохамед Салах "ишчачкао" лопту на 20-ак метара од гола и потом траљаво шутирао у ситуацији 1 на 1 са Касиљасом, међутим други гол вицешампиона Европе уследио је само четири минута касније када је капитен Џордан Хендерсон одиграо савршен пас у простор за Трента Александер-Арнолда, а млади репрезентативац избегао офсајд и рутински одиграо на петерац за Роберта Фирмина који је само требало да постави стопало у прави угао и стигне до 15. гола у сезони за 2:0.

Почетком другог полувремена, тачније у 48. минуту, Лахоз и његови асистенти на терену и из "контролне собе" поништили су гол Манеа после центаршута Хендерсона, иако је било очигледно само да се Фирмино налазио у офсајду. Клоп је морао да прихвати ову одлуку.

Тек тада, запретио је Порто и то озбиљно!

У 30. минуту севнула је контра у којој је Муса Марега побегао Дејану Ловрену, истрчао у стопостотну шансу, шутирао левом искоса са леве стране, али и "позвао" Алисона Бекера да рукометном интервенцијом заустави његов ударац и стекне драгоцено самопоуздање за наставак сусрета.

То је могло да се види само 30-секунди касније када је одбрана Ливерпула лењо истрчавала за лоптом после корнера са леве стране, Данило у скок дуелу "разнео" Кеиту и вратио је на петерац, а изненађени Марега пропустио другу савршену прилику за гол у једном минуту тако што је лоше "ухватио" волеј и изгубио још један дуел 1 на 1 са будним и мирним Бекером.

Други најскупљи голман свих времена једини је препознао опасност, истрчао на време, скратио угао и стигао до друге кључне одбране на утакмици.

С обзиром на то какве шансе су имали једни и други у првих 45 минута, друго полувреме може да стане у једну-две реченице. Марега је пропустио и трећу прилику у контри у којој је "заспао" Ловрен, али је искоса са леве стране тукао неконтролисано преко гола, мада је истина да су прилике из првог полувремена биле далеко боље од ове из 78. минута, после чега је Лахоз могао да искључи Салаха због старта на Милитау, али је одлучио да не консултује ВАР собу.

Ливерпул је нападао током целог другог полувремена, али ни са 50 одсто интензитета, оштрине и жеље као у првом делу, што је вероватно тражио и сам Клоп, свестан да га у недељу на истом месту очекује јако, јако тежак посао у дербију са Челсијем.

Сигурни смо да сви памте шта се догодило када се Ливерпул претходни пут борио за титулу са Манчестер ситијем, а "плавци" гостовали на "Енфилду"...

Енфилд може да се загрева за још једно полуфинале, Ливерпул је показао зрелост и спремност да поново покуша да се попне на фудбалски Олимп! После тријумфа над Портом (2:0) реванш неће бити формалност, покушаће Змајеви да на Драгау истопе предност вицешампиона Европе, али биће то готово Сизифовски посао. Посебно, што су Редси показали да у одлучујућем делу сезоне могу да се ослоне на поливалентност бразилског нападача Роберта Фирмина. Асистенцијом за Кеиту и поготком у 27. минуту Фирмино је још једном демонстрирао класу на Енфилд Роуду, на којем је ове сезоне редовно до стања екстазе доводио навијаче енглеског великана (седам голова и пет асистенција).

Када говоримо о зрелости Ливерпула не мислимо само на индивидулану класу Манеа, Салаха и Фирмина. Када је Јирген Клоп дошао до велике предности у првом полувремену, није командовао нове нападе у таласима. Клоп је затворио меч на италијански начин. Спустио је темпо, свестан да би опасни Марега могао бар једном да казни његову одбрану. И дефитивно нападач Порта је свих 90 минута био опасност за Редсе. Одлично се кретао, осећао простор, ушао у три изразите шансе, али није успео себе да награди голом.  

На изненађење многих тренер Ливерпула Јирген Клоп одлучио је да поново поверење укаже тихом хероју из Саутепмтона Кеити. Међутим, очигледно је да је искусни стручњак нањушио да бивши члан Ред Бул Лајпцига ових дана игра за свој опстанак на Енфилд Роуду. Док су броји фотоапарати били окренути ка Манеу, Салаху и Фирмину, Кеита је савладао Икера Касиљаса.

Играо се пети минут када је савршено прецизни ударац снажног везисте Касиљас пропратио погледом. Енфилд је славио, а Ливерпул играо по тактовима свеприсутног Роберта Фирмина. Бразилац је асистенцијом ка Кеитинајавио да би ово могло да буде његово вече, и да његово расположење има витални значај за офанзивну игру Редса.

Порто се није само бранио на Енфилду. Било је контри, добрих покушаја, Марега је промашио две сјајне прилике, пошто га је истанчаним рефлексом спречио да се упише у листу стрелаца Алисон...

На другој страни видели смо препознатљив пресинг Ливерпула, продоре Салаха и бројне промашене шансе. Управо је Египћанин могао да потпише тежак пораз Змајева у раној фази меча. Тако је искористио грешкуПепеире,издржао старт, не желећи једанестерац, али је је шутирао поред гола Икера Касиљаса. Имао је Салах још неколико покушаја, али је зато Фирмино био учинковит.

Играо се 26. минут када је Бразилац искористио савршен пас Арнолда да удвостручи предност. Тек после тога Порто се откравио, имао већ поменуте прилике Мареге. У једној ситуацији је после интервенције Алисона и Арнолд играо руком, али је посале консулатације са ВАР-пом Антонио Матеу одлучио да не покаже на белу рачку.

Поништен погодак Манеа због офсајда (оправдано) најавио је нову Ливерпулову офанзиву. Међутим, одустали су Редси од препознатљивог пресинга, не желевши да ништа ризикују. Порто је остављао утисак екипе која у сваком тренутку може да дође до појаса за спасавање у виду почасног поготка. Марега је стално био за петама штоперима Ливерпула. Није му се дало...

Вероватно ће Порту надати да ће Ливерпул у реваншу поново показати Ахилову пету и очјано одиграти на страни.

ЛИВЕРПУЛ - ПОРТО 2:0 (2:0)

/Кеита 5, Фирмино 26/

Судија: Антонио Матеу (Шпанија)

Стадион: Енфилд Роуд

ЛИВЕРПУЛ (4-3-3): Алисон - Александер-Арлонд, Ловрен, Ван Дајк, Милнер - Хендерсон, Фабињо, Кеита - Салах, Фирмино (од 82. Стариџ), Мане (од 73. Ориги).

ПОРТО (4-4-2): Касиљас - М. Переира (од 77. Фернандо), Фелипе, Милитао, Тељес - Отавињо, Д. Переира, Торес (од 73. Кост), Корона - Марега, Тикињо (од 62. Браими).

Парови четвртфинала Лиге шампиона:

уторак

Ливерпул - Порто 2:0 (2:0)
/Кеита 5, Фирмино 26/

Тотенхем - Манчестер сити 1:0 (0:0)
/Сон 79/

- реванши су заказани за 17. април -

среда

Манчестер јунајтед - Барселона (21.00)
Ајакс - Јувентус (21.00)

- реванши су заказани за 16. април -

У полуфиналу (30. април/1. мај - 7. мај/8. мај) укрштају се бољи из дуела Тотенхема и Манчестер ситија са победником двомеча Ајакса и Јувентуса, док други полуфинални сусрет чине успешнији тим из сусрета Ливерпула и Порта односно Манчестер јунајтеда и Барселоне.

Финале се игра 1. јуна на стадиону "Ванда Метрополитано" у Мадриду.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар