LŠ: Liverpul jednom nogom u polufinalu!

Fudbaleri Liverpula pobedili su Porto 2:0 na svom terenu, u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona.  VAR pomilovao Porto, sudija Salaha, Firmino nikoga! Na krcatom "Enfildu", VAR je video ofsajd Manea kod trećeg gola, a Lahoz odbio da vidi start Salaha za crveni karton. Junak utakmice - Firmino! Asistencija i gol Brazilca.  Neka se Enfild zagreva za polufinale, ubitačni Firmino sve zna i sve vidi! Liverpul gotovo rutinski bolji od Porta u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona - 2:0.

Fudbal 09.04.2019 | 23:22
LŠ: Liverpul jednom nogom u polufinalu!
"Redsi" su odigrali furiozno u prvih 45 minuta na Enfildu i lako stigli do dva pogotka.

S obzirom s kojom su lakoćom stizali do gol šansi, očekivala se i ubedljivija pobeda, ali su usporili u nastavku meča i ona je izostala.

Liverpul je dominirao, što pokazuje ukupan broj šuteva (15-8), ali je bio loš u završnici pa su tako oba tima imala po tri udarca u okvir gola, što ukazuje da je Porto izvukao i dobar rezultat kako je mogao da prođe.

Engleski velikan je na savršen način otvorio meč, poveo je bukvalno iz prve prave akcije, već u petom minutu susreta.

Mane je prošao po levoj strani, odigrao u kazneni do Fimina koji je uočio Nabija Keituna ivici šesnaesterca, njemu u šut "ulazi" Militao, ali je on samo uspeo da prevari svog golmana Kasiljasa koji nije mogao da spreči put lopti u mrežu (1:0).

Rano primljen gol je pokosio goste, raspala je koncepcija Porta, pa je u narestavku meča bukvalno svaka akcija Liverpula bila šansa.

U 22. minutu Porto je imao dosta sreće, Salah je izdržao napad poslednjeg čuvara odbrane Porta, prevario je i Kasiljasa, ali je lopta prošla za malo pored stative.

Međutim, već u 26. je bilo 2:0. Henderson je poslao idealnu loptu za Aleksandar-Arnolda koji se sjajno ubacio po desnoj strani.

On je odmah odigrao paralelu kroz kazneni na drugu stativu do Roberta Firmina kojem nije bilo teško da zatrese mrežu gostiju (2:0).

Porto se konačno probudio krajem prvog dela meča, ali Alison Beker sprečava gol Portugalaca dobivši u dva minuta dve situacije "jedan na jedan" sa Musom Maregom.

Desetak minuta pre poluvremena Firmino propušta priliku da dotuče goste, ali promašuje otvorenu šansu nakon centaršuta Hendersona sa desne strane.

U drugom poluvremenu je ritam meča značajno pao, Liverpul je i dalje kontrolisao tempo, ali je znatno ređe bio opasan.

Salah je bio najraspoloženiji, nekoliko puta se poigrao sa odbranom Porta, a u 64. minutu njegov kapiten ga sprečava da zaposli Kasiljasa, Henderson se loše kretao u kaznenom prostoru gostiju i bukvalno izblokirao svog saigrača.

Sredinom poluvremena Porto je opet živnuo, opet je u centru pažnje bio Marenga, ali treći put Beker dobija duel sa napadačem gostiju.

Marega propušta još jednu priliku u samoj završnici, pa Liverpul stiče solidnu prednost uoči revanša na Dragau 17. aprila.

VAR je pomilovao Porto, Antonio Migel Mateu Lahoz pomilivao Mohameda Salaha, ali Roberto Firmino nije ni pomislio da pomiluje Ikera Kasiljesa.

Na krcatom "Enfildu" golovi su "pali" u prvih pola sata, moglo je da ih bude i šest do pauze, posle koje su i Jirgen Klop i Serđo Konseisao tražili da tempo bude oboren pred revanš na "Dragau" sledeće srede.

Međutim, da li je već rešeno?

Liverpul - Porto 2:0 (2:0), u prvoj utakmici četvrtfinala Lige šampiona, koja će u isto vreme iz Londona "emitovati" i jedan engleski derbi.

Prošle u osmini, ove u četvrtfinalu s tim da postoji još jedna bitna razlika - prva utakmica ovog proleća bila je odigrana u Engleskoj, iz koje se portugalski velikan i 19. put u istoriji vratio bez pobede.

Pre godinu dana Klop je završio posao protiv mlađeg i neiskusnijeg Konseisaoa posle prvog pod četiri poluvremena, posle čega je revanš u Engleskoj bio "puka" formalnost. Ove, vicešampion Evrope ima "samo" dva gola prednosti pred narednih 90 minuta.

"Redsi" su poveli već u 5. minutu na omiljeni način njihovog menadžera. "Gegenpresingom" su osvojili loptu na svojoj polovini, Džejms Milner je "iz prve" poslao dugu loptu na levo krilo prema Sadiju Maneu, on je "doneo" do šesnaesterca i odigrao ka uvek spremnom Robertu Firminu, koji se bez čuvara na leđima okrenuo ka sredini i između udarca prema Ikeru Kasiljasu i pasa prema Nabiju Keiti izabrao ovo drugo.

Omaleni vezista sa "kapice" je plasirao loptu u dalji Kasiljasov ugao i, uz pomoć Olivera Toresa koji je uklizao, zatresao mrežu gostiju za oduševljenje na tribinama.

Često kritikovani Keita, koji je odlično počeo sezonu pa izgubio mesto u postavi pod naletom Fabinja, postigao je večeras drugi gol na drugoj uzastopnoj utakmici nakon one u Sautemptonu. Kao da ga je Klop čuvao za završnicu sezone.

Dve stvari nisu se promenile posle ranog vođstva domaćina, gosti su i dalje pokušavali da grade igru sa svoje polovine, što je ideja od koje zazire i sam Pep Gvardiola kada dolazi na "Enfild", dok je domaćin svako osvajanje lopte pretvorio u direktan atak na gol, bez obzira sa koje strane.

Štoper plavih, Felipe, popustio je pod "gegenpresingom" u 22. minutu kada mu je Mohamed Salah "iščačkao" loptu na 20-ak metara od gola i potom traljavo šutirao u situaciji 1 na 1 sa Kasiljasom, međutim drugi gol vicešampiona Evrope usledio je samo četiri minuta kasnije kada je kapiten Džordan Henderson odigrao savršen pas u prostor za Trenta Aleksander-Arnolda, a mladi reprezentativac izbegao ofsajd i rutinski odigrao na peterac za Roberta Firmina koji je samo trebalo da postavi stopalo u pravi ugao i stigne do 15. gola u sezoni za 2:0.

Početkom drugog poluvremena, tačnije u 48. minutu, Lahoz i njegovi asistenti na terenu i iz "kontrolne sobe" poništili su gol Manea posle centaršuta Hendersona, iako je bilo očigledno samo da se Firmino nalazio u ofsajdu. Klop je morao da prihvati ovu odluku.

Tek tada, zapretio je Porto i to ozbiljno!

U 30. minutu sevnula je kontra u kojoj je Musa Marega pobegao Dejanu Lovrenu, istrčao u stopostotnu šansu, šutirao levom iskosa sa leve strane, ali i "pozvao" Alisona Bekera da rukometnom intervencijom zaustavi njegov udarac i stekne dragoceno samopouzdanje za nastavak susreta.

To je moglo da se vidi samo 30-sekundi kasnije kada je odbrana Liverpula lenjo istrčavala za loptom posle kornera sa leve strane, Danilo u skok duelu "razneo" Keitu i vratio je na peterac, a iznenađeni Marega propustio drugu savršenu priliku za gol u jednom minutu tako što je loše "uhvatio" volej i izgubio još jedan duel 1 na 1 sa budnim i mirnim Bekerom.

Drugi najskuplji golman svih vremena jedini je prepoznao opasnost, istrčao na vreme, skratio ugao i stigao do druge ključne odbrane na utakmici.

S obzirom na to kakve šanse su imali jedni i drugi u prvih 45 minuta, drugo poluvreme može da stane u jednu-dve rečenice. Marega je propustio i treću priliku u kontri u kojoj je "zaspao" Lovren, ali je iskosa sa leve strane tukao nekontrolisano preko gola, mada je istina da su prilike iz prvog poluvremena bile daleko bolje od ove iz 78. minuta, posle čega je Lahoz mogao da isključi Salaha zbog starta na Militau, ali je odlučio da ne konsultuje VAR sobu.

Liverpul je napadao tokom celog drugog poluvremena, ali ni sa 50 odsto intenziteta, oštrine i želje kao u prvom delu, što je verovatno tražio i sam Klop, svestan da ga u nedelju na istom mestu očekuje jako, jako težak posao u derbiju sa Čelsijem.

Sigurni smo da svi pamte šta se dogodilo kada se Liverpul prethodni put borio za titulu sa Mančester sitijem, a "plavci" gostovali na "Enfildu"...

Enfild može da se zagreva za još jedno polufinale, Liverpul je pokazao zrelost i spremnost da ponovo pokuša da se popne na fudbalski Olimp! Posle trijumfa nad Portom (2:0) revanš neće biti formalnost, pokušaće Zmajevi da na Dragau istope prednost vicešampiona Evrope, ali biće to gotovo Sizifovski posao. Posebno, što su Redsi pokazali da u odlučujućem delu sezone mogu da se oslone na polivalentnost brazilskog napadača Roberta Firmina. Asistencijom za Keitu i pogotkom u 27. minutu Firmino je još jednom demonstrirao klasu na Enfild Roudu, na kojem je ove sezone redovno do stanja ekstaze dovodio navijače engleskog velikana (sedam golova i pet asistencija).

Kada govorimo o zrelosti Liverpula ne mislimo samo na individulanu klasu Manea, Salaha i Firmina. Kada je Jirgen Klop došao do velike prednosti u prvom poluvremenu, nije komandovao nove napade u talasima. Klop je zatvorio meč na italijanski način. Spustio je tempo, svestan da bi opasni Marega mogao bar jednom da kazni njegovu odbranu. I defitivno napadač Porta je svih 90 minuta bio opasnost za Redse. Odlično se kretao, osećao prostor, ušao u tri izrazite šanse, ali nije uspeo sebe da nagradi golom.  

Na iznenađenje mnogih trener Liverpula Jirgen Klop odlučio je da ponovo poverenje ukaže tihom heroju iz Sautepmtona Keiti. Međutim, očigledno je da je iskusni stručnjak nanjušio da bivši član Red Bul Lajpciga ovih dana igra za svoj opstanak na Enfild Roudu. Dok su broji fotoaparati bili okrenuti ka Maneu, Salahu i Firminu, Keita je savladao Ikera Kasiljasa.

Igrao se peti minut kada je savršeno precizni udarac snažnog veziste Kasiljas propratio pogledom. Enfild je slavio, a Liverpul igrao po taktovima sveprisutnog Roberta Firmina. Brazilac je asistencijom ka Keitinajavio da bi ovo moglo da bude njegovo veče, i da njegovo raspoloženje ima vitalni značaj za ofanzivnu igru Redsa.

Porto se nije samo branio na Enfildu. Bilo je kontri, dobrih pokušaja, Marega je promašio dve sjajne prilike, pošto ga je istančanim refleksom sprečio da se upiše u listu strelaca Alison...

Na drugoj strani videli smo prepoznatljiv presing Liverpula, prodore Salaha i brojne promašene šanse. Upravo je Egipćanin mogao da potpiše težak poraz Zmajeva u ranoj fazi meča. Tako je iskoristio greškuPepeire,izdržao start, ne želeći jedanesterac, ali je je šutirao pored gola Ikera Kasiljasa. Imao je Salah još nekoliko pokušaja, ali je zato Firmino bio učinkovit.

Igrao se 26. minut kada je Brazilac iskoristio savršen pas Arnolda da udvostruči prednost. Tek posle toga Porto se otkravio, imao već pomenute prilike Marege. U jednoj situaciji je posle intervencije Alisona i Arnold igrao rukom, ali je posale konsulatacije sa VAR-pom Antonio Mateu odlučio da ne pokaže na belu račku.

Poništen pogodak Manea zbog ofsajda (opravdano) najavio je novu Liverpulovu ofanzivu. Međutim, odustali su Redsi od prepoznatljivog presinga, ne želevši da ništa rizikuju. Porto je ostavljao utisak ekipe koja u svakom trenutku može da dođe do pojasa za spasavanje u vidu počasnog pogotka. Marega je stalno bio za petama štoperima Liverpula. Nije mu se dalo...

Verovatno će Portu nadati da će Liverpul u revanšu ponovo pokazati Ahilovu petu i očjano odigrati na strani.

LIVERPUL - PORTO 2:0 (2:0)

/Keita 5, Firmino 26/

Sudija: Antonio Mateu (Španija)

Stadion: Enfild Roud

LIVERPUL (4-3-3): Alison - Aleksander-Arlond, Lovren, Van Dajk, Milner - Henderson, Fabinjo, Keita - Salah, Firmino (od 82. Staridž), Mane (od 73. Origi).

PORTO (4-4-2): Kasiljas - M. Pereira (od 77. Fernando), Felipe, Militao, Teljes - Otavinjo, D. Pereira, Tores (od 73. Kost), Korona - Marega, Tikinjo (od 62. Braimi).

Parovi četvrtfinala Lige šampiona:

utorak

Liverpul - Porto 2:0 (2:0)
/Keita 5, Firmino 26/

Totenhem - Mančester siti 1:0 (0:0)
/Son 79/

- revanši su zakazani za 17. april -

sreda

Mančester junajted - Barselona (21.00)
Ajaks - Juventus (21.00)

- revanši su zakazani za 16. april -

U polufinalu (30. april/1. maj - 7. maj/8. maj) ukrštaju se bolji iz duela Totenhema i Mančester sitija sa pobednikom dvomeča Ajaksa i Juventusa, dok drugi polufinalni susret čine uspešniji tim iz susreta Liverpula i Porta odnosno Mančester junajteda i Barselone.

Finale se igra 1. juna na stadionu "Vanda Metropolitano" u Madridu.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar