ЛШ: Тадић и Меси су спремни, да ли су Роналдо и Матић?

Две изузетно занимљиве утакмице четвртфинала Лиге шампиона чекају нас у среду.

Фудбал 09.04.2019 | 23:57
ЛШ: Тадић и Меси су спремни, да ли су Роналдо и Матић?
Нокаут фаза је поново ту, Европа се поново тргла из сна. Када само осам тимова остане у борби за трофеј, фаворити нису више толико "већи" од оних који су мање приметно дошли до завршнице,шансе су мање-више слично распоређене, а право на наду једнако је за свакога.

Они најснажнији ће и даље упирати прстом у "ушати" трофеј са жељом да што пре ставе руке на њега, јер "реално имају највеће шансе". Али, чар дела такмичења који следи након група је управо у томе што се не питају само они.

Среда вече у Лиги шампиона доноси нам дуеле "тешкаша", клубова који би и да само историја игра улогу у одабиру најбољих осам у Европи, завршили у четвртфиналу. У Амстердаму ће Ајакс дочекати италијанског шампиона Јувентус, док ће Барселона гостовати Манчестер јунајтеду на "Олд Трафорду" у правом европском класику.

У утакмицама "на испадање" тренутна снага екипе је само један од фактора, олакшавајућа околност која не мора да буде пресудна. Зато вечерас Јувентус не иде са осмехом у Амстердам.

Најбољи тим Италије је на папиру бољи ривал у овом двомечу, али Тадићеву екипу није брига за квоте кладионица – показали су то на најбољи могући начин избацивши у осмини финала актуелног шампиона Европе, Реал Мадрид.

Ајакс се вратио у живот, ова сезона је клупски зенит једне генерације, врхунац пројекта започетог увођењем у први тим младих Холанђана из омладинског погона.

Де Јонг је већ потписао за Барселону, око Де Лихта копља ломе најјачи клубови, па у Амстердаму знају да је овај двомеч једна од последњих шанси да се искористи њихов потенцијал.

Повратак на велику сцену прогласили су финалом Лиге Европе пре пар сезона, а наступима у овој су показали да Јувентус не би смео опуштено да уђе у утакмице четвртфинала. Зато ће Масимилијано Алегри бити опрезан и вероватно се неће "залетати" већ у првом мечу.

Душан Тадић је мајсторским партијама завредио поштовање фудбалског света, па ће његова улога бити у фокусу тренера Јувеа. Пажња Италијана биће сигурно усмерена ка српском репрезентативцу који је у више наврата доказао да може потезом да реши меч.

Проблем за "стару даму" јесте и потенцијални изостанак Кристијана Роналда. Њихов најбољи фудбалер се повредио на квалификационој утакмици за ЕУРО 2020. са Србијом и, иако постоје назнаке да ће бити спреман, нема још потврде.

Поред тога, Алегри нема битнијих проблема са саставом. Млади Моизе Кен је искористио одсуство Роналда и у претходних неколико недеља натерао јавност да запамти његово име.

Овакве утакмице побеђују се изненађењима, џокерима из рукава – или са клупе – који мењају утакмице у правцу који противник није очекивао. Новопечени репрезентативац Италије имаће шансу да у овом двомечу буде "човек одлуке", Алегријева карта ка трофеју који им узрокује несаницу.

Да не буде све једноставно за Јувентус побринуће се Ерик тен Хаг и његови момци. Тренер Ајакса мораће да замени само Мазрауија на десном беку који је суспендован због парних картона, док ће остатак састава бити на располагању.

Домаћин ће на "Јохан Кројф арени" хтети да направи добру подлогу и поквари планове још једног великана, као што је то урадио "краљевском" клубу усред Мадрида у једној од "оних" вечери за памћење.

Торински гигант је уложио све у ову сезону, њихово "све или ништа" се наставља у Холандији, тенас са сигурношћу очекује занимљив дуел две филозофије које "морају" да победе баш у овом двомечу!

Истовремено на Острву, Оле Гунар Солскјер ће наставити своју европску бајку на клупи Манчестер јунајтеда против једног од највећих фаворита за освајање такмичења. Избацивање Пари Сен Жермена било је један од главних разлога за његов уговор "за стално" и сада апетити расту.

Медени месец за Норвежанина се завршио. У последњих неколико утакмица „црвени ђаволи“ нису пружали сјајне партије па је њихов нови тренер брзо схватио колико реалност у великом клубу уме да буде сурова.

Сада им у госте долази Барселона која не планира да буде блага и предусретљива. Каталонци, који су уз Јувентус можда и главни претендент на трофеј, долазе у јаком саставу и добром расположењу након што су практично дошли на корак од титуле у Примери победом над Атлетиком за викенд.

Меси је поново чудотворац! Партије које пружа ове сезоне му гарантују да следеће године неће бити пети најбољи фудбалер планете. Аргентинац носи екипу головима и чини се да је у овом тренутку незаустављив.

"Блауграни" ће недостајати само Дембеле, Француз је већ дуже повређен, али и Ернесто Валверде свакако преферира друге опције, па ово и није нарочит недостатак. Остатак екипе је заједно са најбољим играчем у одличној форми и делује конкурентније него претходних сезона.

Јунајтед и Солскјер ће вероватно ући опрезно у меч, вођени искуством из осмине финала уздаће се у чврстину сопственог блока и контра-нападе.

Домаћин ће морати без Санчеза, мада је већи проблем велика вероватноћа да Андер Ерера не буде спреман. Шпанац је "добри дух" Јунајтеда ове сезоне, спона између напада и одбране, и његово присуство отежало би проток лопте за Барсине "чаробњаке".

Такође, наступ Маркуса Рашфорда је неизвестан, а уколико буду морали без њега, имаће домаћини много компликованији посао ако се буду окренули брзим транзицијама из одбране у напад.

Јасно је да ће тренер тима из Манчестера морати да спреми нешто другачије у односу на утакмице у Премијер лиги. Од Пола Погбе и Немање Матића очекује се да неутралишу везни ред противника, ма колико то тешко звучало. Видећемо колико су спремни Француз и наш репрезентативац, који се недавно вратио на терен после паузе због повреде.

Шансе у овој фази су једнаке за свакога, праве фаворите кроје само коначни резултати, не и предвиђања. Манчестер јунајтед нема обавезу, након година тапкања у месту, четвртфинале је само по себи успех.

Упркос форми Лионела Месија о којој се дигло много буке, дружина норвешког тренера ће имати право на наду све док се не "одмота клупко" двомеча.

Окршаји великана су само почетак најзанимљивијег дела сезоне, док осам екипа жели трофеј, сви знамо да до њега може да стигне само једна.

Ко ће се пробудити из сна већ после првих четвртфиналних дуела?

ЛИГА ШАМПИОНА, ЧЕТВРТФИНАЛЕ:

среда

Манчестер јунајтед - Барселона (21.00, ТВ Арена Спорт 1)
Ајакс - Јувентус (21.00)

- реванши су заказани за 16. април -

У полуфиналу (30. април/1. мај - 7. мај/8. мај) укрштају се бољи из дуела Тотенхем - Манчестер сити са победником двомеча Ајакс - Јувентус, док други полуфинални сусрет чине успешнији тим из сусрета Ливерпул - Порто, односно Манчестер јунајтед - Барселона.

Финале се игра 1. јуна на стадиону "Ванда Метрополитано" у Мадриду.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар