LŠ: Tadić i Mesi su spremni, da li su Ronaldo i Matić?

Dve izuzetno zanimljive utakmice četvrtfinala Lige šampiona čekaju nas u sredu.

Fudbal 09.04.2019 | 23:57
LŠ: Tadić i Mesi su spremni, da li su Ronaldo i Matić?
Nokaut faza je ponovo tu, Evropa se ponovo trgla iz sna. Kada samo osam timova ostane u borbi za trofej, favoriti nisu više toliko "veći" od onih koji su manje primetno došli do završnice,šanse su manje-više slično raspoređene, a pravo na nadu jednako je za svakoga.

Oni najsnažniji će i dalje upirati prstom u "ušati" trofej sa željom da što pre stave ruke na njega, jer "realno imaju najveće šanse". Ali, čar dela takmičenja koji sledi nakon grupa je upravo u tome što se ne pitaju samo oni.

Sreda veče u Ligi šampiona donosi nam duele "teškaša", klubova koji bi i da samo istorija igra ulogu u odabiru najboljih osam u Evropi, završili u četvrtfinalu. U Amsterdamu će Ajaks dočekati italijanskog šampiona Juventus, dok će Barselona gostovati Mančester junajtedu na "Old Trafordu" u pravom evropskom klasiku.

U utakmicama "na ispadanje" trenutna snaga ekipe je samo jedan od faktora, olakšavajuća okolnost koja ne mora da bude presudna. Zato večeras Juventus ne ide sa osmehom u Amsterdam.

Najbolji tim Italije je na papiru bolji rival u ovom dvomeču, ali Tadićevu ekipu nije briga za kvote kladionica – pokazali su to na najbolji mogući način izbacivši u osmini finala aktuelnog šampiona Evrope, Real Madrid.

Ajaks se vratio u život, ova sezona je klupski zenit jedne generacije, vrhunac projekta započetog uvođenjem u prvi tim mladih Holanđana iz omladinskog pogona.

De Jong je već potpisao za Barselonu, oko De Lihta koplja lome najjači klubovi, pa u Amsterdamu znaju da je ovaj dvomeč jedna od poslednjih šansi da se iskoristi njihov potencijal.

Povratak na veliku scenu proglasili su finalom Lige Evrope pre par sezona, a nastupima u ovoj su pokazali da Juventus ne bi smeo opušteno da uđe u utakmice četvrtfinala. Zato će Masimilijano Alegri biti oprezan i verovatno se neće "zaletati" već u prvom meču.

Dušan Tadić je majstorskim partijama zavredio poštovanje fudbalskog sveta, pa će njegova uloga biti u fokusu trenera Juvea. Pažnja Italijana biće sigurno usmerena ka srpskom reprezentativcu koji je u više navrata dokazao da može potezom da reši meč.

Problem za "staru damu" jeste i potencijalni izostanak Kristijana Ronalda. Njihov najbolji fudbaler se povredio na kvalifikacionoj utakmici za EURO 2020. sa Srbijom i, iako postoje naznake da će biti spreman, nema još potvrde.

Pored toga, Alegri nema bitnijih problema sa sastavom. Mladi Moize Ken je iskoristio odsustvo Ronalda i u prethodnih nekoliko nedelja naterao javnost da zapamti njegovo ime.

Ovakve utakmice pobeđuju se iznenađenjima, džokerima iz rukava – ili sa klupe – koji menjaju utakmice u pravcu koji protivnik nije očekivao. Novopečeni reprezentativac Italije imaće šansu da u ovom dvomeču bude "čovek odluke", Alegrijeva karta ka trofeju koji im uzrokuje nesanicu.

Da ne bude sve jednostavno za Juventus pobrinuće se Erik ten Hag i njegovi momci. Trener Ajaksa moraće da zameni samo Mazrauija na desnom beku koji je suspendovan zbog parnih kartona, dok će ostatak sastava biti na raspolaganju.

Domaćin će na "Johan Krojf areni" hteti da napravi dobru podlogu i pokvari planove još jednog velikana, kao što je to uradio "kraljevskom" klubu usred Madrida u jednoj od "onih" večeri za pamćenje.

Torinski gigant je uložio sve u ovu sezonu, njihovo "sve ili ništa" se nastavlja u Holandiji, tenas sa sigurnošću očekuje zanimljiv duel dve filozofije koje "moraju" da pobede baš u ovom dvomeču!

Istovremeno na Ostrvu, Ole Gunar Solskjer će nastaviti svoju evropsku bajku na klupi Mančester junajteda protiv jednog od najvećih favorita za osvajanje takmičenja. Izbacivanje Pari Sen Žermena bilo je jedan od glavnih razloga za njegov ugovor "za stalno" i sada apetiti rastu.

Medeni mesec za Norvežanina se završio. U poslednjih nekoliko utakmica „crveni đavoli“ nisu pružali sjajne partije pa je njihov novi trener brzo shvatio koliko realnost u velikom klubu ume da bude surova.

Sada im u goste dolazi Barselona koja ne planira da bude blaga i predusretljiva. Katalonci, koji su uz Juventus možda i glavni pretendent na trofej, dolaze u jakom sastavu i dobrom raspoloženju nakon što su praktično došli na korak od titule u Primeri pobedom nad Atletikom za vikend.

Mesi je ponovo čudotvorac! Partije koje pruža ove sezone mu garantuju da sledeće godine neće biti peti najbolji fudbaler planete. Argentinac nosi ekipu golovima i čini se da je u ovom trenutku nezaustavljiv.

"Blaugrani" će nedostajati samo Dembele, Francuz je već duže povređen, ali i Ernesto Valverde svakako preferira druge opcije, pa ovo i nije naročit nedostatak. Ostatak ekipe je zajedno sa najboljim igračem u odličnoj formi i deluje konkurentnije nego prethodnih sezona.

Junajted i Solskjer će verovatno ući oprezno u meč, vođeni iskustvom iz osmine finala uzdaće se u čvrstinu sopstvenog bloka i kontra-napade.

Domaćin će morati bez Sančeza, mada je veći problem velika verovatnoća da Ander Erera ne bude spreman. Španac je "dobri duh" Junajteda ove sezone, spona između napada i odbrane, i njegovo prisustvo otežalo bi protok lopte za Barsine "čarobnjake".

Takođe, nastup Markusa Rašforda je neizvestan, a ukoliko budu morali bez njega, imaće domaćini mnogo komplikovaniji posao ako se budu okrenuli brzim tranzicijama iz odbrane u napad.

Jasno je da će trener tima iz Mančestera morati da spremi nešto drugačije u odnosu na utakmice u Premijer ligi. Od Pola Pogbe i Nemanje Matića očekuje se da neutrališu vezni red protivnika, ma koliko to teško zvučalo. Videćemo koliko su spremni Francuz i naš reprezentativac, koji se nedavno vratio na teren posle pauze zbog povrede.

Šanse u ovoj fazi su jednake za svakoga, prave favorite kroje samo konačni rezultati, ne i predviđanja. Mančester junajted nema obavezu, nakon godina tapkanja u mestu, četvrtfinale je samo po sebi uspeh.

Uprkos formi Lionela Mesija o kojoj se diglo mnogo buke, družina norveškog trenera će imati pravo na nadu sve dok se ne "odmota klupko" dvomeča.

Okršaji velikana su samo početak najzanimljivijeg dela sezone, dok osam ekipa želi trofej, svi znamo da do njega može da stigne samo jedna.

Ko će se probuditi iz sna već posle prvih četvrtfinalnih duela?

LIGA ŠAMPIONA, ČETVRTFINALE:

sreda

Mančester junajted - Barselona (21.00, TV Arena Sport 1)
Ajaks - Juventus (21.00)

- revanši su zakazani za 16. april -

U polufinalu (30. april/1. maj - 7. maj/8. maj) ukrštaju se bolji iz duela Totenhem - Mančester siti sa pobednikom dvomeča Ajaks - Juventus, dok drugi polufinalni susret čine uspešniji tim iz susreta Liverpul - Porto, odnosno Mančester junajted - Barselona.

Finale se igra 1. juna na stadionu "Vanda Metropolitano" u Madridu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar