Суспензија БиХ корак уназад

Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ, на конференцији за новинаре у Сарајеву оцијенио је да суспензија БиХ из Парламентарне скупштине Савјета Европе представља корак назад на европском путу БиХ.  

Босна и Херцеговина 09.04.2019 | 16:58
Суспензија БиХ корак уназад
Оцијенио је да ће то имати несагледиве посљедице и да ће нанијети огромну штету имиџу земље, која до краја ове године неће имати своје представнике у Парламентарној скупштини Савјета Европе.

Нарочито је штета, казао је Црнадак, што Представници БиХ неће учествовати у избору генералног секретара Савјета Европе који се бира ове године на мандат од десет година.

Црнадак је казао да је главна одговорност зашто БиХ неће имати делегацију у Парламентарној скупштини Савјета Европе на Парламентарној скупштини БиХ и да ово питање нема ништа с тим што још није именован Савјет министара БиХ.

– Срамота је да након што смо и 2015. године предсједавали Савјетом Европе, сада, да тако кажем спортским жаргоном, направимо овакав један фаул. То је срамота – казао је Црнадак. 

Није хтио коментарисати било шта у вези с наводном афером “Селефије”, односно мијешање хрватске СОА у унутрашње послове БиХ, казавши да је Предсједништво БиХ добило информацију о томе те да се он као министар “чувао” изјава о овој теми.

Одговарајући на новинарско питање би ли његова и оставка Мирка Шаровића у Савјета министара убрзала формирање новог сазива, Црнадак је одговорио одрично.

Казао је и да нема информација о активностима које се проводе на евентуалном повратку жена и дјеце из БиХ, а који су у Сирији.

На питање новинара да прокоментарише изјаву Бакира Изетбеговића, предсједника СДА и предсједавајућег Дома народа ПСБиХ, да је ”МВП требао подсјетити Парламент БиХ” на обавезу у вези с Парламентарном скупштином Савјета Европе, Црнадак је казао да то није обавеза Министарства и да МВП “није секретаријат ПСБиХ” па да мора водити рачуна о томе.

(Аваз)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

децко

09.04.2019 15:02

Немамо ми обицни градјани ниста од тих васих неких тамо савјета! Ми копамо по контејнетима док се ви савјетујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

09.04.2019 15:16

Немоземо имати вецу стету и срамоту ко кад је Марковицка била у савјету Европе

Name

Галиб

10.04.2019 10:09

Зато јој је од сједења отишла кичма па сад тражи једнократну помоћ од ове јебене сиротиње и пореских обвезника да лијечи гузове јер их је нажуљала сједећи.Каква багра, има ли игдје у свјету ово што се дешава код нас,лоповима негдје сјеку руке а ови код нас би давно остали без руку,ногу и без главе.Бездушници једни.

Name

Мамињо

09.04.2019 15:44

Сада сваљују кривицу једни на друге , а уствари криви су сви.Са таквим политичарима и функционерима није нам мјесто , не само у Савјету Европе, већ ни у једној међународној организацији.Овакве државе и политичара свако би се постидио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

777

10.04.2019 07:05

Наравно да би се постидио,сваки нормалан човјек води рачуна о будућности земље и будућих нараштаја а ови само гледају свој интерес, ако има Бога стићи ће их казна.

Name

децко

10.04.2019 08:22

Пусти Бога на миру, зато сто ниста не радимо да се ситуација промијени, вец само зазивамо богове зато и јесмо овако "напредни"! Док Бог казни цовјек се називи!