Suspenzija BiH korak unazad

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, na konferenciji za novinare u Sarajevu ocijenio je da suspenzija BiH iz Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope predstavlja korak nazad na evropskom putu BiH.  

Bosna i Hercegovina 09.04.2019 | 16:58
Suspenzija BiH korak unazad
Ocijenio je da će to imati nesagledive posljedice i da će nanijeti ogromnu štetu imidžu zemlje, koja do kraja ove godine neće imati svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Naročito je šteta, kazao je Crnadak, što Predstavnici BiH neće učestvovati u izboru generalnog sekretara Savjeta Evrope koji se bira ove godine na mandat od deset godina.

Crnadak je kazao da je glavna odgovornost zašto BiH neće imati delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope na Parlamentarnoj skupštini BiH i da ovo pitanje nema ništa s tim što još nije imenovan Savjet ministara BiH.

– Sramota je da nakon što smo i 2015. godine predsjedavali Savjetom Evrope, sada, da tako kažem sportskim žargonom, napravimo ovakav jedan faul. To je sramota – kazao je Crnadak. 

Nije htio komentarisati bilo šta u vezi s navodnom aferom “Selefije”, odnosno miješanje hrvatske SOA u unutrašnje poslove BiH, kazavši da je Predsjedništvo BiH dobilo informaciju o tome te da se on kao ministar “čuvao” izjava o ovoj temi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje bi li njegova i ostavka Mirka Šarovića u Savjeta ministara ubrzala formiranje novog saziva, Crnadak je odgovorio odrično.

Kazao je i da nema informacija o aktivnostima koje se provode na eventualnom povratku žena i djece iz BiH, a koji su u Siriji.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, da je ”MVP trebao podsjetiti Parlament BiH” na obavezu u vezi s Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope, Crnadak je kazao da to nije obaveza Ministarstva i da MVP “nije sekretarijat PSBiH” pa da mora voditi računa o tome.

(Avaz)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

decko

09.04.2019 15:02

Nemamo mi obicni gradjani nista od tih vasih nekih tamo savjeta! Mi kopamo po kontejnetima dok se vi savjetujete

ODGOVORITE
Name

Nn

09.04.2019 15:16

Nemozemo imati vecu stetu i sramotu ko kad je Markovicka bila u savjetu Evrope

Name

Galib

10.04.2019 10:09

Zato joj je od sjedenja otišla kičma pa sad traži jednokratnu pomoć od ove jebene sirotinje i poreskih obveznika da liječi guzove jer ih je nažuljala sjedeći.Kakva bagra, ima li igdje u svjetu ovo što se dešava kod nas,lopovima negdje sjeku ruke a ovi kod nas bi davno ostali bez ruku,nogu i bez glave.Bezdušnici jedni.

Name

Maminjo

09.04.2019 15:44

Sada svaljuju krivicu jedni na druge , a ustvari krivi su svi.Sa takvim političarima i funkcionerima nije nam mjesto , ne samo u Savjetu Evrope, već ni u jednoj međunarodnoj organizaciji.Ovakve države i političara svako bi se postidio.

ODGOVORITE
Name

777

10.04.2019 07:05

Naravno da bi se postidio,svaki normalan čovjek vodi računa o budućnosti zemlje i budućih naraštaja a ovi samo gledaju svoj interes, ako ima Boga stići će ih kazna.

Name

decko

10.04.2019 08:22

Pusti Boga na miru, zato sto nista ne radimo da se situacija promijeni, vec samo zazivamo bogove zato i jesmo ovako "napredni"! Dok Bog kazni covjek se nazivi!