Трамп се сада мијеша и у спорт!

На тапету су му бејзбол играчи са Црвеног острва! Председник САД поништио одлуку свог претходника о повезивању МЛБ-а и Кубе којим је било дозвољено легално довођење играча.

Остали спортови 16.04.2019 | 09:30
Трамп се сада мијеша и у спорт!
Чудно је време дошло, време у којем се тешко успостављене везе између народа и нација руше и пале у секунди зарад личних интереса. За то је пре свега крив нови популистички вал који је протутњао Европом и Америком, што је умногоме пореметило ионако крхки баланс у међународним односима.

Један од главних, ако не и главни представник такве "врсте" власти је Доналд Трамп. Амерички председник се у свом покушају да, како је и сам у кампањи рекао "Америку поново учини великом" понаша се као слон у стакларској радњи. А стакларска радња је наша планета.

У жељи да свима докаже да зна шта ради, направио је неколико неопростивих потеза, да не кажемо глупости, а у последњих неколико дана је необично активан. Наиме, он и његова администрација су, након што су додатно затегли односе са Ираном прогласивши тамошњу Републиканску гарду за терористичку организацију, окренули мало фокус и на Кубу. И то због бејзбола!

Овај спорт је, уз бокс најпопуларнији на "црвеном острву" које Америма боде очи још од педесетих година прошлог века када су комунисти, предвођени легендарним Фиделом Кастром и Ернестом Че Геваромсрушили корумпирани, марионетски режим диктатора Фулхенсија Батисте и вратили власт народу. Притом су потерали труле капиталисте да их никада више не виде. А ти "трули капиталисти" су наравно већином били Американци који су на Кубу долазили као што богати Европљани долазе у Београд - због јефтине куповине добара, лудог провода и лепих, а сиромашних жена. И сами знате шта то заправо значи - спиралу моралног пропадања.

Бесни због тога, али пре свега због одузимања углавном прљавог капитала на највећем карписком острву који је враћен народу, држе несрећене Кубанце под санкцијама већ деценијама. И баш када се чинило да ствари крећу на боље, појавио се Доналд Трамп који полако долива уље на скоро угаслу ватру, чак и баналним стварима.

Овај пут у питању је уговор између најјаче бејзбол лиге на свету и Кубе по којој њихови најбољи играчи могу законски да пређу у МЛБ, а да не морају да беже из земље у жељи да се докопају САД, али и милионских уговора са клубовима. Тај договор је настао на иницијативу Барака Обаме који је и успоставио дипломатске односе са Кубом након пола века мржње и отворио амбасаду, а циљ је био спречити даље угрожавање младих живота због начина на који су бежали у Америку "трбухом за крухом". А Трамп као да жели да поништи све што је урадио његов претходник, чак и добре ствари као што је Обамакер (систем здравствене заштите), те и овај уговор који је синоћ и укинут само неколико месеци пошто је ступио на снагу.

А то значи да ће МЛБ морати опет да скупља кубанске играче, којих је заиста импозантан број у лиги, чак неколико стотина, по плажама Флориде када се насучу у  гуменом чамчићу.

Ајмо испочетка...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар