Од понора, до врха, за годину дана!

Чудесној Вирџинији прва титула, Тексас ће памтити судије довека! Луда ноћ у финалу Мартовског лудила! НЦАА: Вирџинија први пут на трону! Нови колеџ шампиони САД постали су играчи Виџинија Кавалирса, и то после продужетка!

Кошарка 09.04.2019 | 17:45
Од понора, до врха, за годину дана!
Не каже се узалуд "Што те не убије - ојача те!"

Годину дана пошто су били посрамљени и елиминисани већ у првој рунди као једни од носилаца, кошаркаши Вирџиније успели су да се усправе, ојачају и домогну се шампионске титуле у потпуно лудој завршници финала Мартовског лудила! Вирџинија је своју прву круну у историји универзитета освојила победом над Тексас Теком с резултатом 85:77 (32:29, 36:39, 17:9) у продужетку о којем ће се дуго причати. 

Тешко да су Кавалирси желели да им се победнички јуриш заврши сплетом чудних судијских одлука које су бациле сенку на велико финале. Мишљење угледних америчких медија поклапа се са сликом виђеном на терену - Вирџинија је невољно добила ветар у леђа и окитила се пехаром освајача НЦАА лиге. Запамтиће кошаркаши Тексас Тека судијску тројку из Минеаполиса док су живи... 

У фокусу су три велике одлуке које су свима запале за око. Један од најбољих играча Вирџиније Кајл Гај био је саплетен од стране свог играча, а арбитри су досудили фаул за Кавсе. Потом је Гај направио очигледан фаул над плејмејкером Тексаса Давидеом Моретијем у важном поседу, али се пиштаљка није зачула, да би се у још једном тренутку лопта доделила Вирџинији, иако се заиста чинило да исту треба да добију играчи Тексаса.



Мада ће судијске одлуке донекле бацити сенку на победу Вирџиније и сам шампионски поход, изабраници Тонија Бенета показали су бољу кошарку, играли паметније када је то било потребно и на крају овериле титулу.

Херој Вирџиније је Деандре Хантер! Имао је чудну утакмицу иза себе Хантер, готово 19 минута није успео да упише поене, а онда је у најважнијем полувремену унирзитетске каријере уписао рекордних 27 поена, укључујући и тројку из угла на 13 секунди пре краја, којом је свом тиму обезбедио продужетак! Могла је Вирџинија и лакшим путем до титуле, али су испустили чак десет поена вишка (53:43) из 30. минута утакмице, што их је натерало да извуку максимум на крају и додатном времену. Хантер је заблистао и у наставку са још једним далекометним хицем на 130 секунди пре истека времена, којим је ривала у потпуности избацио из ритма и најавио победу Кавалирса.

Највећи део утакмице прошао је баш у знаку Вирџиније, али су кошаркаши Тексаса на крилима Брендона Френсиса, те Давидеа Моретија и Џерета Калвера успели да се врате у живот и сусрет учине драматичним.

Меч сам по себи није донео судар младих суперзвезда, већ тимова које се највише ослањају на тимски учинак, уз дугачку клупу, разноврсне нападе и снажну, агресивну одбрану.

Осим Хантера страшно вече имао је и Кајл Гај са 24 поена, док је Тај Џером скупио 16 поена, осам асистенција и шест скокова. Код Тексаса најефикаснији био је Брендон Френсис са 17 поена, док су Давиде Морети и Џерет Калвер скупили по 15 поена.

Ово је први пут после 11 пуних година и сусрета Канзаса и Мемфиса да је финални меч НЦАА лиге завршен у продужетку, осми пут укупно.



Вирџинија Кавалирси освојили су титулу НЦАА лиге, први пут у историји.

Кошаркаши Универзитета Вирџинија после "лудог" полуфинала, успели су да добију и неизвесно финале, и попну се на трон.

У финалном мечу савладали су Тексас Тек после продужетка. Славили су резултатом 85:77, након што је у регуларном делу било 68:68.



У Минеаполису је виђен прави спектакл, велика и неизвесна борба у којој је предњачио Ди'Андре Хантер, који је уписао 27 поена, уз девет скокова, укључујући и тројку 13 секунди пре краја регуларног дела за продужетак.

Сјајну партију пружио је и Кајл Гај. Он је постигао 24 поена, а проглашен је и за најкориснијег играча (МВП) Фајнал-фора.

У екипи победника истакао се и Тај Џером, који је финални меч завршио учинком од 16 погодака, шест скокова и осам асистенција.

Код Тексаса најбољи су били Брендон Френсис са 17 поена, и Давиде Морети и Џерет Калвер који су уписали по 15 погодака.

Универзитет Вирџинија, који постоји тачно два века, тако је први пут у историји постао шампион НЦАА у финалу које је осми пут решено у продужетку.

Пре Видржиније последњи шампиони који су до титуле стигли после "екстра тајма" био је тим Канзаса, који је 2008. савладао Мемфис (75:68).



НЦАА - ФИНАЛЕ

Вирџинија - Тексас Тек 85:77 (32:29, 36:39, 17:9) – после продужетка

ШАМПИОНИ НЦАА

2019: Вирџинија
2001: Виланова
2017: Северна Каролина
2016: Виланова
2015: Дјук
2014: Конектикат
2013: Лујвил
2012: Кентаки
2011: Конектикат
2010: Дјук
2009: Северна Каролина
2008: Канзас
2007: Флорида
2006: Флорида
2005: Северна Каролина
2004: Конектикат
2003: Сиракјуз
2002: Мериленд
2001: Дјук...

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар