Od ponora, do vrha, za godinu dana!

Čudesnoj Virdžiniji prva titula, Teksas će pamtiti sudije doveka! Luda noć u finalu Martovskog ludila! NCAA: Virdžinija prvi put na tronu! Novi koledž šampioni SAD postali su igrači Vidžinija Kavalirsa, i to posle produžetka!

Košarka 09.04.2019 | 17:45
Od ponora, do vrha, za godinu dana!
Ne kaže se uzalud "Što te ne ubije - ojača te!"

Godinu dana pošto su bili posramljeni i eliminisani već u prvoj rundi kao jedni od nosilaca, košarkaši Virdžinije uspeli su da se usprave, ojačaju i domognu se šampionske titule u potpuno ludoj završnici finala Martovskog ludila! Virdžinija je svoju prvu krunu u istoriji univerziteta osvojila pobedom nad Teksas Tekom s rezultatom 85:77 (32:29, 36:39, 17:9) u produžetku o kojem će se dugo pričati. 

Teško da su Kavalirsi želeli da im se pobednički juriš završi spletom čudnih sudijskih odluka koje su bacile senku na veliko finale. Mišljenje uglednih američkih medija poklapa se sa slikom viđenom na terenu - Virdžinija je nevoljno dobila vetar u leđa i okitila se peharom osvajača NCAA lige. Zapamtiće košarkaši Teksas Teka sudijsku trojku iz Mineapolisa dok su živi... 

U fokusu su tri velike odluke koje su svima zapale za oko. Jedan od najboljih igrača Virdžinije Kajl Gaj bio je sapleten od strane svog igrača, a arbitri su dosudili faul za Kavse. Potom je Gaj napravio očigledan faul nad plejmejkerom Teksasa Davideom Moretijem u važnom posedu, ali se pištaljka nije začula, da bi se u još jednom trenutku lopta dodelila Virdžiniji, iako se zaista činilo da istu treba da dobiju igrači Teksasa.



Mada će sudijske odluke donekle baciti senku na pobedu Virdžinije i sam šampionski pohod, izabranici Tonija Beneta pokazali su bolju košarku, igrali pametnije kada je to bilo potrebno i na kraju overile titulu.

Heroj Virdžinije je Deandre Hanter! Imao je čudnu utakmicu iza sebe Hanter, gotovo 19 minuta nije uspeo da upiše poene, a onda je u najvažnijem poluvremenu unirzitetske karijere upisao rekordnih 27 poena, uključujući i trojku iz ugla na 13 sekundi pre kraja, kojom je svom timu obezbedio produžetak! Mogla je Virdžinija i lakšim putem do titule, ali su ispustili čak deset poena viška (53:43) iz 30. minuta utakmice, što ih je nateralo da izvuku maksimum na kraju i dodatnom vremenu. Hanter je zablistao i u nastavku sa još jednim dalekometnim hicem na 130 sekundi pre isteka vremena, kojim je rivala u potpunosti izbacio iz ritma i najavio pobedu Kavalirsa.

Najveći deo utakmice prošao je baš u znaku Virdžinije, ali su košarkaši Teksasa na krilima Brendona Frensisa, te Davidea Moretija i Džereta Kalvera uspeli da se vrate u život i susret učine dramatičnim.

Meč sam po sebi nije doneo sudar mladih superzvezda, već timova koje se najviše oslanjaju na timski učinak, uz dugačku klupu, raznovrsne napade i snažnu, agresivnu odbranu.

Osim Hantera strašno veče imao je i Kajl Gaj sa 24 poena, dok je Taj Džerom skupio 16 poena, osam asistencija i šest skokova. Kod Teksasa najefikasniji bio je Brendon Frensis sa 17 poena, dok su Davide Moreti i Džeret Kalver skupili po 15 poena.

Ovo je prvi put posle 11 punih godina i susreta Kanzasa i Memfisa da je finalni meč NCAA lige završen u produžetku, osmi put ukupno.



Virdžinija Kavalirsi osvojili su titulu NCAA lige, prvi put u istoriji.

Košarkaši Univerziteta Virdžinija posle "ludog" polufinala, uspeli su da dobiju i neizvesno finale, i popnu se na tron.

U finalnom meču savladali su Teksas Tek posle produžetka. Slavili su rezultatom 85:77, nakon što je u regularnom delu bilo 68:68.



U Mineapolisu je viđen pravi spektakl, velika i neizvesna borba u kojoj je prednjačio Di'Andre Hanter, koji je upisao 27 poena, uz devet skokova, uključujući i trojku 13 sekundi pre kraja regularnog dela za produžetak.

Sjajnu partiju pružio je i Kajl Gaj. On je postigao 24 poena, a proglašen je i za najkorisnijeg igrača (MVP) Fajnal-fora.

U ekipi pobednika istakao se i Taj Džerom, koji je finalni meč završio učinkom od 16 pogodaka, šest skokova i osam asistencija.

Kod Teksasa najbolji su bili Brendon Frensis sa 17 poena, i Davide Moreti i Džeret Kalver koji su upisali po 15 pogodaka.

Univerzitet Virdžinija, koji postoji tačno dva veka, tako je prvi put u istoriji postao šampion NCAA u finalu koje je osmi put rešeno u produžetku.

Pre Vidržinije poslednji šampioni koji su do titule stigli posle "ekstra tajma" bio je tim Kanzasa, koji je 2008. savladao Memfis (75:68).



NCAA - FINALE

Virdžinija - Teksas Tek 85:77 (32:29, 36:39, 17:9) – posle produžetka

ŠAMPIONI NCAA

2019: Virdžinija
2001: Vilanova
2017: Severna Karolina
2016: Vilanova
2015: Djuk
2014: Konektikat
2013: Lujvil
2012: Kentaki
2011: Konektikat
2010: Djuk
2009: Severna Karolina
2008: Kanzas
2007: Florida
2006: Florida
2005: Severna Karolina
2004: Konektikat
2003: Sirakjuz
2002: Merilend
2001: Djuk...

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar