За два пројекта 1,4 милиона КМ

„Електропривреда Републике Српске” (ЕРС) намјерава да за два пројекта како модернизовати термоелектране (ТЕ) Гацко и Угљевик и консултантске услуге плати више од 1,4 милиона марака.

Република Српска 09.04.2019 | 12:38
За два пројекта 1,4 милиона КМ
ЕРС је тендере за набавку услуга техничког рјешења модернизације ТЕ Гацко и Угљевик, финансијске еволуације и консултантске услуге расписала у петак, а рок за предају понуда је 26. април.

Процијењена вриједност јавне набавке, без укљученог ПДВ-а, за сваку од ТЕ, износи 600.000 КМ. С порезом би ЕРС све требало да плати 1.404.000 КМ.

Предметна документација треба да се састоји од техничких рјешења радова на котловском постројењу, радова на турбопостројењу и финансијске еволуације са одређивањем потребних улагања у модернизацију и прорачуном економских параметара оправданости инвестирања.

Циљ израде документације исти је за обје термоелектране.

Пројектом нису обухваћене мјере за заштиту животне средине (смањење емисије НОx, СО2 и прашкастих материја) ради усклађивања са прописима ЕУ.

Што се тиче техничке и професионалне способности, понуђачи за оба тендера треба да имају искуство у реализацији најмање три пројекта који се односе на анализу рада / прорачуне парних турбопостројења у посљедње три године и најмање три пројекта који се односе на прорачуне парних котлова у посљедње три године.

Понуђач треба да има на располагању акредитовану лабораторију за испитивање са важећим сертификатом о акредитацији чији обим обухвата термотехничка пријемна и погонска испитивања парних турбина и парних турбопостројења према одређеном стандарду.

ТЕ Гацко је друга на западном Балкану по загађењу ваздуха ситним честицама чије је удисање штетно за плућа и срце, тврди више европских организација за заштиту животне средине, објавио је раније портал ЦАПИТАЛ.

ТЕ Угљевик емитује велике количине сумпор диоксида (СО2) због чега једина у БиХ гради 80 милиона евра вриједно постројење за одсумпоравање димних гасова.

Споразум о модернизацији термоелектрана Гацко и Угљевик вриједан 200 милиона евра требало је да буде потписан још крајем маја прошле године у Русији, те да руска компанија ЗИО модернизује термоелектране у РС. Српска је требало да припреми документацију, а да отплата буде обезбијеђена кроз испоруку струје која ће бити добијена модернизацијом. То се међутим није десило, а припрема документације тек почиње.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

еро

09.04.2019 10:52

имате ли рјесење за неспособне кадрове снсдеа који воде термоелектрану или цете довести нове, веће сомове сндеовске од ових претходних. Како гот црнонам се писе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

09.04.2019 12:13

Исисавање пара кроз “пројекте”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

09.04.2019 12:16

Зар је могуће да електропривтеда Републике Српске и једана и друга термоелектрана (Гацко и Угљевик) немају тим стручњака који је способан да направи Пројекат технолошког рјешења модернизације и пројекат инвестиционо-финансисјгог прорачуна улагања у модернизацију. Чему служе стручњаци које је запослио СНСД и друге странке. Ти стручњаци изгледа знају се бавити само питањима везано за партијске потребе (скупљати гласаче). Највјероватније и они који ће посао добити нису неки посебни стручњаци, јер и они имају само ташну и машну, а за израду пројекта ће морати ангажовати људе из иностранства. Да Електропривреда има праве стручњаке тај посао би био одрађен у оквиру постојеће плате. Зато прдлажем да Електропривреда запосли 5 изврсних стручњака (2 из Србије и 3 млада интелигентних инжињера) који ће урадити квалитетније пројекат него било која фирма која ће се јавити на тендеру. На тај начин изрда пројекта за обе термоелектране неће коштати више од 400 000 КМ, запослићемо паметне који ће иначе морати отићи вани. Вријеме је једном да се почну питати они који знају: шта, како, када, ко и зашто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

09.04.2019 13:54

Е мојјјј, па није то битно, а онај милион , остаде Лука или тамо неко без профита..

Name

Требиње

09.04.2019 17:56

ЛУКА ЈЕ НАЈГОРИ ОЛОШ И ЛОПОВ. СРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ