Za dva projekta 1,4 miliona KM

„Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) namjerava da za dva projekta kako modernizovati termoelektrane (TE) Gacko i Ugljevik i konsultantske usluge plati više od 1,4 miliona maraka.

Republika Srpska 09.04.2019 | 12:38
Za dva projekta 1,4 miliona KM
ERS je tendere za nabavku usluga tehničkog rješenja modernizacije TE Gacko i Ugljevik, finansijske evoluacije i konsultantske usluge raspisala u petak, a rok za predaju ponuda je 26. april.

Procijenjena vrijednost javne nabavke, bez uključenog PDV-a, za svaku od TE, iznosi 600.000 KM. S porezom bi ERS sve trebalo da plati 1.404.000 KM.

Predmetna dokumentacija treba da se sastoji od tehničkih rješenja radova na kotlovskom postrojenju, radova na turbopostrojenju i finansijske evoluacije sa određivanjem potrebnih ulaganja u modernizaciju i proračunom ekonomskih parametara opravdanosti investiranja.

Cilj izrade dokumentacije isti je za obje termoelektrane.

Projektom nisu obuhvaćene mjere za zaštitu životne sredine (smanjenje emisije NOx, SO2 i praškastih materija) radi usklađivanja sa propisima EU.

Što se tiče tehničke i profesionalne sposobnosti, ponuđači za oba tendera treba da imaju iskustvo u realizaciji najmanje tri projekta koji se odnose na analizu rada / proračune parnih turbopostrojenja u posljednje tri godine i najmanje tri projekta koji se odnose na proračune parnih kotlova u posljednje tri godine.

Ponuđač treba da ima na raspolaganju akreditovanu laboratoriju za ispitivanje sa važećim sertifikatom o akreditaciji čiji obim obuhvata termotehnička prijemna i pogonska ispitivanja parnih turbina i parnih turbopostrojenja prema određenom standardu.

TE Gacko je druga na zapadnom Balkanu po zagađenju vazduha sitnim česticama čije je udisanje štetno za pluća i srce, tvrdi više evropskih organizacija za zaštitu životne sredine, objavio je ranije portal CAPITAL.

TE Ugljevik emituje velike količine sumpor dioksida (SO2) zbog čega jedina u BiH gradi 80 miliona evra vrijedno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova.

Sporazum o modernizaciji termoelektrana Gacko i Ugljevik vrijedan 200 miliona evra trebalo je da bude potpisan još krajem maja prošle godine u Rusiji, te da ruska kompanija ZIO modernizuje termoelektrane u RS. Srpska je trebalo da pripremi dokumentaciju, a da otplata bude obezbijeđena kroz isporuku struje koja će biti dobijena modernizacijom. To se međutim nije desilo, a priprema dokumentacije tek počinje.

(Capital)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ero

09.04.2019 10:52

imate li rjesenje za nesposobne kadrove snsdea koji vode termoelektranu ili cete dovesti nove, veće somove sndeovske od ovih prethodnih. Kako got crnonam se pise

ODGOVORITE
Name

Jaffa

09.04.2019 12:13

Isisavanje para kroz “projekte”.

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

09.04.2019 12:16

Zar je moguće da elektroprivteda Republike Srpske i jedana i druga termoelektrana (Gacko i Ugljevik) nemaju tim stručnjaka koji je sposoban da napravi Projekat tehnološkog rješenja modernizacije i projekat investiciono-finansisjgog proračuna ulaganja u modernizaciju. Čemu služe stručnjaci koje je zaposlio SNSD i druge stranke. Ti stručnjaci izgleda znaju se baviti samo pitanjima vezano za partijske potrebe (skupljati glasače). Najvjerovatnije i oni koji će posao dobiti nisu neki posebni stručnjaci, jer i oni imaju samo tašnu i mašnu, a za izradu projekta će morati angažovati ljude iz inostranstva. Da Elektroprivreda ima prave stručnjake taj posao bi bio odrađen u okviru postojeće plate. Zato prdlažem da Elektroprivreda zaposli 5 izvrsnih stručnjaka (2 iz Srbije i 3 mlada inteligentnih inžinjera) koji će uraditi kvalitetnije projekat nego bilo koja firma koja će se javiti na tenderu. Na taj način izrda projekta za obe termoelektrane neće koštati više od 400 000 KM, zaposlićemo pametne koji će inače morati otići vani. Vrijeme je jednom da se počnu pitati oni koji znaju: šta, kako, kada, ko i zašto.

ODGOVORITE
Name

Dane

09.04.2019 13:54

E mojjjj, pa nije to bitno, a onaj milion , ostade Luka ili tamo neko bez profita..

Name

Trebinje

09.04.2019 17:56

LUKA JE NAJGORI OLOŠ I LOPOV. SRAMOTA.

ODGOVORITE