Треба градити боље односе

- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Мостару да је важно да, без обзира на тешко историјско насљеђе, Срби граде боље односе са Хрватима и Бошњацима.

Босна и Херцеговина 09.04.2019 | 12:28
Треба градити боље односе
Вучић је рекао новинарима да је на данашњем састанку у Мостару са замјеником предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драганом Човићем разговарао и о односу Срба и Хрвата.

"Сматрам да је, без обзира на тешко историјско наслеђе и разлике у ставовима о ономе што се у прошлости збивало, важно да градимо будућност, не само у миру и стабилности, већ у све бољем разумевању и ближој сарадњи. То исто желимо и са Бошњацима. Надао сам се да ћу данас имати прилику да разговарам и са њиховим представницима", рекао је Вучић, истичући да се он не мијеша у унутрашње ствари БиХ.

Вучић је навео да пети пут присуствује Сајму привреде у Мостару, који не пропушта ниједне године, наглашавајући да је БиХ за Србију један од кључних спољнотрговонских партнера.

"Захвалан сам што сам овде увек добро дочекан. Захвалан сам што и ове године имамо српске компаније које су дошле да се представе на мостарском сајму. Надам се да ће наше присуство идуће године бити у много већем обиму. Мој посао је да се српски производи продају и у Мостару, Широком Бријегу и Грудама, као што желим да се производи из тих градова продају у Београду, Новом Саду о другим градовима", навео је Вучић.

Коментаришући то што је Додик у једном интервјуу нацртао мапу српске државе која ће у будућности укључивати Републику Српску, Србију и дио Црне Горе, Вучић је рекао да је став Србије о прекрајању граница на Балкану да је веома важно да сви поштују територијални интегритет Србије и да она поштује интегритет свих осталих.

"Тако је било и надам се да ће тако и остати. Зато сам сматрао недоличним изјаве појединих политичара из БиХ који су рушили и кршили територијални интегритет Србије у уверењу да је могуће да Србија буде оштећена. Сматрам да је то лоша порука и да нико не треба да крши било чији територијални интегритет", рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија нема никаквих претензија када је ријеч о њеним односима према БиХ, Хрватској, Црној Гори и Сјеверној Македонији.

"Што се тиче сарадње са Додиком, и као председавајућим Председништва БиХ и доскора председником Српске, она је увек била добра и у интересу БиХ, Републике Српске и Србије. Верујем да може да буде још боља и мислим да нико није имао било каквих проблема због добре сарадње са Србијом", поручио је Вучић.

Он је подсјетио да су у Сарајеву били договорени принципи у вези са споразумом о граници Србије и БиХ, али да је тадашњи бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изиграо тај договор, о чему могу посвједочити тадашњи чланови Предсједништва Драган Човић и Младен Иванић.

"Урадио сам све што је било договорено, али, нажалост, то није било довољно. Онда је дошло до неке промене става. Ја се не љутим и сматрам да морамо и даље да радимо да бисмо пронашли решење за наше проблеме", рекао је Вучић и додао да не види много проблема у односима између БиХ и Србије. 



(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Српкиња

09.04.2019 10:35

Госп.Вуцицу, то казите Милораду Додику у лице, да не блебеце пуно, он ствара раздор медју свима, била бих срецна да оде са политицке сцене и да са собом поведе све своје лопове, народ је поцео Вас да мрзи због њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геније

09.04.2019 11:06

Добре односе са Бошњацима,а састаје се углавном са Додиком

Name

Оља Ре За Српкињу

09.04.2019 11:21

Каква глупост! Народ Вуцица мрзи због Додика! Па гдје вам је памет? Народ никога не мрзи. Мрзња је опака. Народ само мозе да подрзава или да не подрзава нацин водјења политике политицара. Нико не мозе сносити посљедице због неког другог, него само због себе, својих поступака. Вуциц је досао да преговара, са свима. Има ли несто нормалније у политици од тога? Вуциц није бирао ни једног од ЊИХ тројице па не мозе никог ни да макне, али цини сто мозе, да разговором додје до бољих рјесења у медјусобним односима.

Name

тако је

09.04.2019 11:24

Апсолутно си све у праву!

Name

ДРЗАВЉАНИН БИХ И РС.

09.04.2019 10:53

Цратњем нових граница се не постизе повјерење,медзу народима у БИХ, зато Вуцицу ако си вец ментор зелис БИХ најбоље за уси повуци Бају, нек не продубљује мрзњу и највљује нека рузна просла времена. И уци га како се политицар бави високом политиком, а не давно заврсеним темема

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ОЉА И ТАКО ЈЕ

09.04.2019 11:46

НЕМАТЕ ВИ ПОЈМАВСТА ЈЕ ПОЛИТИКА. ВИ НЕ ВИДИТЕ ДАЉЕ ОД СВОГ НОСА.

Name

Д

09.04.2019 11:52

Па свако ће да носи последице својих изјава,Тако Вучић има своју политику а Додик своју ,како неко може замислити да лидер једне државе може командовати лидеру ентитета у другој држави,То је свима знано али политика је да се за потезе других увјек окриви Србија ,нажалост

Name

Оља За Ре ОЉА И ТАКО ЈЕ

09.04.2019 12:43

А ста ви знате о политици? Рекла бих, НИСТА. Цак, ни до свог носа. Немојте да идемо "тук на утук", неце вам бити пријатно.

Name

Бањалука

09.04.2019 11:02

Додику треба под хитно забранити да се бави политиком изазват ца блесиметар сукобе који могу РС опстанка костати.Ста све неради и јос није у затвору,несхватљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роттердам

09.04.2019 15:02

Господине Вуцицу,блебецете као папагај !Подрзавате највецег злотвора СРПСКОГ народа и издајника који исели Србе из БиХ.Срам вас било и никада не помињите нас који смо се борили за Р.Српску а вас стиценик је унисти.

ОДГОВОРИТЕ