Treba graditi bolje odnose

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Mostaru da je važno da, bez obzira na teško istorijsko nasljeđe, Srbi grade bolje odnose sa Hrvatima i Bošnjacima.

Bosna i Hercegovina 09.04.2019 | 12:28
Treba graditi bolje odnose
Vučić je rekao novinarima da je na današnjem sastanku u Mostaru sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem razgovarao i o odnosu Srba i Hrvata.

"Smatram da je, bez obzira na teško istorijsko nasleđe i razlike u stavovima o onome što se u prošlosti zbivalo, važno da gradimo budućnost, ne samo u miru i stabilnosti, već u sve boljem razumevanju i bližoj saradnji. To isto želimo i sa Bošnjacima. Nadao sam se da ću danas imati priliku da razgovaram i sa njihovim predstavnicima", rekao je Vučić, ističući da se on ne miješa u unutrašnje stvari BiH.

Vučić je naveo da peti put prisustvuje Sajmu privrede u Mostaru, koji ne propušta nijedne godine, naglašavajući da je BiH za Srbiju jedan od ključnih spoljnotrgovonskih partnera.

"Zahvalan sam što sam ovde uvek dobro dočekan. Zahvalan sam što i ove godine imamo srpske kompanije koje su došle da se predstave na mostarskom sajmu. Nadam se da će naše prisustvo iduće godine biti u mnogo većem obimu. Moj posao je da se srpski proizvodi prodaju i u Mostaru, Širokom Brijegu i Grudama, kao što želim da se proizvodi iz tih gradova prodaju u Beogradu, Novom Sadu o drugim gradovima", naveo je Vučić.

Кomentarišući to što je Dodik u jednom intervjuu nacrtao mapu srpske države koja će u budućnosti uključivati Republiku Srpsku, Srbiju i dio Crne Gore, Vučić je rekao da je stav Srbije o prekrajanju granica na Balkanu da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbije i da ona poštuje integritet svih ostalih.

"Tako je bilo i nadam se da će tako i ostati. Zato sam smatrao nedoličnim izjave pojedinih političara iz BiH koji su rušili i kršili teritorijalni integritet Srbije u uverenju da je moguće da Srbija bude oštećena. Smatram da je to loša poruka i da niko ne treba da krši bilo čiji teritorijalni integritet", rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija nema nikakvih pretenzija kada je riječ o njenim odnosima prema BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

"Što se tiče saradnje sa Dodikom, i kao predsedavajućim Predsedništva BiH i doskora predsednikom Srpske, ona je uvek bila dobra i u interesu BiH, Republike Srpske i Srbije. Verujem da može da bude još bolja i mislim da niko nije imao bilo kakvih problema zbog dobre saradnje sa Srbijom", poručio je Vučić.

On je podsjetio da su u Sarajevu bili dogovoreni principi u vezi sa sporazumom o granici Srbije i BiH, ali da je tadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izigrao taj dogovor, o čemu mogu posvjedočiti tadašnji članovi Predsjedništva Dragan Čović i Mladen Ivanić.

"Uradio sam sve što je bilo dogovoreno, ali, nažalost, to nije bilo dovoljno. Onda je došlo do neke promene stava. Ja se ne ljutim i smatram da moramo i dalje da radimo da bismo pronašli rešenje za naše probleme", rekao je Vučić i dodao da ne vidi mnogo problema u odnosima između BiH i Srbije. 



(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Srpkinja

09.04.2019 10:35

Gosp.Vucicu, to kazite Miloradu Dodiku u lice, da ne blebece puno, on stvara razdor medju svima, bila bih srecna da ode sa politicke scene i da sa sobom povede sve svoje lopove, narod je poceo Vas da mrzi zbog njega

ODGOVORITE
Name

Genije

09.04.2019 11:06

Dobre odnose sa Bošnjacima,a sastaje se uglavnom sa Dodikom

Name

Olja Re Za Srpkinju

09.04.2019 11:21

Kakva glupost! Narod Vucica mrzi zbog Dodika! Pa gdje vam je pamet? Narod nikoga ne mrzi. Mrznja je opaka. Narod samo moze da podrzava ili da ne podrzava nacin vodjenja politike politicara. Niko ne moze snositi posljedice zbog nekog drugog, nego samo zbog sebe, svojih postupaka. Vucic je dosao da pregovara, sa svima. Ima li nesto normalnije u politici od toga? Vucic nije birao ni jednog od NJIH trojice pa ne moze nikog ni da makne, ali cini sto moze, da razgovorom dodje do boljih rjesenja u medjusobnim odnosima.

Name

tako je

09.04.2019 11:24

Apsolutno si sve u pravu!

Name

DRZAVLJANIN BIH I RS.

09.04.2019 10:53

Cratnjem novih granica se ne postize povjerenje,medzu narodima u BIH, zato Vucicu ako si vec mentor zelis BIH najbolje za usi povuci Baju, nek ne produbljuje mrznju i najvljuje neka ruzna prosla vremena. I uci ga kako se politicar bavi visokom politikom, a ne davno zavrsenim temema

ODGOVORITE
Name

RE OLJA I TAKO JE

09.04.2019 11:46

NEMATE VI POJMAVSTA JE POLITIKA. VI NE VIDITE DALJE OD SVOG NOSA.

Name

D

09.04.2019 11:52

Pa svako će da nosi posledice svojih izjava,Tako Vučić ima svoju politiku a Dodik svoju ,kako neko može zamisliti da lider jedne države može komandovati lideru entiteta u drugoj državi,To je svima znano ali politika je da se za poteze drugih uvjek okrivi Srbija ,nažalost

Name

Olja Za Re OLJA I TAKO JE

09.04.2019 12:43

A sta vi znate o politici? Rekla bih, NISTA. Cak, ni do svog nosa. Nemojte da idemo "tuk na utuk", nece vam biti prijatno.

Name

Banjaluka

09.04.2019 11:02

Dodiku treba pod hitno zabraniti da se bavi politikom izazvat ca blesimetar sukobe koji mogu RS opstanka kostati.Sta sve neradi i jos nije u zatvoru,neshvatljivo.

ODGOVORITE
Name

rotterdam

09.04.2019 15:02

Gospodine Vucicu,blebecete kao papagaj !Podrzavate najveceg zlotvora SRPSKOG naroda i izdajnika koji iseli Srbe iz BiH.Sram vas bilo i nikada ne pominjite nas koji smo se borili za R.Srpsku a vas sticenik je unisti.

ODGOVORITE