Расписани избори за четири општине

- Косовски председник Хашим Таћи расписао изборе у четири српске општине на северу КиМ. За сада нема реакција Србије, а СЛ чека консултације са Вучићем.

Србија 09.04.2019 | 10:05
Расписани избори за четири општине
Новинар Миливоје Михајловић сматра да расписивањем избора у четири српске општине у северној Косовској Митровици Тачи очекује да ће то изазвати немире - да крене спирала протеста и насиља на северу јужне српске покрајине.

Он каже да се не зна мишљење политичког врха Србије и да ли су изненађени одлуком Тачија, јер је изостала реакција. "Никада потез из Приштине није једностран, нити има само један циљ. Хашим Тачи је расписивањем избора за градоначелника на северу започео можда процес узнемирења на КиМ", сматра Михајловић.

Додаје да Тачи има оправдање за такав политички потез, јер општине не раде од 27 . новембра прошле године када су председници општина поднели оставку, али да тачи није повукао тај потез да би освежио демократски процес на КиМ, већ хоће да пребаци лопту на север.

"Прва рекција из Србије можда буде савет Српској листи, која води политику Срба на КиМ да ли да учествују на изборима или да бојкотују", рекао је Михајловић и додао да и излазак и неизлазак на изборе имају своје добре и лоше стране.

Он лично је увек за то да Срби излазе на изборе, јер ће бити успешнији њихов опстанак уколико су у институцијама. "Срби не морају да признају Косово. Када би бојкотовали изборе, вероватно би поново био упад на север Косова. Тачи покушава по сваку цену да пребаци лопту на север", појаснио је Михајловић и додао да он тим потезом решава некоклико својих проблема а то су "косовско пролеће" које му опозиција највљује и скреће пажњу са такси.

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи најавио је данас да ће избори за градоначенике четири општине северне Митровице бити одржани 19. маја.

Градоначелници северне Косовске Митровице, Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана поднели су оставке непосредно пошто је приштинска влада наметнула сто одсто увећани пореза за производе из Србије, 21. новембра прошле године.

Српска листа: Чекамо консултације с Вучићем

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да ће се представници те листе сутра срести са председником Србије Алекснадром Вучићем поводом расписивања ванредних избора за градоначелнике на северу Косова.

"Ми ћемо се увек консултовати са званичним Београдом и доносити одлуке у складу са интересом српског народа на Косову и Метохији", рекао је Симић за Радио телевизију Србије.

Према његовим речима, после сусрета са Вучићем у Београду, Српска листа ће саопштити став о тим изборима. Симић је рекао да је расписивање избора ; "провокација" Приштине, али и да ће српски народ бити "још јединственији и јачи".

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар