Raspisani izbori za četiri opštine

- Kosovski predsednik Hašim Taći raspisao izbore u četiri srpske opštine na severu KiM. Za sada nema reakcija Srbije, a SL čeka konsultacije sa Vučićem.

  • Vijesti
  • Srbija


Novinar Milivoje Mihajlović smatra da raspisivanjem izbora u četiri srpske opštine u severnoj Kosovskoj Mitrovici Tači očekuje da će to izazvati nemire - da krene spirala protesta i nasilja na severu južne srpske pokrajine.

On kaže da se ne zna mišljenje političkog vrha Srbije i da li su iznenađeni odlukom Tačija, jer je izostala reakcija. "Nikada potez iz Prištine nije jednostran, niti ima samo jedan cilj. Hašim Tači je raspisivanjem izbora za gradonačelnika na severu započeo možda proces uznemirenja na KiM", smatra Mihajlović.

Dodaje da Tači ima opravdanje za takav politički potez, jer opštine ne rade od 27 . novembra prošle godine kada su predsednici opština podneli ostavku, ali da tači nije povukao taj potez da bi osvežio demokratski proces na KiM, već hoće da prebaci loptu na sever.

"Prva rekcija iz Srbije možda bude savet Srpskoj listi, koja vodi politiku Srba na KiM da li da učestvuju na izborima ili da bojkotuju", rekao je Mihajlović i dodao da i izlazak i neizlazak na izbore imaju svoje dobre i loše strane.

On lično je uvek za to da Srbi izlaze na izbore, jer će biti uspešniji njihov opstanak ukoliko su u institucijama. "Srbi ne moraju da priznaju Kosovo. Kada bi bojkotovali izbore, verovatno bi ponovo bio upad na sever Kosova. Tači pokušava po svaku cenu da prebaci loptu na sever", pojasnio je Mihajlović i dodao da on tim potezom rešava nekokliko svojih problema a to su "kosovsko proleće" koje mu opozicija najvljuje i skreće pažnju sa taksi.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači najavio je danas da će izbori za gradonačenike četiri opštine severne Mitrovice biti održani 19. maja.

Gradonačelnici severne Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana podneli su ostavke neposredno pošto je prištinska vlada nametnula sto odsto uvećani poreza za proizvode iz Srbije, 21. novembra prošle godine.

Srpska lista: Čekamo konsultacije s Vučićem

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da će se predstavnici te liste sutra sresti sa predsednikom Srbije Aleksnadrom Vučićem povodom raspisivanja vanrednih izbora za gradonačelnike na severu Kosova.

"Mi ćemo se uvek konsultovati sa zvaničnim Beogradom i donositi odluke u skladu sa interesom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Simić za Radio televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, posle susreta sa Vučićem u Beogradu, Srpska lista će saopštiti stav o tim izborima. Simić je rekao da je raspisivanje izbora ; "provokacija" Prištine, ali i da će srpski narod biti "još jedinstveniji i jači".

(Agencije)

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.