Пуповац хоће у парламент Европе

- Самостална демократска српска странка рачуна да на основу садашњег стања може освојити један мандат на изборима за Европски парламент.

Регион 09.04.2019 | 10:00
Пуповац хоће у парламент Европе
То би било велико постигнуц́е не само за Србе у Хрватској вец́ и за Србе на подручју бивше Југославије јер би то био први Србин или Српкиња у Европском парламенту, изјавио је за Спутњик лидер СДСС Милорад Пуповац.

"То је у садашњим околностима Европе, европске политике и Срба уопште од пресудне важности за остваривање права Срба у Хрватској, поштовање онога што је садржај приступног уговора Хрватске са ЕУ, али од пресудне важности и за политику проширења за друге делове бивше Југославије, укључујуц́и и Републику Србију", сматра Пуповац.

Он додаје да би број од око 60.000 освојених гласова био "неопходан минимум" за освајање "првог српског мандата" у Европском парламенту.

"Највец́и део гласова ц́е доц́и из Хрватске, али такође очекујем да ц́е један део гласова доц́и и од људи који су у избеглиштву или на привременом раду у Босни и Херцеговини, Србији или другим земљама, попут Аустрије и Немачке", каже лидер СДСС-а.

СДСС као странка грађанске и леве орјентације рачуна на сарадњу са свим странкама сличне орјентације у Европском парламенту, али је истовремено отворена за сарадњу са свим странкама и групацијама које "раде на повец́ању равноправности чланица ЕУ, повец́ању равноправности грађана на простору ЕУ и смањењу напетости на континенту".

Др Дејан Јовиц́, професор на факултетима политичких наука у Београду и Загребу и бивши саветник бившег хрватског председника Ива Јосиповиц́а, одлуком Председништва СДСС кандидат је на листи за Европски парламент и биц́е други на листи, открива Пуповац.

Саговорник Спутњика објашњава да нема аутоматизма за улазак посланика у Европски парламент по редоследу са листе.

"Странка одлучује. Пре свега одлучује број гласова који ц́е неко освојити, а са друге стране странка одлучује ко ц́е на крају отиц́и у Европски парламент. Другим речима, ако ја освојим највец́и број гласова, а страначки интерес буде другачији, то значи да може отиц́и и неко други", закључио је Пуповац.

 (Спутњик)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

60 000 гласова

09.04.2019 10:08

Па зар се у Хрватској не краду избори и не намјестају по вецама???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Ј.С

09.04.2019 10:50

Хрватска је се ријесила срба зато и има мир у дрзави,а не ко БиХ,Косово и Црна Гора јос мало па це срби и у Њемацкој тразити своје представнике...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.04.2019 13:02

Мир је јер нема муслимана. Као свукуд у свијету гдје их нема.

Name

Последњи Мохиканац

09.04.2019 16:17

Пуповац у Хрватској ти је статус ко крме у Техерану.И ти си сина Хрватицом озенио да им се увуцес..толико увреда издрзати за ције бабе дусу...ниста ти висе не мозес урадити за протјеране Србе..хрватима це и њихово пусто остати...

ОДГОВОРИТЕ