Pupovac hoće u parlament Evrope

- Samostalna demokratska srpska stranka računa da na osnovu sadašnjeg stanja može osvojiti jedan mandat na izborima za Evropski parlament.

Region 09.04.2019 | 10:00
Pupovac hoće u parlament Evrope
To bi bilo veliko postignuće ne samo za Srbe u Hrvatskoj već i za Srbe na području bivše Jugoslavije jer bi to bio prvi Srbin ili Srpkinja u Evropskom parlamentu, izjavio je za Sputnjik lider SDSS Milorad Pupovac.

"To je u sadašnjim okolnostima Evrope, evropske politike i Srba uopšte od presudne važnosti za ostvarivanje prava Srba u Hrvatskoj, poštovanje onoga što je sadržaj pristupnog ugovora Hrvatske sa EU, ali od presudne važnosti i za politiku proširenja za druge delove bivše Jugoslavije, uključujući i Republiku Srbiju", smatra Pupovac.

On dodaje da bi broj od oko 60.000 osvojenih glasova bio "neophodan minimum" za osvajanje "prvog srpskog mandata" u Evropskom parlamentu.

"Najveći deo glasova će doći iz Hrvatske, ali takođe očekujem da će jedan deo glasova doći i od ljudi koji su u izbeglištvu ili na privremenom radu u Bosni i Hercegovini, Srbiji ili drugim zemljama, poput Austrije i Nemačke", kaže lider SDSS-a.

SDSS kao stranka građanske i leve orjentacije računa na saradnju sa svim strankama slične orjentacije u Evropskom parlamentu, ali je istovremeno otvorena za saradnju sa svim strankama i grupacijama koje "rade na povećanju ravnopravnosti članica EU, povećanju ravnopravnosti građana na prostoru EU i smanjenju napetosti na kontinentu".

Dr Dejan Jović, profesor na fakultetima političkih nauka u Beogradu i Zagrebu i bivši savetnik bivšeg hrvatskog predsednika Iva Josipovića, odlukom Predsedništva SDSS kandidat je na listi za Evropski parlament i biće drugi na listi, otkriva Pupovac.

Sagovornik Sputnjika objašnjava da nema automatizma za ulazak poslanika u Evropski parlament po redosledu sa liste.

"Stranka odlučuje. Pre svega odlučuje broj glasova koji će neko osvojiti, a sa druge strane stranka odlučuje ko će na kraju otići u Evropski parlament. Drugim rečima, ako ja osvojim najveći broj glasova, a stranački interes bude drugačiji, to znači da može otići i neko drugi", zaključio je Pupovac.

 (Sputnjik)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

60 000 glasova

09.04.2019 10:08

Pa zar se u Hrvatskoj ne kradu izbori i ne namjestaju po vecama???

ODGOVORITE
Name

B.J.S

09.04.2019 10:50

Hrvatska je se rijesila srba zato i ima mir u drzavi,a ne ko BiH,Kosovo i Crna Gora jos malo pa ce srbi i u Njemackoj traziti svoje predstavnike...

ODGOVORITE
Name

re

09.04.2019 13:02

Mir je jer nema muslimana. Kao svukud u svijetu gdje ih nema.

Name

Poslednji Mohikanac

09.04.2019 16:17

Pupovac u Hrvatskoj ti je status ko krme u Teheranu.I ti si sina Hrvaticom ozenio da im se uvuces..toliko uvreda izdrzati za cije babe dusu...nista ti vise ne mozes uraditi za protjerane Srbe..hrvatima ce i njihovo pusto ostati...

ODGOVORITE