Договор Евролиге са синдикалцима око календара за 2019/20

На састанку је донето више закључака у циљу смањења напора играча у новом формату најјачег континенталног такмичења, али и најављен даљи рад око постизања заједничког договора који би регулисао односе између лиге, клубова и кошаркаша.

Кошарка 12.04.2019 | 10:30
Договор Евролиге са синдикалцима око календара за 2019/20
Констатанто повећање плата спортиста прати и линерано повећање обавеза, што на терену, што ван њега. Бизнис те младе људе посматра као извор зараде и као такви они се морају упрегнути до крајњих граница (исплативости). Јасно и једноставно.

Наравно, човек није марва (мада и она зна када је доста) па уме и да се побуни, што се у последње време све чешће дешава, па и код нас у Европи што раније није био случај. Чувени "локаути" који су погађали и НБА и НХЛ могли би да се преселе преко Атлантика јер управо такмичења на Старом континенту постају све гломазнија. Челници организација, то јест главни спонзори желе да прекопирају амерички модел функционисања лига, али што више на уштрб самих играча. Та трка за новцем већ је направила проблем у одбојци где највећи асови преко синдиката најављују бојкоте, пробудио се и рукомет из истих разлога, те је Евролига, схвативши да би могло свашта да се догоди уколико не послуша глас кошаркаша, брзо одреаговала и уприличила састанак са Удружењем евролигашких играча (ЕЛПА). Тема је био календар такмичења за 2019/20 који је доживео одређене промене, јер од наредне сезоне не игра се Топ 16, него Топ 18 те ће самим тим тај део такмичења трајати 34 уместо 30 кола. Што опет значи повећање напора за спортисте који сматрају да је и сада претешко.

Главне промене су следеће:

* Прво коло регуларног дела сезоне почеће седмицу раније него уобичајено, што значи 3. и 4. октобра, а последња, 34. рунда на програму ће бити 9. и 10. априла
* И плеј-оф почиње недељу касније, а играће се између 21. априла и 6. маја
* Седам дана ће "каснити" и Фајнал фор који је заказан за продужени викенд између 21. и 24. маја.

Због померања почетка сезоне, те самим тим и плеј-офа и Фајнал фора број дуплих кола ће бити смањено са девет на седам. С тим што ће у две "дупле седмице" тимови играти обе утакмице код куће или на страни, док ће током осталих пет играти пред својим, али и туђим трибинама. По завршетку наредне сезоне договорено је да Евролига и Удружење играча поново седму за сто и размотре како су промене у календару утицале на кошаркаше и да ли су им помогле код лакшег опоравка од великих напора.

Први човек синдиката играча, Боштјан Нахбар из играчких дана
Састанак који је одржан искориштен је и за дискусију око постизања заједничког договора који би регулисао односе између лиге, клубова и играча, те су анализиране следеће теме:

* Поправљање процеса код закаснелих исплата зарада играчима у циљу повећања сигурности и смањења ризика да се играчи не нађу у таквим ситуацијама
* Регулисање тренинг кампова и рада током сезоне не би ли се осигурао адекватан одмор и период опоравка
* Поправљање услова путовања играчима
* Поправљање процеса добијања неутралног, другог медицинског мишљења који је донето октобра 2018.

"Ми у ЕЛПА-и смо задовољни како Евролига имплементира важне промене које су циљане да смање напор играчима, а самим тим и број повреда, све не би ли се повећало време опоравка између утакмица,", тврди директор ЕЛПА, некадашњи словеначки ас Боштјан Нахбар, "Верујемо и да ће додатна побољшања, која се још анализирају, бити укљученна у правила овог лета, што би донело охрабрујуће промене и услове за играче у оквиру Евролиге".

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар