Dogovor Evrolige sa sindikalcima oko kalendara za 2019/20

Na sastanku je doneto više zaključaka u cilju smanjenja napora igrača u novom formatu najjačeg kontinentalnog takmičenja, ali i najavljen dalji rad oko postizanja zajedničkog dogovora koji bi regulisao odnose između lige, klubova i košarkaša.

Košarka 12.04.2019 | 10:30
Dogovor Evrolige sa sindikalcima oko kalendara za 2019/20
Konstatanto povećanje plata sportista prati i linerano povećanje obaveza, što na terenu, što van njega. Biznis te mlade ljude posmatra kao izvor zarade i kao takvi oni se moraju upregnuti do krajnjih granica (isplativosti). Jasno i jednostavno.

Naravno, čovek nije marva (mada i ona zna kada je dosta) pa ume i da se pobuni, što se u poslednje vreme sve češće dešava, pa i kod nas u Evropi što ranije nije bio slučaj. Čuveni "lokauti" koji su pogađali i NBA i NHL mogli bi da se presele preko Atlantika jer upravo takmičenja na Starom kontinentu postaju sve glomaznija. Čelnici organizacija, to jest glavni sponzori žele da prekopiraju američki model funkcionisanja liga, ali što više na uštrb samih igrača. Ta trka za novcem već je napravila problem u odbojci gde najveći asovi preko sindikata najavljuju bojkote, probudio se i rukomet iz istih razloga, te je Evroliga, shvativši da bi moglo svašta da se dogodi ukoliko ne posluša glas košarkaša, brzo odreagovala i upriličila sastanak sa Udruženjem evroligaških igrača (ELPA). Tema je bio kalendar takmičenja za 2019/20 koji je doživeo određene promene, jer od naredne sezone ne igra se Top 16, nego Top 18 te će samim tim taj deo takmičenja trajati 34 umesto 30 kola. Što opet znači povećanje napora za sportiste koji smatraju da je i sada preteško.

Glavne promene su sledeće:

* Prvo kolo regularnog dela sezone počeće sedmicu ranije nego uobičajeno, što znači 3. i 4. oktobra, a poslednja, 34. runda na programu će biti 9. i 10. aprila
* I plej-of počinje nedelju kasnije, a igraće se između 21. aprila i 6. maja
* Sedam dana će "kasniti" i Fajnal for koji je zakazan za produženi vikend između 21. i 24. maja.

Zbog pomeranja početka sezone, te samim tim i plej-ofa i Fajnal fora broj duplih kola će biti smanjeno sa devet na sedam. S tim što će u dve "duple sedmice" timovi igrati obe utakmice kod kuće ili na strani, dok će tokom ostalih pet igrati pred svojim, ali i tuđim tribinama. Po završetku naredne sezone dogovoreno je da Evroliga i Udruženje igrača ponovo sedmu za sto i razmotre kako su promene u kalendaru uticale na košarkaše i da li su im pomogle kod lakšeg oporavka od velikih napora.

Prvi čovek sindikata igrača, Boštjan Nahbar iz igračkih dana
Sastanak koji je održan iskorišten je i za diskusiju oko postizanja zajedničkog dogovora koji bi regulisao odnose između lige, klubova i igrača, te su analizirane sledeće teme:

* Popravljanje procesa kod zakasnelih isplata zarada igračima u cilju povećanja sigurnosti i smanjenja rizika da se igrači ne nađu u takvim situacijama
* Regulisanje trening kampova i rada tokom sezone ne bi li se osigurao adekvatan odmor i period oporavka
* Popravljanje uslova putovanja igračima
* Popravljanje procesa dobijanja neutralnog, drugog medicinskog mišljenja koji je doneto oktobra 2018.

"Mi u ELPA-i smo zadovoljni kako Evroliga implementira važne promene koje su ciljane da smanje napor igračima, a samim tim i broj povreda, sve ne bi li se povećalo vreme oporavka između utakmica,", tvrdi direktor ELPA, nekadašnji slovenački as Boštjan Nahbar, "Verujemo i da će dodatna poboljšanja, koja se još analiziraju, biti uključenna u pravila ovog leta, što bi donelo ohrabrujuće promene i uslove za igrače u okviru Evrolige".

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar